Настанак Бригаде РС нас учио о животу, смрти, слободи, патриотизму, кукавичлуку и издаји

281

У овој 2017. години навршава се двадесет пет година од формирања Војске Републике Српске (ВРС). Операционализација Одлуке Скупштине Српског народа у БиХ, од 12. маја 1992. о формирању војске остварена је кроз формирање одговарајућих организационих јединица, бригада (пукова) и корпуса.

О ВРС, њеној организацији, стварању и начину ратовања било је и раније много речи, између осталог и на ФСК (овде и овде). Међутим, о формирању појединих бригада ВРС, о њиховом ратном путу постоје различита, углавном недовољна сазнања, која су доступна најчешће у форми ратних-борбених извештаја, ратних дневника, ретких монографија, графичких и видео приказа ратног пута и сл. Један од начина да се о свакој појединачној бригади ВРС сазна много више, посебно на локалном и регионалном нивоу, у односу на локације њиховог настанка, јесте обележавање дана формирања сваке бригаде по наособ.

Управо период од средине маја 1992. године па до краја јуна 1992. године јесте период у ком су формиране скоро све бригаде ВРС. Поред тога, крајем јуна, тачније 28. јуна је и Видовдан, слава ВРС, а тиме слава и сваке бригаде. Велика већина бригада је формирана као посве нове јединице, без, или са врло мало преузетих или наслеђених структура од јединица Југословенске народне армије (ЈНА). Врло мали број бригада је имао мобилизацијско и организационо језгро као некадашњи елементи структура ЈНА, које су због тога лакше и брже формиране. И оне су добиле нову организацију, ново име и нову намену.

У ВРС је било формирано и током рата је егзистирало нешто више од шесдесет бригада различитог типа (механизоване, оклопне, моторизоване, пешадијске, лаке пешадијске, артиљеријске). Поред бригада постојали су различити артиљеријски пукови (један до два у сваком корпусу), инжињеријски пукови обично по један у корпусу, те Гардијска бригада, Пук везе и Заштитини моторизовани пук, као јединице непосредно потчињене ГШ ВРС.

Све бригаде и пукови су током рата, а то чине и данас, обележавали дан формирања бригаде, односно пука. Током рата и након рата, док је постојала ВРС у изворном облику и док су бригаде (пукови) имали своје језгро, команде бригада (пукова) су у складу са војним процедурама које је прописивало Правило службе обележавали и прослављали дан оснивања бригаде (пука). Током рата, то су била права славља, часови историје, прилике да се изрази јединство Војске и народа, да се анализирају успеси и неуспеси, да се јача морал, унапређује борвена готовост и спремност за остваривање циљева борбе српског народа у БиХ, а након рата прилика да се трезвено, са мале временске дистанце анализира српска борба и оцени улога ВРС у целини, и назначе путеви даље борбе за РС.

Међутим, погледајмо како те ствари функционишу након 1. јануара 2006. године, од када је ВРС постала саставни део ОС БиХ и када је 3. Пешадијски (Република Српска) пук наставио традиције ВРС. Прошло је четврт века од формирања скоро свих бригада ВРС које су током рата у БиХ дејствовале као оперативне јединице диљем фронта у РС. Било је очекивано да се ове године обележавање дана формирања бригада припреми и обави како то време од четврт века и захтева. Међутим, ова двадесет пета годишњица формирања скоро свих бригада ВРС, част изузецима, протекла је на устаљен начин, који се примењује већ годинама: служење парастоса за погинуле борце, полагање венаца на споменик палим борцима, кратак говор некога из борачке организације, уз кориштење уобичајних фраза. Укратко речено, монотоно, неинвентивно, више спонтано него организовано, уз мали број ратних припадника бригада, обично у одсуству кључних људи из ратних команди и без најистакнутијих бораца, са врло мало важних историјских тема и садржаја. 

Обележавање Дана ВРС 12. маја 1997. у Приједору
Обележавање Дана ВРС 12. маја 1997. у Приједору

Ко су главни организатори обележавања дана формирања бригада? У пракси се појављују најчешће борачке организације подржане и потпомогнуте од стране Министарства за рад и борачко-инвалидску заштиту и општинских оделења за борачко-инвалидску заштиту. Законима РС није регулисано ко и на који начин и по каквом протоколу организује обележавање дана формирања бригада.

Борачка организација РС (БОРС) свој рад заснива на Закону о удружењима и фондацијама РС, као удружење грађана (невладина организација, прим. аутора), нестраначка организација, „организација од јавног интереса“ (Статут, чл. 4). „БОРС као јединствена друштвена организација бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих и заробљених бораца Одбрамбено ослободилачких ратова српског народа“ (Статут чл.3) у својим програмским циљевима и задацима који су врло широки и разноврсни, углавном ради на заштити и унапређењу интереса и права својих чланова (па због тога се оријентише више на неке методе синдикалне борбе и методе борбе интересних гргупа). Ипак, треба рећи да је један од програмских циљева БОРС-а и допринос унапређењу услова за просперитетну будућност РС и њених грађана.

Када је реч о обележавању дана бригада ВРС, БОРС нема такву врсту одговорности нити обавезе према свом статуту, осим ако бисмо у то убројали програмски циљ – „очување лика српског борца и ослободилачких традиција српског народа„ (Статут чл.13, тач.8).

