Нове судије у МТБЈ

307

Последњих дана дошло је до важних кадровских промена у МТБЈ. Као прво, постављен је нови судија у процесу Тужилаштво против Војислава Шешеља и као друго, Генерална Скупштина УН изабрала је новог судију у Апелационом суду трибунала. Размотрићемо та два нова постављења и њихове могуће последице.

После дисквалификације судије Ф. Хархофа у предмету против В. Шешеља, ситуација у том процесу је постала критична. Неколико дана пре објављивања пресуде судско веће није било у пуном саставу. Међутим, замена судија на овом стадијуму процеса значи само једно – потпуну дискредитацију самог трибунала који не може обезбедити доношење пресуде у првој инстанци током скоро 11 година.

Јасно је да нико не жели да уђе у састав већа у Шешељевом предмету, зато што се већ не може осудити у овим околностима, а такође га не могу ни ослободити из политичких разлога. Због тога су и одлучили да у састав Трибунала доведу сасвим новог судију.

Пронађен је Мандиан Нијант из Сенегала. Он има 53 године, завршио је факултет у Дакри, радио је и као судија и као тужилац, између осталог и у Врховном суду Сенегала. Од 1997. године радио је у Међународном трибуналу за Руанду као старији правни саветник судског већа и секретаријата.

Сада треба решити питање каква ће бити улога новог судије. У сваком случају неће бити благородна. Јер постоје само две варијанте: почети процес изнова или се прикључити писању пресуде без саслушања сведока. У оба случаја то неће бити правосуђе, него изругивање над њим.

Међутим, постоји и трећа варијанта. Једина варијанта која је са једне стране апсолутно исправна, но која се чак и не разматра, јесте моментално прекидање процеса и ослобађање оптуженог у вези са фаталним и непоправљивим кршењем судске процедуре.

У састав Апелационог већа МТБЈ 18. новембра је изабран нови судија. Још у јуну текуће године, Председник СБ УН је информисао чланове савета да после оставке судије Рамаратсона из Мадагаскара, број сталних судија не достиже број од 16 чланова како је установљено Статутом МТБЈ и у вези са тим донета је одлука да се изабере нови судија.

Било је истакнуто 6 кандидата: Кофи Кумелио Афанде (Того), Таир ал-Адван (Јордан), Ахмад Бејги Хабиб Абади (Иран), Томас Деш (Аустрија), Павел Гончаров (Естонија) и Габриел Макинтаир (Аустралија). Неколико дана уочи гласања Аустрија, Иран и Јордан су повукли своје кандидате. На тај начин су се за место под сунцем Хага борила само три кандидата.

 Ови избори су такође протекли са скандалима уобичајеним за МТБЈ. Тако је председник МТБЈ Теодор Мерон првобитно покушао да прогура свог човека међу нове судије – шефа кабинета Габријела Мекинтаира – посредством постављања у СБ УН и то без консултација са Бироом Трибунала.

Г. Макинтаир је током десет година (!) био шеф Кабинета Председника МТБЈ. А последње две године – још и као шеф Кабинета Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале, то јест, он представља лице посебно блиско Мерону у свим могућим видовима. Интересантно је приметити да су званичну кандидатуру Аустралијанца Макинтариа номиновали Сент Винсент и Гренадини.

Пошто тај покушај није успео, дотични “свој човек” ипак је био истакнут као званични кандидат на изборе… и изгубио је. Већ у првом кругу изабран је Кофи Кумелио добивши скоро два пута више гласова од Макинтариа (94 наспрам 53). Међутим, за победу су недостајала 4 гласа (за пролазак у првом кругу било је потребно 98 гласова). Естонац Павел Гончаров добио је 42 гласа. У другом кругу Кумелио је добио 108 гласова против 56 Макинтариа. Судија Кривичног одељења обласног суда у Талину, тридесетседмогодишњи Павел Гончаров добио је 25 гласова.

Ко је К. Кумелио, нови судија Апелационог већа МТБЈ? Раздраженост председника МТБЈ Теодора Мерона је толико јако, да ни биографија новог судије, чак ни сама информација о његовом избору (у моменту писања овог текста прошло је већ 6 дана од његовог избора!) још није стављена на званични сајт Трибунала! Као да самих избора уопште није ни било.

Зато смо морали ући у архиве УН како би покушали сазнати ко је тај нови судија Апелационог већа МТБЈ. Дакле, нови судија Кофи Кумелија Афанде има 54 године. Рођен је у децембру 1962. године и у својој отаџбини Того је стекао основно правно образовање. Потом је завршио неколико виших школа у Француској. Специјалиста је за међународно кривично правосуђе, кривично компаративно и међународно право, међународно хуманитарно право, криминологију и правну државу.

Последњу деценију К. Кумело је радио у Међународном кривичном трибуналу за Руанду, прво у Аруши, а потом у Хагу (Апелационо веће МТБЈ и Апелационо веће суда за Руанду).

Има дипломатско искуство, а радио је и у области међународних односа. У својој предизборној биографији нови судија је написао: “У својству стручњака или шефа делегације омогућио сам постизање одлучујућих споразума или консензуса који су омогућили доношење резолуција, декларација, протокола о узајамним односима итд. Допринео сам доношењу одлука на сусретима шефова држава и влада, министара, амбасадора или високо постављених представника међународних установа. Успешно сам спровео преговоре о сарадњи у извршењу налога за хапшење, предају оптужених и исказе, корекције итд.” Од јануара 2012. године К. Кумелио је посланик-саветник Того-а у СБ УН.

Дакле, МТБЈ је “ојачан” новим члановима. Са једне стране, они споља изгледају мање пристрасно од оних из западних земаља, које су имале директно учешће у оружаним сукобима у бившој Југославији. Међутим, знајући шта се дешавало и шта се дешава са Међународним трибуналом за Руанду, сама чињеница заједничке прошлости двојице нових судија не дозвољава нам да покажемо оптимизам на лицу…