О Андерсу Расмунсену и зоофилији

167

Некад тако пожелите прочитати било какву добру вест и осетити поуздање у сутрашњи дан. Јер, сложићете се са мном, данас је много више лоших него добрих вести. А у складу са тим много је мање поуздања у сутрашњи дан. Ја бих чак рекао да се појављује не много лоших, него скверних вести. Можда се дописницима боље плаћа за лоше вести. Ево, на пример, ако замислите такву двојаку ситуацију: један млад човек је превео старицу преко улице, а други је, недалеко одатле, такву старицу опљачкао. Али можете бити сигурни да ни један часопис неће ни зуцнути о ономе који је превео старицу преко улице. А о ономе који је опљачкао старицу, писаће све новине и то ће се пуштати и преко радија и телевизије. Притом, новости ће почињати са насловом “Злочини су запљуснули наше улице” или још горе “Мафија је парализовала живот у престоници”. Зато ја лично увек исчекујем добре вести и радо их читам.

Тако су нам недавно саопштили да су српски специјалци заједнички вежбали одбијање терористичких напада са руским и белоруским десантницима. Ми смо се са нашим суседима већ спремали да искажемо поуздање у сутрашњи дан, но, тога није било. Агенција РСЕ је урадила интервју са бившим генералним секретаром НАТО пакта, Андерсом фог Расмунсеном и ми смо схватили да су ти исти руски десантници скоро па посегнули на српску орјентацију. Они су просто напросто Србе стратешки привлачили. То јест, јасна ствар, једна једина чета руских војника није могла Србе лишити њихове орјентације, но, послала им је сигнал. Тако је Расмунсен и рекао. Као, чувајте се, следећи пут ће вас лишити.

Онда је бивши генерални секретар објаснио тупоглавим читаоцима да је Србија већ орјентисана за Европску унију, а потом ће је препаковати у НАТО. У перспективи. Какву је перспективу имао у виду, нико не зна. Но, моји српски пријатељи су ми рекли да не желе да виде своју орјентацију у перспективи. Боље је имати је при себи и не веровати никаквим Расмунсенима. Они су тамо редом зоофили. Уосталом, у САД је прошле године донет закон о укидању кривичне одговорности војника због зоофилије. Какво сада поуздање у сутрашњи дан могу имати у Србији? Јер сада сваки маринац који пролази кроз Србију има дипломатски имунитет. Сада је тих маринаца мало, но, уколико Србија промени орјентацију, биће их много. Биће то страшно за домаће животиње. Уосталом, у Авганистану на појаву Американаца, магарци и камиле се дају у бег ричући.

Једина нада је да ће после тог интервјуа бившег генералног секретара НАТО пакта, некакав српски руководилац иступити и рећи: свашта брбљају ти бивши начелници. Србија није никада приступила том истом НАТО пакту, зато што ми не тргујемо са својим орјентацијама. Добро би било да то каже било који истински руководилац. На пример, министар иностраних послова. Тада би и мојим другарима било лакше. Некако им је жао свиња.