НОВА ИСКУШЕЊА У ГРУЗИНСКО-ИЗРАЕЛСКИМ ОДНОСИМА

246

Крајем јула у Министарству за иностране послове Грузије одржан је састанак првог заменика министра Грузије Николоза Вашакидзеа са изванредним и опуномоћеним амбасадором Израила у Тбилисију Ицхаком Гербером. Према информацији МИП Грузије „стране су размотриле питања грузинско-израелске билатералне сарадње“. Претходна рунда билатералних консултација на нивоу заменика министара иностраних послова је одржана у Тбилисију, у мају, и тада је израелска страна још једном изразила пуну подршку територијалној целовитости и суверенитету Грузије(1).

Може да се претпостави да се иза тих оскудних информационих саопштења скривају покушаји две стране да се, ако се и не обнови некадашњи ниво сарадње, у сваком случају отклони неразумевање које је настало као последица читавог низа скандала који су у првој половини ове године озбиљно помрачили њихове међусобне односе.

Да се присетимо неких чињеница. Ујесен 2010. године грузинске власти су ухапсиле два израелска бизнисмена. Средином априла 2011. године делегација компаније "GlobalCST",врло утицајна у Израелу, специјализована за војне технологије и безбедност, посетила је Абхазију. Посебно пикантна у тој посети је била чињеница да се извесно време пре тога управо "GlobalCST" у Грузији из све снаге бавио припремом људи за такозвани „антитерористички центар“… Међутим, августовска авантура Михаила Саакашвилија (о којој је тако лепо говорила његова бивша другарица по оружју Нино Бурџанадзе у интервјуу радиостаници „Eхо Москве“(2)) довела је до смањења израелско-грузинске сарадње. Како су јављали масмедији, холдинг «GlobalCST» је могао да има озбиљне перспективе на руском тржишту. Говорено је и о неким конкретним пројектима у вези са организацијом система безбедности  на светском фудбалском шампионату који ће 2018. године бити одржан у Русији, као и о пројекту „Сколково“ (3). Један део компаније је у Русији одмах добио неколико уговора, овако или онако повезаних са Сухумом, са обезбеђивањем безбедности на олимпијади у Сочију, која ће се одржавати делимично и на делу  територије Абхазије. Друга израелска компанија «Elbit Systems» (структура, која је некада Грузији испоручивала беспилотне летилице Hermes 450, за које са грузинским „партнерима“ није дошло до коначног обрачуна, због чега су ови добили 100-милионску пресуду Међународног арбитражног суда у Великој  Британији), учествоваће у организацији приградског железничког саобраћаја дуж црноморске обале за Игре 2014. године (4).

Наравно, наведена путовања уз „информативну пратњу“ нису могла, а да не изазову негативну реакцију тбилиских власти; отада је свеопшта констатација експерата да су грузинско-израелски односи приметно хладнији. Према оцени политиколога М.Арешидзе „рат 2008. године је натерао Израел да измени своју политику на Јужном Кавказу и да се фокусира на сарадњу са Азербајџаном. Азербајџан  је интересанатнији и као земља која поседује енергенте. Осим тога, за разлику од Грузије, то је земља која није непријатељ Русије“(5). Вођа Асоцијације предузимача Израела је чак иступио са захтевом да се економска сарадња Израела са Грузијом прекине. Израелске антитерористичке структуре су Грузију увеле у списак „опасних земаља“.  Конзулат Израела је процес издавања израелских виза грађанима Грузије више пута замрзавао.

Између осталог, сада дипломатски представници две државе усрдно оповргавају сличне тврдње, наводећи као доказе, конкретно, чињеницу тесне сарадње те две земље при ликвидирању последица хаварије, при којој су у Грузији пострадали туристи из Израела. Боравак руководства компаније «Global CST»  у Сухуму је покушан да се маскира проглашавањем за незваничан (мада и незваничне посете, како је то лепо приметио С.Маркедонов, могу да буду различите) и позивањем да у структури наведене организације постоји и цивилни сектор, „које предлаже стратегије за различите области, међу којима су пољопривреда, везе и инфраструктура“ (6).

У мају је у радну посету у Израелу боравио државни министар Грузије за питања дијаспоре – М.Давитаја. Према речима Нузгара Циклаурија, председника комисије за везе са дијаспором, у Тбилисију и даље сматрају да „Израел представља једну од најпријатељскијих земаља Грузије“. Билатерални односи Грузије и Израела, констатовао је Н.Циклаури, „граде се на дугорочној бази, а војно-техничка компонента представља само једну нит, која везује наше народе. Ми са Израелом имамо снажне пословне везе“. Али све док израелски бизнисмени Рони Фукс(7)и Зеев Френкел настављају да у Грузији издржавају казну за покушај подмићивања (осуђени су – први на седам, а други на шест и по година затвора и крупне новчане казне), „снажне пословне везе“ Грузије са Израелом тешко да ће заживети.   

