Предсједник Српске одликовао Министарство унутрашњих послова Руске Федерације

376

Представници Министарства унутрашњих послова Руске Федерације – Полицијска управа Москва и ове године су, као и прошле, присуствовали обиљежавању Дана полиције Републике Српске. Делегацију руске полиције предводила је руководилац Главне управе за истрагу генерал-мајор Агафјева Наталија Ивановна. Она је преузела Указ о додјели одликовања, којим је на приједлог министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача предсједник Српске Милорад Додик одликовао Министарство унутрашњих послова Руске Федерације – Полицијску управу Москва.

Полицијска управа Москва одликована је орденом части са сребрним зрацима, за развој билатералних односа Министарства унутрашњих послова Руске Федерације и Министарства унутрашњих послова Републике Српске, чиме сe, како је истакнуто, доприноси афирмацији људских права, владавини права и слобода, као и толеранцији међу народима Руске Федерације и Републике Српске.

Приликом додјеле одликовања предсједник Додик је истакао да сарадња полиције Српске и МУП-а Руске Федерације има његову пуну подршку. Наглашено је да су остварени веома значајни резултати на провођењу закона, те да је учињен значајан помак у погледу сарадње полицијских структура Републике Српске и Руске Федерације.

Представнике Полицијске управе Москва, поводом обиљежавања Дана полиције и 25 година МУП-а Српске, током вишедневне посјете Републици Српској примио је и министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач. Разговарано је о модалитетима сарадње два министарства, на основу Меморандума о разумијевању између Главне управе МУП-а Руске федерације за град Москву и МУП-а Републике Српске.Лукач је упознао руску делегацију са безбједносном ситуацијом у Републици Српској и БиХ.Шеф делегације МУП-а Руске Федерације Агафјева Наталија Ивановна истакла је да је тероризам болест 21. вијека и да је неопходна сарадња два министарства у овој области.

2

Делегација Министарства унутрашњих послова Руске Федерације посјетила је и Управу за полицијску обуку и разговарала са начелником др Милом Шикманом и његовим сарадницима, гдје су се упознали са активностима и дјелатношћу ове управе. Такође, током разговора размјенили су искуства у погледу обуке и стручног усавршавања, те могућностима за сарадњу на овом пољу. Наведеном састанку присуствовао је и декан Факултета безбједносних наука доц.др Предраг Ћеранић, који је искористио прилику да представи новоформирани факултет, те укаже на правце даљег развоја ове високошколске установе. Такође, указано је на значај Факултета за Министарство унутрашњих послова Републике Српске, као и могућност за повезивање са сродним установама у Руској Федерацији.

6

Након тога, представници Полицијске управе Москваобишли су Музеј полиције Републике Српске, затим кабинете наоружања и криминалистике, школску полицијску станицу, као и објекат интерната Управе за полицијско образовање.

Тако узајамне посјете представника Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Полицијске управе Москва постају уобичајене и увијек су корак испред у односу на претходну. Иначе, Свечана академија поводом Дана полиције Српске и 25 година Министарства унутрашњих послова Републике Српске била је на високом умјетничком нивоу. Химну Републике Српске „Моја Република“ и химну Републике Србије „Боже правде“ извели су Српско црквено пјевачко друштво Србадија из Бијељине, и Умјетнички ансамбл „Станислав Бинички“ Министарства одбране Републике Србије, као и композиције „Марш на Дрину“ и „Тамо далеко“.

У склопу пригодног програма приказани су и документарни филмови „Улога МУП-а Републике Српске у стварању и одбрани Републике Српске“ и „МУП данас – изазови савременог доба“ у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.