Предсједникови људи

303

Након завршених америчких предсједничких избора, побједа Доналда Трампа била је планетарно изненађење и сензационална вијест. Тај догађај је узроковао престројавање, код многих је произвео потрагу за новим савезницима и напуштање старих. Сви настоје да дођу у контакт с Трамповом окружењем. Веома бројни су текстови и емисије у којима се анализира и процјењује будући Трампов политички курс. Међутим, не треба трошити енергију на анализе Трамповог односа према ЕУ, НАТО, Русији, Ердогану, Заливским земљама, Украјини, Балкану – треба обратити пажњу на људе које ће Трамп узети у свој тим. Људи и јесу најважнији у државном апарату, они креирају политике, од њих све зависи.

Побједничка екипа тренутно саставља будућу администрацију. Трамп се још није опредијелио за секретара за одбрану, али за најозбиљнијег кандидата слови генерал маринаца Џејмс Матис. Непознаница је и која радна мјеста су предвиђена за Криса Кристија и Руди Ђулијана и да ли ће на мјесту државног секретара бити Ђулијани или Трампов конкурент Мит Ромни. Секретар финансија ће вјероватно бити Џон Греј, члан управног одбора групе Блекстоун. Џеферсон Сесионс је кандидат за државног тужиоца, а Мајкл Помпео за директора ЦИА. Мајкл Флин је будући савјетник за националну безбједност. Своје активности на састављању државне администрације Трамп покрива изјавом да за сада прави транзициони тим, а да ће се све знати до 20. јануара, када је званична инагурација.

Трамп је непредвидив, робусан човјек, способан менаџер спреман да ризикује. Постоје двије могуће опције у његовом управљању Сједињеним Државама – или ће сам да преузме ризик и доноси одлуке, а могуће штетне посљедице кориговаће сарадници (стил „Трамп Америка“) – или ће да надјача стил „Трамп бизнисмен“, јер се САД могу посматрати и као велика корпорација, па ће Трамп одлуке доносити након информација које прими од сарадника са терена (што би се могло превести као маркетиншка служба) те као успјешан бизнисмен извршити темељну анализу расположивих информација и доносити одговарајуће одлуке. Без обзира за коју се варијанту Трамп опредијели, једно је сигурно – Трамп нема обавеза ни према коме.

Трамп је Мајкла Флина изабрао за савјетника за националну безбједност јер се супротставио Клинтоновој на Блиском истоку у наоружавању Исламске државе, убиству америчког амбасадора у Бенгазију а поставио је и питање напада под лажном заставом (коришћење бојних отрова за што је оптужен Асад). Критиковао је Обамину сарадњу са Арапима и указивао да је та сарадња за посљедицу имала смрт америчких војника. Трамп се опредијелио за човјека који има сличне ставове и манире као он, што наговјештава тежак период редизајнирања америчке доктрине, али и наставак доктрине Волфович, а то је повратак вођства САД у свијету. У заблуди су они који мисле да ће се Трамп окренути америчком изолационизму. Трамп жели обновити америчку економску моћ, у корист САД искористити пословне договоре са Кином, ЕУ, и Русијом.

Флин је надлежан за особље Бијеле куће, за Пентагон и обавјештајну заједницу. Сигурно је да ће настојати да уклонити происламски настројени дио администрације. Флин је у ранијем периоду помјерен са позиције шефа војне обавјештајне службе јер је критиковао Клинтонову док је обављала дужност државног секретара. Флин ислам сматра идеологијом а не религијом. Чак је и Рајнс Прибс, шеф Трампове кампање мишљења да су дијелови ислама проблематични. Присутна су бројна поговарања да је Челзи, кћерка Клинтонових, прешла на ислам, на што су реаговале патриоте из Хомеланда и тврдиле да ће се у случају побједе Клинтонове Бијела кућа исламизовати. Билдерберг, који је ванвременски и ванрелигијски, не одустаје од пројектоване политике и већ се тражи да Челзи наслиједи Хилари.

Мајкл Помпео, будући шеф ЦИА, за Обамину администрацију рекао је да је „воз олупина“ револтиран потезима администрације у вези Obamacare (план здравствене заштите). Међутим, дио администрације, која се бави глобалном политиком, вјероватно ће се задржати на позицијама на којима се налази. Трамп по свој прилици неће помиловати Сноудена јер Помпео има веома негативан став према њему. Помпео је бранио NCA у примјени програма за надзирање и Сноудена назвао издајником и тражио да се ревидира и допуни Патриотски закон. Помпео је у сенатском одбору критиковао Клинтонову због операције у Бенгазију, након чега се она повукла са мјеста државног секретара, да би се вратила као предсједнички кандидат. Помпео је завршио West Point и био први у класи, да би се као војник у Њемачкој, након пада Берлинског зида, вратио у САД и на Харварду завршио право. И он има резерве према исламу. Помпео се залаже за опстанак Гвантанама и чак за његово проширење. Помпео и Флин су тврди и способни. Имају осјећај за правду и крајње су независни. Може се закључити да Трампова администрација неће дозволити да мигранти од европских земаља праве исламска друштва. Вјероватно неће успјети да зауставе миграцију, али ће правила за мигранте бити ригорозна. Предсједникови људи трасираће предсједникову политику.