План неокона је „минут оклевања“ Москве

410

Курс спољне политике новог америчког председника делује прилично недефинисано. Разлог је у томе што су му превише посла задали неокони и безбедносне агенције. Трамп се бори са „дубоком државом“, у његовом фокусу је унутрашња политика као и питања социо-економског развоја. У програмираном хаосу у којем се Трамп нашао, а хаос је пројектован по истој матрици и истој доктрини по којој су неокони деловали у целом свету, трасира се пут новој (старој) спољној политици САД. Она би могла чак задржати свој континуитет. Сходно дуго присутној традицији САД, и новог председника је једне вечери посетио пријатан, озбиљан и харизматичан господин који је без задржавања ушао у Белу кућу, и праћен припадницима Тајне службе попео се до Овалне кацеларије. Поменути господин донео је председнику Трампу документе и образложење програма утврђене спољне политике, а коју је амерички председник традиционално дужан да следи.

Већ дуже медије збуњују Трампови потези који су постали непредвидиви, а поједини се не разликују од досадашњих потеза Клинтона, Буша, Обаме. Председник има аутономију у погледу избора акционог плана. Вероватно ће Трампов акциони план бити робуснији и личити на анти-политику коју ће бити тешко дефинисати, као што је, уосталом, тешко дефинисати и Трампов карактер. Ауторитети који се не експонирају одлучили су да прихвате Трампа након што су убедили „неверне Томе“ да им је у периоду раста Русије и Кине потребна личност која зна ударити шаком у сто. Тако су одшкринута врата компромису неокона и Трампа, те су се међу Трамповим сарадницима нашли и они за које не постоји дилема да ли желе Русију на коленима. Опасност од руског напада из репертоара Хладног рата, прилагођена данашњим условима и геополитичкој ситуацији, поново је на сцени.

У Обаму је Билдерберг полагао велике наде, преовладало је убеђење да ће дати велики допринос стварању светске владе, што је суштина доктрине неокона. Неокони желе да у њиховим рукама буду светски ресурси, храна, питка вода. У њиховој пројекцији је да долар буде једина религија и звезда водиља човечанству, а Русија и Кина подељене на више држава. Процењено је да треба придобити Трампа, јер би, ако би се сада прекинуле операције које су у току, САД могле распасти и завршити у грађанском рату. Операције изводе Пентагон и ЦИА, те спољни сарадници у виду корпорацијских обавештајних служби. Неокони су инфилтрирани у све поре унутрашње и спољне политике САД и понашаће се као да је победила Клинтонова. Да њихов безобразлук нема граница потврђује поређење РТ са Исламском државом. Стога Русија не треба више да нуди сарадњу и инсистира на дијалогу са НАТО јер тако храни мозак неокона у уверењу да њихова стратегија делује. Руси не треба да се бране и правдају јер незајажљиву глад неокона за овладавањем Блиским истоком, Африком, Кавказом и ресурсима Евроазије, ништа не може ублажити.

Мосул показује сву беду лицемерства САД. За 500 до 1000 избеглица у Сирији цео свет је био на ногама, оптужујући Русију за хуманитарну катастрофу. У Мосулу стотине хиљаде избеглица нису произвеле нити један хистеричан чланак у западним медијима. Жртве напада дронова нико не спомиње. Зато Русија мора наставити да ради свој посао, без најаве, без објашњења, никоме се не правдајући. Русија мора схватити да насупрот себе има цинике и преваранте који се у спољној политици понашају као ганстери.

Шта је на дневном реду неокона? ЦИА, МИ6 и француске службе, извеле су све припреме да Турска „одврне“ вентил за мигранте тачно онако како то жели Сорош. У још већем броју мигранти треба да дођу у Европу из Африке, Средоземљем или копном преко Балкана. Уједно, председник Војног комитета НАТО, чешки генерал Петер Павел, ултимативно тражи да Русија повуче признање Абхазије и Јужне Осетије. То значи да је доктрина Пола Волфовича поново на делу. Након дисциплиновања Балкана, односно Срба, НАТО намерава свој поход наставити у туркофонске земље при чему је приоритет да се овлада Казахстаном и из њега избаце Руси. Најопаснији и најмрачнији план неокона је да ојачају Исламску државу у Авганистану, која већ влада делом територије Пакистана. Замисао неокона је да се ИД рашири на цео Пакистан и оснује нови калифат. Њихова процена је да би се ИД за пет година могла докопати нуклеарног потенцијала ове земље, што би била велика опасност по Русију. Од Трампа очекују да у међувремену ојача технологију носача ракета, нарочито хиперсоничне носаче глава. Русија ће перманентно бити оптуживана да изводи сајбер нападе против САД. Из Украјине и од балтичких земаља долазиће оптужбе за вођење хибридног рата.

План је „минут оклевања“ Москве када примети ракету да долази са територије Пакистана. Ако Русија схвати да се ради о наредби Вашингтона и узврати, неокони рачунају на Волфовичеву доктрину „превентивног удара“ неколико хиљада ракета, односно на „ројеве ракета“ са територије земаља из окружења Русије. Неокони мисле да Руси немају одбрамбене капацитете које би могле зауставити масовни удар.

Устаљена пракса Запада је да противника оптужује за оно што они ради. Зато Русија више не треба да се брани од оптужби већ да се понаша попут Кине, из које на оптужбе одговарају са „то је унутрашња ствар Кине“ и „не би било добро да САД пређу црвену линију“.