ПОРТОРИКО ХОЋЕ У САД

287

 


Америчка демократија је разнолика, па у том смислу, некад зна да буде и неугодна за администрацију. Тако, на пример, то се односи на интерактивно општење са публиком на сајту Беле куће. По постојећем правилу, ако публика изненада пожели да изрази своје мишљење о влади или Председнику, она има могућност да скупља потписе испод одговарајућег обраћања и пошаље их на сајт. Ако се скупи 150 или више потписа, редакција је у обавези да тај материјал постави на сајт. А ако број потписа током месеца достигне цифру од 25.000, тада Администрација Председника мора да званично одговори на документ.


Са тако активном публиком као у САД, та интерактвна могућност постаје истинска главобоља за властодржце.


Као што знате, у свету живе људи необичног начина размишљања, за које, без “светске мреже”, нико не би ни знао. Али интернет тим личностима даје могућност не само да неку своју необичну идеју изнесу пред широки аудиторијум, него и да том идејом притисну високе инстанце, које и без тога не знају куда да се дену од силних брига.


Ето тако је неки држављанин САД, који је постао познат као “Мајкл Е” из Слајдела, Лос Анђелес, пожелео да се издвоји из састава САД, заједно са својом државом Луизијаном. Пре педесет година, осим жене и таште, за ту његову жељу не би нико знао. Но, данас је писмо које је “Мајкл Е” поставио на интернет добило мноштво присталица.


Петиција коју је саставио Мајкл, тражећи од владе да “мирним путем омогући Луизијани да напусти САД и формира сопствену нову владу”, добила је за пар дана 14.000 потписа подршке. То је била сензација!


Епидемија се проширила по земљи као што се пожар шири из приземља, па је за кратко време у још 15 земаља постигнут сличан резултат. Месед дана истиче 7. децембра и све су прилике да ће до тог рока пола Америке изразити (на сајту Беле куће) жељу да добију развод од најслободније и најдемократскије земље на свету.


Тако се Тексас спрема да постане прва држава којој ће Администрација бити принуђена да пружи званичан одговор. Данас је већ 21.777 становника тексашких прерија потписало петицију, а остале су још 3 недеље до истека рока.


Посебно горак окус за америчку администрацију представља чињеница да се потписници не спуштају до уличних увреда и изругивања. Петиције у свим државам написане су беспрекорно високим стилом грађанске културе и цитирају Декларацију о независности: “… достојна и једнака основа за власти и грађане, коју је даровала природа и Бог, достојно уважавање мишљења човека, даје нам за право да објавимо разлоге који нас нагоне на разједињење…”.


Изгледа да ово није интернет-буза1 ради пуког бежања од досаде.


Власт је дозлогрдила обичним Американцима због своје отуђености од народа. Није се тек тако петиција појавила одмах после победе Обаме, као одговор на ову бесмислену политичку фарсу. То што се сада догађа са питањем о одвајању, већ се с правом може назвати покретом. И учесници тог покрета својом правном поткованошћу, не ударају у обрве, него у очи.


Петиција из Флориде цитира Бенџамина Френклина: “Онај који може да нам да слободу само ради достизања мале привремене безбедности, не заслужује ни слободу ни безбедност”. Аутор документа из Монтане додаје да “данашња федерална влада није управљала грађанима праведно и достојно. Ако ова или она форма владавине постане деструктивна, са тачке гледишта праведности оних којима се управља, они имају Право Народа да забране ту владу или да створе нову”.


Петиција из Тексаса подвлачи да САД страдају од економских тешкоћа због тога што федерална влада пренебрегава своје унутрашње и спољне реформе расхода. У њој се каже: “Ако имате у виду да Тексас располаже избалансираним буџетом, и да по снази представља петнаесту економију у свету, онда је за државу потпуно реално да изађе из састава САД што би представљало заштиту животног стандарда његових грађана и гаранцију њихових права и слобода, у складу са идејама оснивача, које федерална влада више не поштује”.


У петицији се указује да је Закон о националној безбедности и Закон о безбедности у саобраћају (донет после терористичког акта од 11. септембра 2011 – примедба аутора) директно крше људска права Тексашана и других Американаца, а одвајање од САД представља једини начин да се изађе из ове ситуације.


Нико не зна какав ће бити наставак идеје “Мајкла Е” из Луизијане. Да ли ће се покрет проширити или не – показаће се у блиској будућности. Но једно је јасно – покрет демонстрира да слика Америке као оазе кохезије људи и народа – представља само производ “фабрике снова” која се сада дими у америчкој политичкој кухињи. У стварности је то подељена нација, која страда због отуђености свакога од свих и свих од свакога и мукотрпно тражи излаз из тог положаја.


Масовне петиције за Белу кућу као да о томе сведоче.


Међутим, за америчке властодржце постоји и слатка пилула: грађани Порторика су упутили у Конгрес петицију са жељама да се придруже САД као педесет прва држава.


Они вероватно, слабо посећују интернет.


 


1 Буза – популарна савремена руска борилачка вештина, спој 3 традиционалне борилачке вештине, која је крајем XX века настала у граду Тверу (примедба преводиоца).