Према мишљењу Агијуса – ми нисмо неразумни и неинформисани посматрачи

379

Хашке новости из летњег периода…

 

Без обзира на затишје летњих одмора, у Хашким трибуналима (Међународни трибунал за бившу Југославију – МТБЈ, и Међународни резидуални механизам кривичних трибунала – МРМКТ), настављају са репресивним радом.

Јуче је председник МТБЈ, судија Кармел Агијус, донео одлуку по захтеву генерала Р. Младића за изузећем судија Орија и Фљугеа. Без обзира на очевидну и демонстративну пристрасност тих судија, председник МТБЈ је одбацио захтев. Основ за одбацивање тог захтева постала је тврдња Агијуса да судије такође имају право на претпоставку невиности и зато су адвокати морали да докажу да су судије пристрасне. Изјава Агијуса личи на изјаву слабо образованог правника. Претпоставка невиности се односи само на оптужене у кривичном процесу. То знају студенти прве године права. Наравно, уколико добро уче и раде домаће задатке са разумном дозом пажње. Пошто то не зна, изгледа да Агијус није баш сувише јак у познавању законитости. Принцип претпоставке невиности не важи чак ни у појединим случајевима у парничном процесу. Поготово је тај принцип непримењив приликом решавања питања о пристрасности судија. На пример, рођачке везе. Или држављанство. Но, судија Агијус је или неограничено глуп или неограничено безобразан. Јер је он изјавио да представљене чињенице нису довољне да би било који “неразумни и неинформисани посматрач” посумњао како су судије Ори и Фљуге пристрасни према оптуженом. Обратите пажњу – не ради се о доказима, него о разумним сумњама. Али не, не сме се сумњати у непристрасност Холанђанина и Немца који суде генералу који је штитио свој народ од њихових, холандских и немачких бомбардовања!!! У поднеску генерала Младића предочено је десетине примера пристрасног односа тих судија према њему. Но, довољан је само један: држављанство тих судија које указује на директну заинтересованост тих лица за осуду оптуженог. Међутим, судија Агијус сматра да онај ко мисли да је или неразуман или неинформисан.

Тако сматра Агијус. Он мисли да ми не пратимо како дејствују судије. У ствари и те како пратимо. И пишемо подробан летопис злочина МТБЈ. Последњи такав злочин постала је одлука Претресног већа у који улазе “претпостављено-невине” судије Ори и Фљуге. Без обзира на то што генерал Младић има још неколико сведока, Претресно веће је одбило да му омогући изношење њихових сведочења и доказа и изјавило је да је део процеса са изношењем одбране на тај начин завршен. На захтев одбране генерала Младића да се да образложење за такву одлуку, судије су изјавиле да они неће давати никакво образложење.[1]

У МТБЈ је сада затишје. Сви судски процеси су завршени. У последњем предмету генерала Младића предстоји пауза, у крајњем случају до почетка зиме. Зато у МРМКТ почиње посебно активна делатност. Тако се у МРМКТ налази разматрање апелација у односу на читав низ оптужених пред МТБЈ, пре свега Војислава Шешеља и Радована Караџића. Међутим, поред апелације, тамо ће бити спроведен и судски процес у првој инстанци. То је судски процес Јовице Станишића и Френкија Симатовића. Није искључено да ће бити још један процес – против Горана Петронијевића, адвоката Р. Караџића.

У последње време учестали су напади међународних трибунала на адвокате и чак су постали још жешћи. МТБЈ је више пута осуђивао адвокате, но, у целини је дејствовао издашније, пре свега изругујући се са њима (на пример, приморавали су адвокате да буду браниоци оптуженим који одбијају да их признају у таквом својству) и стварајући неподношљиве услове за рад. У Међународном кривичном суду раде још грубље: пре неколико месеци су били ухапшени сви адвокати оптуженог Жан-Пјер Бембе (бившег потпредседника Демократске Републике Конго). И ево сада у МРМКТ покушавају да подигну оптужницу против Горана Петронијевића, адвоката бившег председника Републике Српске. МРМКТ га оптужује зато што је, наводно, обзнанио тајну информацију о предаји захтева за привременим ослобађањем. Оптужба против Г. Петронијевића је веома смешна. Он није био званични адвокат Р. Караџића после окончања судског процеса и зато нема обавеза да зна какви поднесци су тајни, а какви нису. Ево где би трибунал требало да примени претпоставку невиности и да докаже да је Петронијевић знао за тајни карактер поднеска. Он је био “ухваћен” за време конференције за штампу, када су му новинари задали одговарајуће питање. Обратимо пажњу: против новинара никакав поступак није покренут, иако су управо они раширили информацију о предатом поднеску.

Што се тиче предмета Јовице Станишића и Френкија Симатовића, то треба истаћи да припрема новог судског процеса у МРМКТ тече пуном паром. Само што се испоставило да тај “нови” процес хоће да спроведу “по старом”! Ради се о томе да је Апелационо веће МТБЈ и наложило да се спроведе нови судски процес, тужиоци МРМКТ покушавају да спроведу процес просто преносећи све факте који су утврђени на другим процесима, у процес Станишића и Симатовића! Дал је могуће, нови процес! Све то говори о томе да чак и ако добије нову шансу, тужилаштво не може ништа доказати и само покушава да “прилепи” предмет.[2] На тај начин, не може се очекивати ништа добро од “новог” процеса…

[1] Prosecutor v. R.Mladic. Decision on Defence Request for Reasoned Decision Regarding Closure of Defence Case. 23 August 2016.

[2] The Prosecutor v. Jovica Stanisic and Franko Simatovic. Simatovic Defence Response to Motions for Judicial Notice of Adjudicated Facts – & – Stanisic Defence Response to Prosecution Motion for Judicial Notice of Adjudicated Facts. 22 August 2016.