Председник Резидуалног механизма за кривичне трибунале на Генералној скупштини ОУН

386

Прошле недеље, на 72-ој седници Генералне скупштине ОУН говорио је Теодор Мерон, председник такозваног „Резидуалног механизам за кривичне трибунале“ (МРМКТ). Пре њега, пред земљама-чланицама ОУН наступио је председник МТБЈ Кармел Агијус. О наступу Агијуса ми смо већ писали. У овом тексту ћемо размотрити наступ Т. Мерона.[1]

У свом наступу, Мерон није реферисао Генералној скупштини о реалном стању ствари у институцији коју он предводи. Његов говор је представљао некакво опште расуђивање о својим заслугама. Није представљен никакав подробан извештај о тим важним детаљима који се налазе на разматрању у МРМКТ. На данашњи дан „Механизам“ разматра низ важних предмета. Као прво, то је предмет „Тужилац против Ј. Станишића и Ф. Симатовића“ (нови процес у судском већу). Као друго, то је предмет „Тужилац против Радована Караџића“ (апелација). И на крају, предмет „Тужилац против Војислава Шешеља“. Поред тога, Механизам разматра низ предмета који су преузети од Међународног трибунала за Руанду. Нарочито привлачи пажњу предмет „Тужилац против Нгирабатваре“. У том предмету се разматрају нове чињенице које су се појавиле после завршетка процеса бившег министра планирања Руанде Огјустена Нгирабатваре. Предмет је веома необичан. С једне стране, чињенице говоре о томе да је оптужени био погрешно осуђен. С друге стране, његово оправдање може поставити под сумњу све друге пресуде које је изрекао трибунал за Руанду. Управо из тог разлога могу остати на снази пресуде и самом Нгибаратваре.

„Механизам не жури у свом раду. Он нема никаквих рокова. Судије одмарају не само током званичних празника ОУН, него су чак објавили као слободан дан за трибунал и „Дан бокса“. Оптужени ће сачекати. Датум жалбених разматрања по предмету Р. Караџића још чак није ни одређен. А већ расправа по предмету В. Шешеља је заказана за 13. децембар. Све говори о томе да ће „Механизам“ бити дуг пројекат. Нису случајно за њега изградили (!) нову зграду у Аруши. Подвлачимо – не закупили, рачунајући, истичемо, привремени карактер те институције („резидуални механизам“), него су изградили нови комплекс зграда!

Мерон није разјаснио ни низ правних проблема које су исувише очигледно противуречне са основним правним принципима. Тако, он не објашњава по којој основи се држе у затвору раније оправдани Јовица Станишић и Френки Симатовић. Овај случај без преседана држања у затвору претходно оправданих лица, не изазива интерес ни код правобранилаца „Међународне амнестије“ или „Хјуман рајтс воча“, као ни код представника научне јавности која анализира делатност међународних кривичних трибунала. Што и не чуди, јер и „Међународна амнестија“ или „Хјуман рајтс воч“ су забринути кршењем људских права само у циљевима кад треба дискредитовати одговарајућу владу. Уколико ову или ону владу није потребно дискредитовати – онда њихово интересовање за правне принципе муњевито нестаје.

Теодор Мерон није пред Генералном скупштином објаснио ни због чега је Војиславу Шешељу поново одређен адвокат. То је постао Американац Колин Рохан. Своју сагласност на то именовање Шешељ није дао, а то онда значи да никаквог правног значаја такво именовање нема. Штавише, изазива питање позиција самог „адвоката“ који се сагласио да представља интересе лица које не само да је јавно изјавило да се не слаже са именовањем тога за свог адвоката, него је ризикујући свој живот путем једномесечног штрајка глађу штитио своје право да нема наметнуте му адвокате.

Међутим, мора се признати да се Генерална скупштина није сувише интересовала свим тим подробностима. Т. Мерон је изјавио да може говорити о било чему, но, представницима држава који су га слушали, свеједно је шта се догађа иза зидина Хашког трибунала.

Напротив, представник ЕУ је само хвалио трибунал и изражавао захвалност његовом особљу у бројности од седам хиљада сарадника, за добро обављени посао.[2] Представник Гватемале, који је очигледно добио задатак да наступи, није се припремио на одговарајући начин. Уместо да оцени извештај који је представио Мерон, он је просто брзо завирио на сајт трибунала и саопштио у свом наступу окупљенима прву цифру коју је он сам тамо нашао, рекавши да је МТБЈ судио 161 оптуженом. Последњих година та чињеница је толико пута понављана да се поставља питање, зашто ју је Гватемалац поново саопштио. Представник Словеније је такође певао хвалоспеве трибуналу, понављајући по ко зна који пут мантру о великој улози хашких трибунала у успостављању праведности. Шта рећи, Словенији која је у суштини започела незаконити распад Југославије, преостаје само да пева дитирамбе трибуналу: због нечега су у МТБЈ и МРМКТ одлучили да словеначко руководство које је испровоцирало југословенски рат, мора остати „чисто“.

На крају свог говора пред Генералном скупштином ОУН, председник МРМКТ Т. Мерон је туговао за недавно преминулим „крсним оцем“ МТБЈ Шарифом Басуином (САД). Мржња ка онима који су се усудили да се супротставе исламској агресији, постала је покретачка сила за муслимана Ш. Басуина да игра улогу стрелца приликом стварања трибунала за кажњавање непокорних Срба. Мерон је обилно цитирао Ш. Басуину, па је између осталих цитирао и његове речи о томе да наводно „нема цене за чињење добрих дела“, алудирајући на нове и нове финансијске издатке за „Механизам“.[3] А апетити Мерона за следећу финансијску годину се увећавају  корацима од седам миља. Ако је током 2015-2016. године МРМКТ добио 2 милиона долара, то је за 2018-2019 годину тражено већ скоро двеста шеснаест милиона долара![4] Хашки правници себе не потцењују: чак су „на ликвидацију МТБЈ“ затражили пола милиона долара!

А ево како у МРМКТ реализују препоруке финансијских ревизора који су прошле године проверавали „Механизам“. Једна од препорука је била да се штеди на ауто транспорту. И ево, председник Мерон свечано рапортира  испуњењу те препоруке: „молим новац за куповину шест нових аутомобила“. При том Мерон „умирује“ ОУН: ауомобилски парк се неће увећати, јер се нови аутомобили купују у замену за „старе“. Наводно, толико су расходовани аутомобили МРМКТ да је већ постало опасно путовати у њима.

 

 

________________________________________________________________________________ 

[1] Председник Хашког трибунала на Генералној скупштини ОУН //

[2] https://www.un.org/press/en/2017/ga11963.doc.htm

[3] http://www.unmict.org/sites/default/files/statements-and-speeches/171018-president-address-ga-en.pdf

[4] Буџет Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале за двогодишњи период 2018–2019. године // Документ ОУН: A/72/396 од 18. септембра 2017. године.