Законом о служби у ОС БиХ у члану шестом, говори се о пешадијским пуковима који баштине идентитет и наслеђе јединица конститутивних народа. Ту спада и 3. Пешадијски (Република Српска) пук. Овај пук, између осталог, што му је дато Законом о служби у ОС БиХ, негује традиције ВРС (обележава Дан ВРС и Славу ВРС). Пук се не бави обележавањем дана појединих бригада, осим што упућује на такве свечаности своје делегације (двојицу или тројицу старешина).

vDxktkqTURBXy80N2M0MzA3Zjc4NjhlODA2YzIzNTJmZmQ3YmM0NzlmYy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA
Обележавање Дана ВРС у организацији 3. Пешадијског (Република Српска) пука

Због свих наведених околности, обележавање дана формирања бригада ВРС је врло скромно, понекад изгледа и стидљиво, протоколарно неуједначено, па и збркано. У зависности од снаге и чврстине борачких организација у општинама и БОРС-а у целини, и њихове сарадње или несарадње са републичким и општинским органима власти (Министарство за рад, борачко-инвалидску заштиту и Оделења за борачко-инвалидску заштиту у општинама) обележавање дана формирања бригаде изгледа достојанствено или пак недостојно ратних жртава и палих бораца.

За војску су врло важни визуелизација, симболи, државне и војне ознаке, церемонијал. Зато је на почетку рата, након формирања ВРС, усвојена ознака ВРС (тробојка на кружној подлози са натписом Војска Републике Српске), а касније и Грб ВРС. Међутим, многе јединице ранга бригаде и нижег ранга су самоиницијативно креирале своје ознаке, истицале своју посебност. Зато се и данас приликом обележавања дана формирања бригада појављују сличне тенденције, шароликост и разједињеност, како у оквиру једне бригаде тако и међу бригадама. У неким срединама се организује обележавање дана формирања батаљона, чак и чета, тамо где су те јединице током рата одиграле пресудну улогу у одбрани српских насеља и српског становништва. Такве мање јединице ранга чете или одреда носиле су имена „тигрови“, „вукови“, „соколови“, „орлови“, „пуме“ и сл. и имале су властите ознаке. Такве јединице и данас се држе компактно и обележавају дан свога формирања у организацији преживелих припадника.

Ознака припадности ВРС (Амблем - знак ВРС)
Ознака припадности ВРС (Амблем – знак ВРС)

Данас постоје бригаде које дан свога формирања обележавају и славе у зони у којој су настале, коју су браниле и одбраниле. Али постоје и бригаде које су из различитих разлога изгубиле своју зону одбране, своју општину, па сада као „потстанари“ у новом месту живљења обележавају дан свога формирања. И у овим случајевима се могу уочити значајне разлике. Пошто су све ратне бригаде ВРС биле формиране и организоване на територијалном, општинском принципу, оне су сву снагу и потребна средства за рат углавном црпиле са своје територије, снадбевала их је њихова општина. И данас приликом обележавања дана формирања бригада се осећа блискост и сарадња општинских органа власти и борачке организације са територије општине на којој је бригада формирана.

Скоро увек се обележавање дана формирања бригада заврши низом захтева за побољшање статуса бораца и учесника рата и њихових породица, све се претвори у „синдикална надметања“, па се тако изгуби основни смисао и поента обележавања дана формирања бригаде.

Статусна питања и свакодневна немаштина надјачају симболе, традицију, ратни понос. Статусна питања бораца (ветерана) треба решавати сваки дан, током године, а дан формирања бригаде обележити достојанствено, обогатити га историјским садржајима, филмским приказима, културним представама, часовима историје, ући међу грађане, међу школску омладину, приближити им недавну ратну историју. Неопходно је остварити тесну везу са садашњицом и оним што се дешавало током рата. Подсетити се и направити спој са оним догађајима који су довели до рата и српски народ приморали да се лати оружја, спој са ратним страдањима и страхотама које је преживео српски народ, као и спој са актуелним збивањима која се тичу будућности РС, њеног опстанка и економског напретка. За 4 године тешких оружаних борби научили смо пуно, о животу и смрти, о слободи, патриотизму, кукавичлуку и издаји. То су незамењива искуства која треба у потпуности користити данас када се обележавају дани формирања бригада, а све у функцији развијања и јачања свести о РС и њеном значају за српски народ у БиХ. То су управо традиције које треба неговати.

Обележавање дана формирања бригада мора бити ослобођено дневно-политичких расправа, идеолошких сукобљавања и једностраних и тенденциозних тумачења ратних догађаја.

Да би се сачувало сећање на нашу недавну ратну прошлост, на борбене успехе свих бригада ВРС, достојно одала пошта страдалим борцима ВРС и помогло њиховим породицама, неопходно је са нивоа РС прописати јединствену организацију и упутство за обележавање дана формирања бригада ВРС. Поред БОРС-а у целини и општинских борачких организација, републички и општински органи власти морају добити законска овлашћења и обавезе у вези обележавања дана формирања бригада ВРС. Упоредо са овим, неопходно је целовитије и поучно медијско извештавање о овим активностима. Обележавање дана формирања бригада треба да буде прилика за окупљање свих ратних припадника бригаде, а не да се на свечаности појави десетак или двадесетак бивших бораца.

Нека обележавање дана формирања бригада буде прилика да се органи власти у РС и борачка организација нађу у истом строју када је реч о изградњи стабилне РС, економски моћније и социјално праведније, јер само таква РС може бити мајка свим нашим борцима, ратним јунацима, садашњим и будућим генерацијама.

Др Винко Пандуревић, генерал у пензији Војске Србије и ВРС