Питање о Косову и Метохији у СБ ОУН: Расправа уз флашу вина

410

Господин Сафронков (Руска Федерација): Молим да опростите, замолио бих свог доброг колегу из Јапана да склони флашу вина са стола Савета Безбедности. Још једном напомињем да је тај сто светиња – и овде није обичај да се стављају флаше и чаше.[1]

Господин Окамура (Јапана): Молим за извињење што сам донео флашу вина, но, у правилима процедуре СБ нигде не пише да је забрањено доносити вино у салу Савета Безбедности.[2]

Прошле недеље је у СБ ОУН одржано редовно заседање посвећено разматрању ситуације на Косову и Метохији. Као што је познато, разматрање по овом питању спроводи се чешће него по било ком другом питању са дневног реда Савета. Западни чланови СБ су не једном покушали да укину то правило и скрате учесталост заседања. Они тврде да је, наводно, ситуација на Космету већ нормализована и да нема никакве потребе за тако честим разматрањима. Руска Федерација је била категорички против тих покушаја. И ево сада су западни чланови СБ ОУН решили да та заседања претворе у фарсу. Међутим, покушаји да се разматрање озбиљних проблема који данас постоје на Косову претворе у подизање здравица на адресу само-проглашене власти, дешавали су се, наравно, и раније. Но, то што се догодило на последњем заседању од 16. новембра – отворено је одвратно. Јасно је да су западни чланови СБ ОУН одавно заглибили у пропаганду. Но, од дипломата више категорије обично се очекује пропаганда високог квалитета. Међутим, представник Јапана је демонстрирао тако низак квалитет пропаганде, да се можемо само чудити да је то урадио представник земље која је позната као завичај „високих технологија“. Толико јефтине пропаганде нисмо чули у СБ још од епрувете „са бактеријама“ Државног секретара САД Колина Пауела.

Јапански делегат Окамура је изјавио следеће: „Од периода када сам 1999-2000. године био виши службеник по политичким питањима у Мисији ОУН по питању привремене администрације на Косову (МОУНК), догађаје на Косову увек пратим са великим интересовањем. Данас сам са собом донео флашу вина са Косова, кабернет-совињон, из винарије „Бодруми и Вјетер“. Наравно, знам да СБ није место где се говори о вину, међутим, ја за то имам разлог и ја бих хтео да поделим са Саветом једну малу историју. Ма колико изгледало чудно, но, у рејону Призрена који се налази у јужном делу Косова, постоје предивне винарије. Но, крајем 90-их, услед сукоба, те винарије су биле запуштене и заборављене. Када сам се 1999. године срео са власником једне од таквих винарија, он ми је рекао да је за обнову винограда и обнову производње винских сорти, потребно неколико година, а он се нада да ће до тада из Јапана добити капитал за инвестирање и покрити трошкове за радну снагу ради старања о винограду и припреме за обнову производње. Те изврсне винарије су заиста биле потпуно пропале. Чак и ако су оне некада производиле одлично вино, мени је било интересантно ко би могао у њих уложити новац уколико оне током неколико година не би доносиле добит? Потом ме он позвао у винарију где је било неколико огромних металних цистерни са вином од ранијих берби. Природно, замолио сам да пробам. То је било изузетно лепо црвено вино са прекрасним букеом. И ја сам помислио: „Ако то вино прода, винарија ће добити потребна средства!“ Ја сам се обратио за помоћ једном јапанском колеги из МОУНК-а и он је успео да повеже тог винара са јапанском трговачком компанијом. Данас, седамнаест година касније, тај винар производи и извози одлично вино, ево попут овога у флаши коју држим у рукама – на радост љубитеља прекоокеанских вина попут мене. На Косову има веома много таквих људи као што је тај добродушни винар; они су вратили себи економску самосталност уз помоћ владе, ОУН-а, међународних организација, невладиних организација и наравно, приватних спонзора. То исто се дешава и са владом Косова. Од тада, кад је пре 17 година створен МОУНК, на Косову се појавио и Устав, влада и парламент“.[3]

