ОДБРАНА ГЕНЕРАЛА МЛАДИЋА.Трибунал торпедује припрему одбране у предмету генерала Младића

232

Део изношења одбране у предмету “Тужилаштво против генерала Ратка Младића” у МТБЈ треба да почне са статусном конференцијом 12. маја, а први сведок би требало да се појави већ сутрадан. Одбрани је омогућено свега 4 недеље за припрему дела процеса са изношењем доказа одбране. Одлука по захтеву за ослобађање изречена је 15 априла. То више није једноставно – мало времена. То је демонстративно мало. У другим процесима оптуженима је дато много више времена да припреме своју одбрану. Погледајмо процесе који се сада одржавају у МТБЈ у овом тренутку. Бившем Председнику Републике Српске Радовану Караџићу било је додељено 6 месеци, бившем Председнику Републике Српске Крајине Горану Хаџићу било је додељено 7 месеци. Због чега су генералу Младићу додељене свега 4 недеље? Или можда генерал Младић треба да буде задовољан, јер је Војиславу Шешељу потпуно онемогућено да изнесе своју одбрану?

Поред те главне одлуке, која потпуно онемогућава ефикасну припрему за одбрану, Претресно веће у процесу генералу Младићу чини све да омете одбрану. То је почело од самог почетка процеса. Још у стадију припреме за процес Тужилаштво је онемогућило коришћење унутрашњег компјутерског система за одбрану. Тужилаштво је уверавало суд да су они предали документа одбрани, али они то нису радили директно предајом на руке, него преко компјутерског система Трибунала, а одбрана је непрекидно имала проблема са доступом том систему. Било је то више него смешно, јер је свима било јасно да Тужилаштво једноставно не дозвољава да се одбрана нормално припрема за процес. Чак и тада, када је одбрана после неколико недеља добила доступ над наводно “преданим” јој документом, испостављало се да се документ не може прочитати или да документ уопште није релевантан за предмет.

Као резултат тога, одбрана је била у стању хроничне неприпремљености за процес. Али суд није учинио ништа како би обезбедио права одбрани. Суд се демонстративно претварао да је све у најбољем реду.

Добро је познато да у саставу Претресног већа седе пристрасне судије. Они су објективно пристрасни. Један судија је Холанђанин и директно је заинтересован да се генерал Младић осуди због догађаја у Сребреници. Други судија је Немац и директно је заинтересован да се осуди генерал Младић, јер је Немачка била учесник оружаног конфликта у Босни и Херцеговини и ратовала је против војске генерала Младића.

Но, поред тога, објективно пристрасне судије непрекидно демонстрирају своју субјективну пристрасност. И они то чине како у крупним и важним питањима, тако и у ситницама. И те ситне гадости судија посебно су упечатљиве. Дакле, поново је постало јасно да је Трибунал створио услове да потпуно онемогући нормалан рад одбране. И поново се то десило у сфери коју потпуно контролише Трибунал – у компјутерском систему МТБЈ. Заштита не може више од три недеље да уђе у систем Трибунала – у вези са “заменом WindowsXPса Windows7” – како покушавају да објасне представници Трибунала.

Наравно, секретаријат не признаје своју кривицу. Штавише, доказује како чини све што може за добробит нас грешних. Сећам се свог личног искуства рада са компјутерским системом МТБЈ, када током неколико недеља нисам могао да пошаљем документ ни на једну од адреса Трибунала. Писма једноставно нису стизала! Иако је пре тога – све било нормално! Од мојих колега сам сазнао да све адресе раде нормално! Писма не пролазе… – само од мене! Уочи последњег дана када сам морао поднети жалбу, морао сам креирати нову адресу електронске поште и са ње послати документ. Тад је писмо прошло. Испоставило се дакле да је Трибунал унео моју адресу у “црни списак”, како не би добијао од мене никаква писма – и што је најважније – како не би могао поднети жалбу у вези са пропуштањем рока за предају те апелације. Све те ситне гадости Трибунала заиста су импресивне. То говори о размерама људи који управљају тим органом.

У тек донетој одлуци Претресно веће је одлучило да одбрани комензује једну недељу, због губитка времена од три недеље. 1 Браво судије! Ви би морали бар иазигравати непристрасност. Но, ви чак ни то нисте у стању! То је знак највише квалификације! Јер је свима јасно зашто то ви радите! Ви знате да је генерал невин и да ће одбрана предочити озбиљне доказе не само његове невиности, него и лажљивости оних сведока које је извело Тужилаштво и сведочења која сте ви (проанализиравши их за свега три недеље) окарактерисали довољним да се докаже кривица Ратка Младића. А пошто ви то знате – онда се бојите одбране. Правилно чините – треба да се још више плашите! Нека вас страх поједе заједно са “вашом чашћу”.2

Страхујте “Чани суде”! Ваша лаж (а сада – после одлуке од 15. априла3 – то није само лаж Тужилаштва, него и ваша лаж) биће изложена пред целим светом. Почетак је – 19. маја 2014. године. Одбрана генерала Младића почеће од сегмента Сарајева. Као први сведоци појавиће се Предраг Трапара, Драган Малетић, Милорад Џида, Славко Генго, Никола Мијатовић, Миле Сладоје, Душан Шкрба…