Председник Хашког трибунала на Генералној скупштини ОУН

379

Председник „Међународног трибунала за бившу Југославију“ (МТБЈ) Кармел Агијус иступио је 18. октобра на 72-ој сесији Генералне скупштине ОУН. Формалан наступ председника МТБЈ у ствари је предочавање државама-чланицама ОУН годишњег извештаја трибунала. И циљ доласка Агијуса у Њујорк није кратко понављање давно послатог извештаја, него слушање дискусије приликом разматрања тог извештаја.

Међутим, К. Агијус је одмах позиционирао себе не као известиоца, него као газду. Он је поучавао државе како треба да делују, и показивао им на кога треба да се угледају: на МТБЈ. Штавише, Агијус је веома безобразно претио неким државама. Нема потребе да прецизирам коме конкретно. Свима је познато да је овај трибунал замишљен као антисрпски, постао антисрпски, а своју делатност је завршио као жестоко антисрпски.

Тако је, говорећи о стању ствари у „делу“ против Петра Јојића и Вјерице Радете, председник МТБЈ изјавио, да без обзира на то што том суду више није остало времена за суђење поменутим, но, да ће урадити све што је потребно да би то двоје оптужених изашли пред суд чак и после затварања трибунала! Изгледа да је мржња према Србима помутила разум Агијусу.

Његова неадекватност такође се јасно пројавила у суштини његовог извештаја. Уместо извештаја о урађеном током године, укључујући конкретне одлуке трибунала, Агијус је необуздано хвалио сам себе. “Главно достигнуће трибунала – тврди председник МТБЈ – била је његова пионирска улога у борби против некажњивости и успешно испуњење мандата по питању тражених лица која носе главну одговорност за почињене злочине у бившој Југославији за време сукоба 90-их година“.[1] Међутим, давање оцене о делатности трибунала – то је посао држава које су и створиле (или подржале стварање) ове институције. Ако се делатност МТБЈ већ и оцењује, онда је апсолутно јасно да суд није испунио свој мандат. Он не само да није казнио главне злочинце југословенског рата (Харадинај, Орић, Халиловић и други), него чак није ни покренуо оптужницу против таквих (Изетбеговић, Туђман и други).

У самохвалисању Агијуса међу „заслугама“ трибунала истакао је да је МТБЈ – први трибунал у коме су сви главни руководиоци биле жене. Да, велико достигнуће! Штета што је Агијус заборавио да дода да је тај „дамски клуб“ такође први  у историји осудио жену, осудивши је на затворску казну на основу сумњиве „погодбе са тужилаштвом“…

Међутим, чак и ако се узму у обзир та празна достигнућа, Агијус је све исцрпео после пет минута. Рекло би се да нема о чему да прича. И тад је почео да исказује захвалност. Захвалио се прво Теодору Мерону, који је постао настављач дела МТБЈ у својству председника „Међународног резидуалног механизма кривичних трибунала“ (МРМКТ). Потом је почео да захваљује персоналу МТБЈ. Агијус је изјавио да је персонал трибунала за бившу Југославију – „најпрофесионалнији од свих које је он било када видео“. Жао ми је Агијуса, њему се као правнику није посрећило у животу. Ако је за њега персонал МТБЈ најпрофесионалнији – онда он не познаје своју професију. Наравно, влашћу председника МТБЈ био је одбачен захтев о истрази злочина које је починио главни тужилац Карла де Понте и њени сарадници у предмету Војислава Шешеља. Тридесет сведока тужилаштва дали су сведочења под заклетвом, о томе да им је то тужилаштво претило с циљем да их натера да дају лажна сведочења против оптуженог. Но, председник МТБЈ је одлучио да не спроводи истрагу. Уистину професионално!

Председник МТБЈ је саопштио да ће трибунал објавити своје последње одлуке до краја новембра. Пресуда судског већа по предмету генерала Р. Младића биће  објављена 29. новембра. На тај начин, крајем децембра ће МТБЈ прекинути своје постојање. Опроштајна церемонија је предвиђена за 21. децембар.

Председник МТБЈ је у свом говору одмах указао државама-чланицама да он и не очекује неку дискусију. Он је разговарао са државама с висине, пожелевши им… смелости и успеха. Веома је неумесно пожелети државама смелост. Јер је управо о судијама МТБЈ бивша тужитељка Карла дел Понте у својим мемоарима говорила као о плашљивцима који су се уплашили да прогласе кривим бојевике ОВК, на челу са Харадинајем.

Ништа мање арогантно било је и самохвалисање Агијуса, који је позвао државе „да и даље носе идеале и оданост правосуђу, као што је то он радио у МТБЈ“. Тако да се Агијус није ни спремао да слуша било какву критику. Он се спремао само за самохвалисање и држање лекција државама. Што је и урадио. Међутим, није главни проблем у Агијусу, него у државама, које су прогутале представљену им јефтиноћу и нису могле да адекватно реагују на неадекватне „добре жеље“. Међу једва десетак држава које су дискутовале о резултатима извештаја МТБЈ (и наступу Агијуса). Само су Русија и Србија дали више-мање критичну оцену. ЕУ, САД, земље Латинске Америке, само су певале трибуналу алилујну.

Тако је, на пример, представник Мексика изјавио да је МТБЈ – модел правосуђа. Надамо се да мексичко правосуђе неће прихватити опит МТБЈ у својој реалној делатности. Штавише, представник Мексика је изјавио да је МТБЈ – „модел за будуће трибунале“.[2] Још чуднија изјава! О каквим још будућим трибуналима говори Мексиканац? Јер, стварајући 1993. године МТБЈ, земље-чланице СБ ОУН су, директно одредиле да њихова одлука није преседан и да се усваја од случаја до случаја. То јест једном и то је све. Истина, потом су исто то рекли и 1994. године приликом стварања Међународног трибунала за Руанду. Још једном и то је све. Потом још једном 2006. године, приликом стварања Специјалног трибунала за Либију. И још једном су одредили: последњи пут и то је све. Сада постоји стални Међународни кривични суд. О каквим још новим трибуналима трабуња представник Мексика?

Представник Руске Федерације Загајнов је приметио да ће се оцена делатности МТБЈ дати у будућности. А представник Србије је изјавио да трибунал завршава свој рад, али да није испунио своју мисију. Премда и дипломатски, али веома тачан закључак.

 

 

 

 __________________________________________________________________________________

[1] Address to the United Nations General Assembly Judge Carmel Agius, President, International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia 18 October 2017 http://www.icty.org/x/file/Press/Statements%20and%20Speeches/President/171018-president-agius-address-unga.pdf

[2] Criminal Tribunal for Former Yugoslavia to Close by Year’s End, Residual Mechanism Will Assume Remaining Workload, Its President Tells General Assembly // http://www.un.org/press/en/2017/ga11963.doc.htm