НОВИ МЕЂУНАРОДНИ КРИВИЧНИ ТРИБУНАЛ ЗАПОЧИЊЕ СВОЈ РАД

243

Хашка канцеларија Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале (МРМКТ) почиње са радом 1. јула. Канцеларија МРМКТ у Руанди отворена је у Аруши 1. јула прошле године. На тај начин нови међународни кривични трибунал је почео са пуноправним радом.

Да напоменемо да је 22. децембра 2010. године СБ УН донео Резолуцију 1966 на основу које је конституисан Међународни резидуални механизам за кривичне трибунале. Званично је као његов циљ означено извршење низа основних функција Међународног трибунала за бившу Југославију (МТБЈ) и Међународног кривичног трибунала за Руанду (МТР) после њиховог затварања, укључујући и привођење оних који се скривају од лица правде после затварања трибунала. Савет Безбедности је посебно истакао да МРМКТ треба да представља малену, привремену и ефикасну структуру.

Да ли су лица одговорна за стварање МРМКТ-а испунила ове захтеве? Просудите сами. Уместо да врше функције МТБЈ и МТР после завршетка њиховог рада, МРМКТ је постао орган који делује паралелно и са МТБЈ и са МТР! Штавише, њему су прихватањем Резолуције Генералне Скупштине СБ УН додељена средства за изградњу новог здања.[1] Обратите пажњу, МРМКТ не тражи за себе закуп већ постојећег здања, него управо изградњу новог!

У чему се огледа истински рад МРМКТ? Он разматра апелације МТР и почеће разматрања апелација МТБЈ које ће бити достављене после 1. јула 2013. године.

Прошле године МРМКТ је разматрао апелацију за процес “Франсоа Карера против тужилаштва”. МРМКТ је одбио молбу оптуженог Ф. Карере о додељивању браниоца ради пружања помоћи у припреми преиспитивања пресуде. У пресуди у процесу Карери, Апелационо веће је приметило да, као и у одговарајућим документима трибунала, у Статуту МРМКТ-а, његовим Правилима процедуре и доказивања, а такође и у директиви о додељивању заштите, није предвиђено именовање браниоца у прелиминарној фази захтева за ревизијом.

Била је донесена прва пресуда о захтеву за привремено пуштање на слободу који је поднео Пол Бисенгиманој. До тада је у МТБЈ важила пракса да се условно ослобађају оптужени тек после одлежаних 2/3 казненог рока, а у МТР примењивао се други приступ – користио се лимит од ¾ казненог рока. Председник МРМКТ-а је указао да право на превремено ослобађање након одслужене 2/3 казне, треба да  буде признато за све затворенике који служе казне под надзором МРМКТ-а, без обзира од ког су трибунала били осуђени. Међутим, он је закључио да је једнообразна примена праксе МТБЈ за све затворенике који ће на крају да служе казну под надзором Механизма, најбоље задовољава основне интересе правичности и правосуђа. Молби П. Бисенгиманија за превременим пуштањем на слободу је удовољено. Ослобођен је пре времена још један осуђени пред МТР – Омар Сарушаго.

МРМКТ од 1. јула почиње са разматрањем жалби оптужених пред МТБЈ. По извештајима председника МРМКТ у новом трибуналу је предвиђено 60 дужности од којих је испуњено већ скоро 90%, углавном од (око 85%) бивших сарадника МТБЈ или МТР. Међу сарадницима скупили су се представници Албаније, Аустралије, Белгије, Бурундија, Македоније, Демократске Републике Конго, Зимбабвеа, Италије, Кине, Индије, Камеруна, Канаде, Кеније, Колумбије, Малија, Непала, Холандије, Новог Зеланда, Танзаније, Руанде, Сенегала, Србије, Велике Британије, САД, Уганде, Француске, Швајцарске и Шведске.

МРМКТ чини 25 судија (ради поређења, у овом тренутку у МТБЈ има укупно 18 сталних судија). Судије МРМКТ-а су Т.Мерон (СДА), К.агиус (Малта), А.Акај (Турска), Ж.-К.Антонети (Француска), Ф.Ареј (Камерун), С.Боса (Уганда), Х.Р.Прада (Шпанија), Б.Емерсон (Британија), К.Фљуге (Немачка), Г.С.Гати (Уругвај), Б.Хол (Бахами), В.Јенсон (Данска), Г.Кам (Буркина Фасо), Ли Дакин (Кина), Џ.Масанче (Танзанија), Б.Молото (ЈАР), Л.Мутога (Кенија), А.Нгум (Гамбија), П.Ниамбе (Замбија), А.Ори (Холандија), С.Ки Пак (Кореја), М.Раџонсон (Мадагаскар), П.Робинсон (Јамајка), И.Н.Батиста (Португалија), У.Секуле (Танзанија). Ипак, јасно је да председник МРМКТ није некакав Уганђанин, чак ни Камерунац, него Американац – Т. Мерон! А он је и председник МТБЈ. Разлог за овакву комбинацију дужности више је него смешан – “ради уштеде новца”. На једној особи се штеди, а гради се читава зграда!

У свом извештају СБ УН председник Т. Мерон је рапортовао да је у МРМКТ-у постављен координатор за проблеме родне дискриминације и сексуалног узнемиравања. И то је исправно! Т. Мерон зна шта говори. Под његовим руководством у МТБЈ су се већ бавили сексуалном дискриминацијом и то су чинила високо постављена лица. На пример, бивши главни тужилац на суђењу Слободану Милошевићу господин Џ. Најс.[2] Ништа спокојније није ни у Међународном кривичном суду у коме је управо протекла истрага о сексуалном злостављању једног неименованог запосленог у МКС, оптуженог за сексуално злостављање 4 сведока из Демократске Републике Конго. Руководство МКС не говори директно о резултатима унутрашње истраге, али се можемо досетити какви су резултати на основу донете одлуке о постављању независне спољне истраге.[3]

Дакле, уместо два Међународна кривична трибунала за бившу Југославију и Руанду, сада постоје три. И у састав МРМКТ глатко су се прелили сви главни актери МТБЈ које предводи Т. Мерон! Каква сурова иронија – отворен је “нови” трибунал!

 
[1]
 См. резолюцию Генеральной Ассамблеи ООН № 67/244 «Финансирование Международного остаточного механизма для уголовных трибуналов», // Документ ООН: S/2013/309 от 23 мая 2013 г.

[2] Официально МТБЮ не признал этого факта, однако, информационное агентство AFPутверждало, что увольнение Дж.Найса из трибунала было связано именно с его сексуальными домогательствами к сотрудникам МТБЮ. См. пресс-релиз МТБЮ от 26 апреля 2006 года: http://www.icty.org/sid/3545.

[3] См. Пресс-релиз Международного уголовного суда от 20 июня 2013 года: ICC commissions an independent external review of the allegations of sexual assault: http://www.icc-cpi.int /en_menus /icc/press% 20and% 20media /press% 20releases/Pages/pr922.aspx.