О хамерима, инструкторима и Великој Албанији

319

Искрено ме дирнула радост читавог низа српских медија који пишу да „Америка више воли српску армију него украјинску. Армија Србије је добила од САД више оклопних теренаца „Амер-Хамви“ (HMMWV) него Украјина“.

И заиста, то је велика част – осећати да вам САД удељују већу пажњу него другим државама. Поготово што је амбасадор САД Кајл Скот рекао да Србија за аутомобиле неће платити ни динара. Да човек скаче од радости. Бесплатно 60 аутомобила! Пред очима Срба бајка се претвара у стварност. На тако важном догађају био је присутан и председник Србије Александар Вучић, министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић.

Но, ви не знате шта ће бити даље. А даље ће бити предлог бесплатног опремања српских специјалаца америчком опремом. Истина, Србија већ наоружава своје батаљоне специјалаца добрим оружјем, но то су ситнице. Специјалних јединица мора бити много и они морају бити наоружани на нивоу киборга. А за то нису довољне само униформе и опрема за гађање, него и инструктори. Као што је познато, амерички војници се већ користе имунитетом на територији Србије и то је веома добро. Значи, инструктори се неће нимало устручавати у својој делатности. Зато што ће не само обучавати српске војнике, него и са њима пити пиво, проводити слободно време и биће веома згодно набијати им у главу америчке идеје.

Хоћете поређење са Украјином? Изволите. Већ неколико година тамо раде 4 кампа за обуку специјалаца са америчким саветницима, који не пропуштају своје. Узгред, по степену животињског понашања, полазници тих курсева у потпуности одговарају задатим циљевима. Иако на Доњецку није било војних победа, чак напротив. Ту је америчка наука пумпала убијања. Но, то је друга тема.

Што се тиче Србије, биће реч о другоме – о претварању српских војника у присталице америчке политике. А то значи да они не смеју подићи оружје против других пријатеља Америке, који су свима познати.

На пример, недалеко од Косова све озбиљније се згушњавају облаци агресије против суседа. Из тога ће изнићи доста драматична представа о будућности Балкана. И другачија представа просто не улази у главу, после недавне изјаве Хашима Тачија о спремности Косова да уједини све рејоне који говоре албанским језиком у околним земљама. То већ не говори улични лоповчић, него руководилац велике криминално-државне групације. Он већ не скрива да Косово ради на томе да се заљуља ситуација у Македонији и на југу Србије. Нека и не буде тако брзо, но време трпи. У вези с тим, јасно је због чега ће тој „републици“ бити потребна армија и специјалне јединице. Она се озбиљно припрема.

Зато, ако одмах после хамера Београду стигне предлог да пошаље америчке инструкторе за рад у војсци, није упутно одбити га. Може затребати у будућности. Сазнаћете какве су навике непријатеља.

А хамери – нису уопште борбене машине. Чак ни они оклопни. Талибани у Авганистану од њих праве такву кашу, да је боље не гледати. Можда их из тог разлога и поклањају у добротворне сврхе?