Оптужбе против Трампа за шуровање са Русијом се вратиле Демократама као бумеранг – али је зато Русија сада још више „зла“

426

Већ месецима се Америка и остатак света бомбардују хистеричним оптужбама лоших губитника међу Демократама, Републиканаца који су задрти противници Трампа и њихових медијских гласноговорника да је Доналд Трамп добио изборе 2016. само захваљујући „скривеној руци“ тог савременог геополитичког Мефистофела, Владимира Путина. Нема везе што до сад није нађен никакав доказ шуровања било ког члана Трамповог тима са Русима, упркос милионима долара које су на истрагу до сад утрошили специјални истражитељ Роберт Малер и неколико комитета америчког Конгреса.

С обзиром на све већу извесност да се никакви докази о шуровању ни не могу наћи, наратив се сад полако помера у правцу нове приче: можда су Руси заправо све време једноставно сејали семе раздора међу Американцима како би појачали наше друштвене проблеме и уништили нашу веру у наше демократске институције. Дакле, за тричавих неколико стотина хиљада долара неки руски интереси (никад нам се тачно не саопштава који) су купили рекламе (од којих су се многе појавиле тек после избора) на друштвеним мрежама Фејсбук, Твитер и сл. чији је циљ био да „посеју хаос и створе поделе међу Американцима“ – и то на општем плану, мимо икаквих веза са Трампом или чак ради помоћи њему. Међу омиљеним предметима тих наводних реклама које „изазивају поделе“ су левичарски интернет мемови у корист организације „Црни животи су важни“ и негативних ефеката по животну околину које производи вађење нафте и гаса из шкриљаца (тзв. фрекинг), као и „низ десничарских политичких захтева повезаних са кампањом Доналда Трампа“, попут права на лично наоружање и нелегалне имиграције. (Што се тиче овог другог, не заборавимо да је, осим што је и даље, према тврдњама његових америчких критичара, један непоправљиви КГБ-овац и комуњара, Путин такође „кум“ глобалног „алт-десничарског“ покрета белих националиста – бар тако каже Хилари Клинтон. Али, он је, у исто време, и нови Стаљин и „буквално Хитлер“ – како је устврдио пензионисани потпуковник америчке војске Ралф Питерс.) Да није било тог безобразног руског мешања, ми сад не би имали никаквих друштвених проблема, и сви Американци би се држали за руке и сложно певали радосне песме.

Међутим, запањујућом брзином, ове недеље су се појавиле три вести које су целу рашомонијаду о шуровању са Русима бациле назад у лице Хилари Клинтон и њене партије:

  1. Председничка кампања Хилари Клинтон и Национални комитет Демократске партије су платили за клеветнички „досије“ против Трампа, наводно заснован на руским изворима:

„Експлозивни и скаредни досије који садржи оптужбе за постојање веза између председника Доналда Трампа и Русије је делимично финансирала председничка кампања Хилари Клинтон, према једном извештају од четвртка.

Марк Е. Елијас, адвокат који је заступао кампању Клинтонове и Национални комитет Демократске партије, је унајмио компанију Fusion GPS, обавештајну фирму која је ангажовала бившег британског обавештајца Кристофера Стила да сачини досије, извештава Вашингтон пост… Претходно је извештавано да су досије финансирали анти-трамповци из редова Републиканаца током кампање за партијску номинацију 2016, пре него што су финансирање преузеле Демократе…

Ово откриће долази услед све озбиљнијих покушаја неких Републиканаца у Конгресу да наведу Fusion GPS да открије ко је финансирао досије. Прошле седмице, два партнера Fusion GPS-а су се појавила пред Комитетом Доњег дома Конгреса за обавештајне послове пошто је председавајући, Републиканац Девин Нунес, издао обавезујући налог. Међутим, званичници фирме су се позвали на своје уставно право да не одговарају на постављена питања…

Овај досије, којег је прво објавио сајт BuzzFeed News у јануару, је привукао велику пажњу, поготово када је реч о једној посебно ласцивној оптужби, по којој је руски ФСБ у поседу компромитујућег видео снимка на којем Трамп наводи руске проститутке да у соби једног московског хотела мокре по кревету у којем су једном спавали Обама и његова супруга Мишел.“ [Newsweek, 24.10.2017: “TRUMP-RUSSIA ‘PEE TAPE’ DOSSIER WAS PAID FOR BY HILLARY CLINTON CAMPAIGN: REPORT”]

  1. Тврди се да су руски инвеститори платили више милиона долара Фондацији Клинтонових као и хонорар од пола милиона долара за једно предавање Била Клинтона, док је, у својству шефа Стејт департмента, Хилари разматрала одобравање контроверзне куповине компаније која се бави ископавањем уранијума:

„Више конгресних комитета истражује трансакцију из доба Обамине администрације, посредством које је једна руска компанија купила америчке руднике уранијума.

Чланови Конгреса такође траже да министарство правосуђа скине обавезу ћутања са заштићеног сведока за кога се верује да поседује додатне информације о споразуму који је омогућио Русији да преузме контролу над петином америчких залиха уранијума – као и о умешаности бивше шефице Стејт департмента, Хилари Клинтон. (Обавеза ћутања је скинута непосредно пре објављивања овог чланка – прим. аут.)

Председник Трамп је споразум о куповини фирме Uranium One назвао „оном правом причом о руским везама“, док савезни истражитељи настављају да испитују наводно руско мешање у изборе 2016. А сајт The Hill је недавно известио да су руски званичници били умешани у ‘криминалну шему’ у корист руских енергетских интереса у САД.