Активност Тел-Авива у „абхаском правцу“ ће се сасвим сигурно сударити са одговарајућом реакцијом „пријатеља Грузије“, међу којима највећи – САД – представља као и за још многе, гарант безбедности  и за блискоисточну државу, која се налази у блиском, не-баш-пријатељском окружењу Грузије. Страх за безбедност Израела у контексту бурних блискоисточних догађаја, препуних „хаоса којим се не може владати“, јачају. Осећајући да америчке гаранције могу да се покажу као лабаве, представници јеврејске државе све чешће погледе бацају према Москви, сматрајући је за важан фактор стабилности Блиског истока.Русија, која гради војно-техничку сарадњу са Ираном и низом арапских држава, осећа да таква сарадња представља и  фактор израелске узнемирености. А званични Тбилиси, који се још увек користи покровитељством и подршком Вашингтона (да се присетимо бар скорашње резолуције Сената САД о такозваној „окупацији“ Абхазије и Јужне Осетије од стране Русије) последњих година је успео да се препоручи као, благо речено, непредвидив партнер, који је у стању не само да искомпликује регионалну политику Израела, већ и да тој држави направи нове изазове.                 

Информације о израелским војним испорукама Грузији после 2008. године имају прилично противуречан карактер. Тако је у новембру 2010. године информативна агенција Курсор, позивајући се на податке портала „Економска безбедност“, саопштила да је Министарство одбране Израела одлучило  да испоручи Грузији тенкове „Меркава-4“. Истина, ова вест која је „процурила“, није за сада добила и званичну потврду(8). Амерички истраживачки центар Stratfor, као и пре, показује на Израел као на потенцијалног партнера Грузије у сфери безбедности. Међутим, такво партнерство, које по дефиницији има врло специфичну усмереност (што је јасно показала његова динамика 2006. – 2008. године) тешко да ће моћи да има позитиван утицај на контакте Москве и Тел-Авива, који су важни за јеврејску државу у контексту „битака“ у ОУН које се очекују у септембру, у вези са питањем независности Палестине. Наравно, и не помињући судбину пројеката компаније «GlobalCST»  и других израелских компанија у руском и абхаском правцу.

_________________________________

(1) Грузино-израильские отношения обсудили сегодня в МИД Грузии  http://www.apsny.ge/2011/pol/1311986123.php; Израиль подтвердил полную поддержку территориальной целостности Грузии // http://ru.trend.az/news/politics/1880857.html

(2) Интервью Н. Бурджанадзе // http://www.echo.msk.ru/programs/beseda/790261-echo/

(3) Израильские специалисты приняли участие в конференции "Сколково – безопасный город" // http://www.newsru.co.il/world/16may2011/skolkovo_103.html

(4) Израел добија кавкаску партију // http://www.georgiatimes.info/analysis/55237-1.html. Само уговор о заједничкој производњи беспилотних летилица ће израелској државној војној производњи донети 400 милиона долара, погл.: Зашто је из Русије истеран израелски војни аташе // http://kavkasia.net/World/article/1307131337.php

(5) Израел може да се одлучи на признање независности Абхазије // http://www.newsinfo.ru/news/2011-05-05/abkhaziya/752729/

(6) Global CST се није обраћао израелским властима за добијање дозволе за пословање са Абхазијом // http://abkhazeti.info/abkhazia/2011/1304383732.php

(7) Овај предузимач је запажен у Грузији још почетком деведесетих када је за своју фирму «TramexInternational» потписао изузетно повољан, а за грузинску страну изузетно неповољан уговор о коришћењу локалне инфраструктуре при транзиту нафте и гаса.

(8) Израел наоружава Грузију крајичком ока погледајући на Русију// http://www.pravda.ru/world/asia/middleeast/06-06-2011/1079260-israelgeorgia-0/

Родился в 1974 году в Тбилиси. 1996 г. Московский государственный педагогический университет. Эксперт Центра изучения Кавказа, центральной Азии и Урало-Поволжья Института востоковедения РАН. С 2005 г. Российский аналитический центр "Фонд стратегической культуры"; эксперт, заместитель генерального директора (с 2009 г). С 2011 г. Научный сотрудник Центра изучения Кавказа, центральной Азии и Урало-Поволжья Института Востоковедения РАН.