Писмо председнику Украјине из Кривог Рога

331

Поштовани господине председниче!

Ми, становници Кривог Рога, поздрављамо процес европеизације независне Украјине. На жалост, самобитност наше демократије чије порекло исходи још из Трипољске цивилизације, не дозвољава неким страним посматрачима да сагледају пун значај нашег европског избора. Како се у Европи не би појавио страх због нашег муњевитог зближавања са њом, потребно је да имиџ наше државе буде још привлачнији. Предлажемо Вашој пажњи низ идеја које се у првом реду тичу рада украјинских медија и структура веза у односима са јавношћу.

 1. Избацити из употребе израз “песничење у Врховној Ради” и заменити га стандардном формулацијом “продуктивна гимнастика”. Телевизијске репортаже са таквих догађаја увек завршавати са осмехом водитеља и жељама за добро здравље учесника тих догађаја.
 2. Како би се избегла питања због чега се одузима имунитет судијама који су радили при диктатури Јануковича, унети у Устав одредбу о одузимању имунитета свим судијама приликом сваке смене власти.
 3. У вези са таласом критика по питању расподеле новца ММФ-а, ставити у оптицај појам “копање ровова пуног профила” што ће истаћи одбрамбени карактер наше економије и умирити јавно мњење. Као илустрацију добро је поменути бившег министра одбране В. Гељетеа, који је ископао себи транше пуног профила у грофовији Линкољншир (Велика Британија) за 23 милиона фунти стерлинга.
 4. Израз “Блокада терористичких република” променити формулацијом “Радови на здравственој заштити и каљењу становништва у нестабилним регионима”. Да репортаже на ту тему прате изјаве здравствених радника о користи од гладовања, купања у хладном и тренирања органа вида у мраку.
 5. Образовану Уставну комисију у потпуности превести на нелегални режим, како процес њеног рада не би изазвао негативне коментаре од стране злонамерних. Пред Комисију поставити задатак да прошири права терористичких република ради омогућавања права сваком насељеном локалитету да уведе амбарску књигу и добије велики округли печат са натписом: “Ђавола вам ћелавог, а не федерацију”.
 6. На згради Врховне Раде поставити шарену таблу са обрнутим одбројавањем времена до повратка Крима у састав украјинске државе. Као што је показало искуство Олимпијских игара у Пекингу и Сочију, таква табла постаје епицентар националног уједињења. Као крај рачунања тог времена ставити крај Вашег председничког мандата.
 7. У вези са тим што руска војска вреба у степском растињу Луганштине и Доњенштине, предлажемо да ради прикривања дејстава припреме ваше армије за нови изненанди напад агресора, активно употребљавате низ нових термина:
 • Тешку артиљерију коју је украјинска армија сакрила по шумским плантажама на линији раздвајања, називати “пакерицом лешева”.
 • Тенковске колоне које ноћу маневришу између различитих позиција, означити романтичним изразом strangers in the night, што ће до срца ганути посматраче ОЕБСА, од којих су многи одрастали уз песму Френка Синатре са тим називом.
 • На комплетима “Град”, који у случају проналаска од стране ОЕБСА могу изазвати разна питања, написати на три језика “најобичније срање” и у складу са тим направити инструкције за опслугу.
 1. У вези са провокативним испорукама бесплатног гаса терористичким републикама од стране Москве, наметнути “Газпрому” повећане тарифе за пумпање природног гаса и амортизацију украјинског гасовода. Акцију назвати “хај загуши се” и категорички искључити плаћање тог гаса из свих споразума.
 2. Ради довођења у ред дрских терориста Доњецка и Луганска, предлажемо да се по периметру тих територија изгради одбрамбени ров и да се опреми сценским површинама на којима ће специјално обучени тимови по 24 часа изводити “борбени гопак”.[1] Међу становништвом Кривог Рога има велики број оних који би желели да учествују на том фолклорном фестивалу (за доларе и уз авансно плаћање). А уколико би Ви и премијер Арсеније Јацењук лично узели учешће у првој приредби, свет би обузела језа.
 3. У вези са економском кризом која тера украјинско руководство да штеди на себи, у Кривом Рогу постаје све популарнија идеја да се организују хуманитарне пошиљке у владу и Врховну Раду. Не знамо да ли ћемо успети да за месец дана напунимо мототрицикл са оним што је још преостало у продавницама, али ако скупимо, обавезно ћемо послати. Са нестрпљењем чекамо наредне изборе како би што је могуће јасније изразили на вашу адресу све оно што се у нама накупило.

Са поштовањем,

Патриоте Украјине из Кривог Рога,

март 2015. године.

[1] “Боевой гопак” – врста борилачке вештине и фолклорне игре која је настала у Малорусији, у Запорошкој Сечи (примедба преводиоца).