МТБЈ као некомпетентан трибунал

306

Међународни трибунал за бившу Југославију (МТБЈ) представља се као међународна судска установа која је овладала најуниверзалнијим компетенцијама. Може да издаје налоге за хапшење шефа државе. Може да спроводи кривичну истрагу на било којој територији. Може да издаје свакојаке налоге чак и уколико нису засновани на правним нормама, него на теоријама које су сами измислили (на пример, теорија о “удруженом злочиначком подухвату”). Може се трговати признавањем кривице у замену за повлачење оптужбе. Другим речима – МТБЈ може све.

Ако се, међутим, пажљивије погледа делатност МТБЈ, може се видети да трибунал може све у односу само на једну етничку групу међу становништвом бивше Југославије – у односу на Србе.

Само што почне да се прича о било коме другом, Трибунал одједном постаје најнекомпетентнији међу свим трибуналима на свету. Не може МТБЈ да истакне ниједну оптужницу против било ког шефа државе, уколико он није Србин. Чак и ако су позиви на рат и убиства забележени на аудио и видео записима и нема потребе за доказним поступком. Не, МТБЈ је некомпетентан. МТБЈ не може не само да подигне оптужницу, него, како се испоставља, чак ни да спроведе истрагу, ако се та истрага тиче злочина које су починили припадници НАТО пакта.

Још током 2004. године Војислав Шешељ је затражио да се спроведе истраживање делатности тужиоца самог МТБЈ. После тога он је не једном прилагао све нове и нове захтеве са све новијим и новијим чињеницама о злоупотребама од стране тужиоца. Али, све је било узалуд! Трибунал је одједном постао апсолутно… некомпетентан.

Ево, на пример, шта је одговорио председник Трибунала Теодор Мерон на питање професора Војислава Шешеља о изузећу тужиоца МТБЈ Карле Дел Понте.[1] “Шешељ ми није саопштио на основу којих аката који регулишу моју власт, ја треба да дејствујем. Он је једноставно саопштио да деловање тужиоца представља кршење Члана 16. Статута МТБЈ и да понашање тужиоца није независно. Размотрио сам Шешељеве оптужбе на адресу Карле Дел Понте и дошао до закључка да уопште нисам уверен да су ти захтеви основани. А ако ја нисам уверен да су они основани, онда нема потребе да истражујем да ли ја имам пуномоћја да одлучујем о питањима која се тичу законитости деловања тужиоца”.[2]

Као што видимо, правници нису оперисани од смисла за хумор. Чак и у тако озбиљној ситуацији када се поставља питање о фундаменталним принципима делатности Трибунала, судија Мерон је одлучио да се нашали. Наравно, шала је смешна једино њему самом и тужиоцу Карли дел Понте, али сама чињеница је свакако достојна да се забележи. Не мислим да ће међународној заједници у име које (барем формално, у крајњем случају) делује Американац Мерон, испасти смешна одлука судског органа у коме он практично тражи да му сам оптужени укаже на основу којих правних аката он треба да делује. Или, може ли силно да засмеје одлукау судије у којој се захтев одбацује без објашњења разлога? Једноставно: “Шешељ ме није убедио”, и то је све! А шта ако ми кажемо да није убедљив тај сами Мерон?

У децембру 2011. године на захтев професора Војислава Шешеља о истраживању делатности Карле дел Понте, одговорили су чланови Претресног већа у Шешељевом предмету. Они су такође изјавили да не верују у то да је тако диван човек као што је Карла дел Понте могла да учини то што је сведочило неколико десетина сведока.[3] Без обзира на то што је одлука суда написана на осам страница, тамо нема никаквих аргумената на основу којих су судије дошле до закључка о несолидности тврдњи Шешеља. Опет са нама покушавају да се шале и доносе неаргументоване одлуке.

Пре неколико дана, скинута је ознака тајности са одлуке Претресног већа која је донета пре скоро годину дана. Поново је, на тужбу Шешеља против Карле дел Понте[4], Претресно веће утврдило да оно не зна шта да ради. Наводно, опет су некомпетентни. Управо тако, збуниле су се наше судије. И, збунивши се, поново су тужбу Шешеља упутили Мерону са молбом да одлучи – шта више радити са њим.[5]

Председник МТБЈ Теодор Мерон је 23. априла 2015. године поново донео одлуку по тој тужби, изјавивши да Трибунал нема компетенцију да је разматра.[6] И, поново није пружио никакве правне аргументе. Само позивање на претходне одлуке Претресног већа. За целу годину дана разматрања, најважнији судија међународног трибунала смислио је само једно: цитирати одлуку збуњеног суда о томе да су они “некомпетентни”.

Наравно, ми разумемо да сличне шале представљају изругивање и над оптуженим и над свима нама. То су зле и подле шале које су проникнуте мржњом према оптуженом и потпуним занемаривањем свих нас. Они се не плаше да се шале у својим судским одлукама, јер им је свеједно шта ми о њима мислимо. Једино тако се може објаснити то ругло које нам демонстрирају из МТБЈ-а. Али, истовремено, то је такође и показатељ немоћи. Немоћ судија МТБЈ да објасне своју делатност уз помоћ права, можда је заиста резултат некомпетентности.

[1] The Prosecutor v. Vojislav SESELJ. Request by Vojislav Seselj to Exclude the Prosecutor of the International Criminal Tribunal, Carla Del Ponte, 26 October 2004.

[2] The Prosecutor v. Vojislav Seselj. Decision on Request to Exclude the Prosecutor of the International Tribunal – Carla Del Ponte. 2 December 2004 // http://www.icty.org/x/cases/seselj/tdec/en/041202.htm#1

[3] The Prosecutor v. Vojislav Seselj. Decision on Vojislav Seselj’s Motion for Contempt against Carla Del Ponte, Hildegard Uertz-Retzlaff and Daniel Saxon and on the Subsequent Requests of the Prosecution. 22 December 2011 //http://icr.icty.org/legalref/cmsdocstore/public/english/decision/notindexable/it-03-67/mra19178r0000354209.pdf

[4] The Prosecutor v. Vojislav Seselj. Motion to Instigate Proceedings against Carla Del Ponte”, Filed as Confidential Document by Vojislav Seselj on 16 October 2013.

[5] The Prosecutor v. Vojislav Seselj. Decision on “Motion to Instigate Proceedings against Carla Del Ponte”. 16 June 2014 // http://icty.org/x/cases/seselj/tdec/en/140616.pdf

[6] The Prosecutor v. Vojislav Seselj. Decision on Motion Referred to the President in «Decision on Motion to Instigate Proceedings against Carla del Ponte». 23 April 2015 // http://icr.icty.org/LegalRef/CMSDocStore/Public/English/Decision/NotIndexable/IT-03-67/MRA23801R0000451629.pdf