О чему то пише Сандеј тајмс?

407

Амбасада Русије у Скопљу реаговала је на писање британске штампе, конкретно на текстове објављење у Сандеј тајмсу од 30. априла и 7. маја. „У првом чланку је наведено да би извесни „проруски националисти“ могли да претворе Македонију у „бојно поље Русије и Запада“, док је у другом било речи о томе да је Москва, наводно, претила Скопљу ембаргом на увоз пољопривредних производа1, стоји у саопштењу. Уједно, указује се на бомбастичне наслове: „Македонија у опасности од руске интервенције“ и „Македонији су рекли: Или Русија или страдања“.

Становници ЕУ почињу се навикавати да непровјерене и тенденциозне информације гутају као тешки болесници шаку таблета. Терапија се сада примјењује на Балкан. Настоји се хипнотисати јавност помоћу „поузданих“ медија и друштвених мрежа. Осмишљене и дозиране fake news постају најтраженија и најпродаванија роба. Док медији попут Сандеј тајмса указују на фантомску руску пријетњу у Македонији, у сусједну Албанију у НАТО базе слијећу војни транспортери C-130 са тешким оружјем. Све више информација указује да на обуку у Албанију са Косова одлазе припадници УЧК, сходно процјени да ова параформација, позната по злочинима над Србима, није довољно ни обучена ни наоружана да би могла изаћи на крај са македонским снагама безбједности. Устав Албаније даје за право овој држави да војно брани свој народ и ван албанских граница.

НАТО је по устаљеном сценарију, уз подршку корпорација и влада које подржавају идеје и жеље водећих нафтних гигната, почео операције на Балкану против влада земаља које не виде опасност од „руског политичког утицаја и економског присуства“. НАТО – политичка организација припрема терен за НАТО – војну организацију. У том контексту треба посматрати писање Сандеј тајмса, али и изјаве појединих високих америчких званичника о растућем руском утицају у региону. Окупљање „старог друштва“ – Ахтисари, Олбрајтова, Вокер, не слути на добро. У изгледу су црне и псиоп операције.

Псиоп операције, сигурно је, подржаће тзв. „водећи Западни медији“ уз подршку мноштва ботова на друштвеним мрежама. Зашто не треба вјеровати када нас из „развијеног свијета“ увјеравају да на Балкану неће бити нових сукоба, и да ниједна страна није војно способна за то? Зато што су војним операцијама хрватске војске „Бљесак“ и „Олуја“ претходила увјеравања званичника међународне заједнице да Срби у Хрватској треба да буду мирни и спокојни, да су подручја на којима су под заштитом УН итд. Уочи поменутих војних операција умирујући тон „у току су озбиљни преговори“ и констатације да“ З-4 није мртав“ и „линију раздвајања чува УН“ долазио је, на жалост, и из Београда.

Текстове објављене у Сандеј тајмсу треба читати „између редова“, односно тумачити их као припрему за операције британске компоненте НАТО на Балкану. Операције су за сада политичке. А све што су објавили о наводном руском уплитању у унутрашње послове у Македонији, може се односити и на Србију. Уосталом, високи званичник америчког Стејт департмента Хојт Брајан Ји упозорио је да Русија продубљује напоре како би извршила „малигни утицај” на Балкану, користећи финансијска и политичка средства у покушају даспречи повезивање тог региона са Западом.2

Говорећи пред Поткомитетом за спољне послове у сриједу, 17. 05. ове године, Ји је указао да је „веома тешко предвидети или читати мисли руском председнику Владимиру Путину” и упозорио да хуманитарни центар Русије у Нишу „врло могуће има за крајњи циљ утицање на формирање јавног мњења, нагласивши да је у погледу тог центра и руских захтева за посебан статус те установе веома важно бити опрезан, јер САД „не верују да су ту намере чисте”.3 А шта је то у Путиновим мислима и руским намјерама што брине Хојта Јиа? Бојазан да би Русија, уколико њен хуманитарни центар у Нишу добије дипломатски статус, Србији поред хуманитарне могла доставити и војну помоћ, што дипломатски статус даје за право.

НАТО је све донедавно вршио утицај на јавно мњење нордијских земаља, указивао на „руску пријетњу“, припрему Русије за агресију итд. Међутим, НАТО није успио да придобије владе нордијских земаља за конфронтацију са Русијом јер су интелектуална и финансијска елита схватиле намјере НАТО. Звијезда водиља била је норвешка нафтна компанија, која је захваљујући везама са водећим нафтним корпорацијама била на извору информација, и сигнализирала нордијским владама шта је по сриједи. С друге стране, Европљани су хипнотисани захваљујући гломазном Бриселу.

1 https://rs.sputniknews.com/rusija/201705201111255080-Ambasada-Rusije-Skoplje-Sandej-tajms/

2 http://www.politika.rs/scc/clanak/380861/Hojt-Ji-Maligni-uticaj-Rusije-na-Balkanu

3 http://www.politika.rs/scc/clanak/380861/Hojt-Ji-Maligni-uticaj-Rusije-na-Balkanu