Током 2013. руска компанија Росатом је купила канадску компанију за ископавање уранијума која се сада зове Uranium One и која поседује имовину у САД. Уранијум има кључну улогу у производњи нуклеарног оружја. Захваљујући том споразуму, Русија је дошла у посед око 20 посто америчких капацитета за производњу уранијума…

Споразум је одобрило девет владиних агенција при Комитету за стране инвестиције у Сједињеним Државама (Committee on Foreign Investment in the United States – CFIUS), међуагенцијској групи која проверава утицај одређених страних улагања на националну безбедност. Једна од тих агенција је била и Стејт департмент под руководством Клинтонове, мада је она 2015. за ТВ станицу WMURTV изјавила да није била ‘лично укључена’ у склапање споразума…

Републиканци су већином критични према споразуму, поготово зато што су неки од улагача донирали више милиона долара Фондацији Клинтонових. Бивши председник Бил Клинтон је такође у Русији примио хонорар од $500.000 и наводно се састао са Владимиром Путином у време када је споразум склапан.

Еф-би-ај је испитао споразум и открио да су неки званичници руске нуклеарне индустрије били умешани у незаконита дела, укључујући изнуду, подмићивање и узимање провизије, како извештава The Hill. Еф-би-ај је прикупио доказе за незаконита деловање Вадима Микерина, руског званичника који је руководио Путиновом нуклеарном експанзијом у САД, и који је на крају осуђен на казну затвора, према писању The Hill-а.’“ [Fox News, 25.10.2017: “Obama-era Russian Uranium One deal: What to know”]

  1. Фирма која је повезана са шефом председничке кампање Хилари Клинтон, Џоном Подестом, је, према извештајима, под истрагом Малера за трговину утицајем за рачун руских интереса:

„Тони Подеста (брат Џона Подесте) и фирма Podesta Group се сада налазе под савезном истрагом коју води специјални истражитељ Роберт Малер, према информацији коју су три извора упозната са овим случајем пренела вестима ТВ мреже NBC.

Истрага Подесте и његове лобистичке фирме наклоњене Демократама има исходиште у Малеровој истрази о финансијама бившег шефа Трампове кампање Пола Манафорта, преносе извори. Као специјални истражитељ, Малер има задатак да истражи могуће везе између Трампове кампање и Русије.

Манафорт је организовао пи-ар кампању за непрофитну организацију Европски центар за модерну Украјину (European Centre for a Modern Ukraine – ECMU)… ECMU је наводно имао подршку Партије региона, про-руске и олигархијски финансиране украјинске политичке партије за коју је Манафорт радио као консултант, за шта је његовој фирми плаћено више милиона долара.“ [NBC News, 24.10.2017: “Mueller Now Investigating Democratic Lobbyist Tony Podesta”]

У овом тренутку нико не зна какав ће утицај имати ови последњи догађаји или на који начин су они међусобно повезани. Али су сигурне две ствари. Прво, бар неко време ће Трампове присталице и добар део Републиканске партије, заједно са медијима попут Fox News, плесати од радости, одушевљени што су сада Демократе упетљане у сопствени „Рашагејт“. Остаје да се види колико ће то донети истинских промена политичкој сцени, у виду ратосиљања од облака оптужби за шуровање са Русима који виси над Трамповом главом, или пада Хилари, браће Подеста и њихових пајтоса.

Друго, већ сад је јасно да су Трампови браниоци једнако спремни да играју на „руску карту“ као и Демократе, из следећег угла:

– Шта заправо значи то што су Демократе финансирале досије који је саставио Кристофер Стил? Па, наравно – то да су Демократе заправо спроводиле руску „чекистичку провокацију“ како би облатиле Трампа! (Кога брига што нема никаквих доказа да су Руси имали било какве везе са оним што се лако може успоставити да је била потпуна измишљотина у режији Стила и његових другара из мутног света британске обавештајне заједнице. (Не заборавимо ни могућу улогу Штаба за владине комуникације Уједињеног краљевства – Government Communications Headquarters – GCHQ у шпијунирању тадашњег кандидата Трампа.) Или је то можда плод извитоперене маште још увек неидентификованог Републиканца који је финансирао Стила. Или Еф-би-аја, који је такође плаћао Стила.)

– Зашто су Руси подмитили Била и Хилари Клинтон хонорарима за предавања? Да би ставили своје прљаве шапе на амерички уранијум и „преузели контролу над тржиштем основног материјала за прављење нуклеарног оружја“, ето зашто! (Није битно то што, у ништа мањој мери него Сједињене Државе, Русија – која се граничи са пријатељским Казахстаном, водеђим светским произвођачем уранијума – може да произведе колико год хоће нуклеарних бојевих глава; другим речима, овде није реч о приступу уранијуму. Што се тиче мита, зашто би било изненађујуће то што су неки Руси спремни да играју исту игру као и Саудијци, Емираћани, Катарани, Украјинци и други који су „даривали“ највероватнијег следећег, високо корумпираног председника Сједињених Држава – тј. Хилари Клинтон?)

– Зашто су Podesta Group и Манафорт радили за НВО којег је подржавала украјинска Партија региона? Па зато што су трговали утицајем за рачун Путина, наравно! (Само покушајте да објасните било коме у Вашингтону да рад за Јануковича и „лобирање за Путина“ нису нужно били иста ствар.)

Укратко, какав год утицај све ово имало на унутрашњу америчку политику, корен свих зала, како за Републиканце тако и за Демократе, и даље ће лежати у огромној руској завери и њеном ђаволском руководиоцу у Кремљу.