И то је све што је могао рећи представник државе у СБ ОУН, који носи посебну одговорност за подршку међународном миру и безбедности? Та дрскост изгледа глупо и неодговорно само на први поглед. При нешто пажљивијој анализи овакве врсте наступа, постаје јасно да се ради о подругивачкој саботажи. Ах, ви одбијате да скратите учесталост разматрања питања о Косову? Тада ћемо ми претворити разматрање у фарсу!

 „У закључку бих хтео да уверим Специјалног изасланика Генералног секретара Захира Танина да га ми, као и раније, подржавамо, и одајемо му признање. Ми ћемо са нестрпљењем очекивати публикацију његовог следећег извештаја и надамо се, обележити достигнуте успехе испијајући чашу косовског вина“.

Своју улогу јапански представник је одиграо неукусно. Постоје ситуације када се дипломатији мора признати елеганција чак и са супротне стране. Но, овде се радило просто о покушају „безобразне игре“.

И тако, западни чланови СБ одлучили су да уопште не разматрају реалност онога што се догађа на Косову и Метохији. Чак и ту пробрану реалност која је садржана у извештајима Генералног секретара ОУН. Без обзира на сву садржајну сиромашност Извештаја Генералног секретара о Косову, последњи извештај садржи довољно информација за њено одговорно разматрање пред СБ ОУН. Тако се из извештаја види да су само-проглашене власти засад заузете пуцњавом и пуштањем гаса: 4. августа је зграда парламента била гађана из минобацача; 9. августа је коришћен сузавац против чланова владе на заседању скупштине.; 1. септембра полиција је одузела 32 флаше са запаљивом смешом код улаза у зграду скупштине…[4] Наравно, ничег задивљујућег: добро је познато каква је прошлост оних који данас држе власт на Косову. Међутим, чланови СБ уз чашу вина то не желе чак ни да примете.

Нико не жели да одговорно размотри ни проблем повратка избеглица. Генерални секретар ОУН саопштава да је крајем септембра 2016. године регистровано 276 случајева добровољног повратка на Косово, од њих је 156 Срба… Но, према саопштењу Канцеларије Високог комесара за избеглице (та иста статистика!) укупан број унутар премештених лица на Косову и Метохији износи 16 704 људи. И ето, јапански дипломата помиње чашицу да би прославили то „достигнуће“?

Није се нашло времена ни за разматрање извештаја Високог представника ЕУ за иностране послове. Тај извештај садржи преглед догађања у области правосуђа. На пример, ево какву пресуду је изрекао судија ЕУЛЕКСА – казнио је са 1 500 евра кривца за почињене ратне злочине према цивилном становништву…[5]

Међутим, без обзира на саботажу свих западних чланова СБ ОУН (иако само од стране Јапана озвучену), питање о Косову и Метохији остаје на разматрању Савета безбедности. Представник Руске Федерације на заседању СБ поново је потврдио: Резолуција 1244 (1999) СБ ОУН је сачувала снагу у пуном обиму и остаје као међународно-правна база за косовско регулисање, која је обавезујућа за све.

[1] Из стенограма заседања СБ ОУН од 16. новембра 2016.

[2] Из стенограма заседања СБ ОУН од 16. новембра 2016.

[3] Види документ ОУН: S/PV.7811

[4] Извештај Генералног секретара ОУН о Мисији Организације Уједињених Нација по питањима привремене администрације на Косову // Документ ОУН: S/2016/901

[5] Извештај Високог представника Европске уније за иностране послове и политику безбедности, Генералном секретару о делатности Мисије Европске уније по питањима законитости и правног поретка на Косову за период од 16. јула до 15. октобра 2016. године // Документ ОУН: S/2016/901, прилог 1.