Prva lasta

435

Срби имају пословицу — „Прва ласта не чини пролеће“ – , али га ипак наговештава, што би се  могло применити и на недавну изјаву аустријског кардинала Кристофа Шенброна.

Његова узоритост изјављује да HBK (Хрватска бискупска конференција) само жели верски обред сећања на погинуле а не никакву политичку манифестацију у Блајбургу, током извођења комеморативне мисе – задушнице за хрватску фашистичку војску.

Значај овакo дате изјаве, управо током одржавања Аустријске бискупске конференције, има вишеслојну поруку, и према узнемиреном аустријском друштву, и према сестринској HBK, која се баш и није претргла у свом коментару на немиле догађаје током овогодишње комеморације.

Наиме, правни организатор комеморације хрватским фашистима у Блајбургу је католичка бискупија Гурк-Клагенфурт, и зато је надлежни бискуп Шварц ове године и саопштио правила понашања током саме комеморације, што је покрајинска власт видљиво радо подржала, испуњавајући тако и захтеве становника самог градића Блајбурга који се већ дуже упорно жале на разуларено дивљање хрватских и не само хрватских неофашиста, по улицама њиховог места.

Од када је хрватски сабор постао покровитељ те комеморације у иностранству, али без правног основа надлежности, заправо се то претворило у највеће окупљање неофашиста у самој ЕU, те је покренуло лавину питања у Аустрији која има и своју нацистичку прошлост, па јој хрватска свакако и није преко неопходна!

Зато се кардинал Шенброн и обратио својом поруком, која између осталог гласи — „И  у Аустрији је требало много времена како би се суочили са својом историјом. Хрватска је на реду. То је веома тежак, болан, али хитно потребан процес“!

кардинал Кристф Шенброн

Да сама порука не би имала изразито претерану оштрину, додао је у помирљивом тону да су хрватски бискупи били захвални због јасних  правила која је наложио бискуп Шварџ, али је одмах потом нагласио, да је аустријско правосуђе директно одговорно што су се на пригодној комеморацији истицали десничарски симболи (мислећи на усташка знамења!), јер није јасно прописало категоризацију истих.

Тако је кардинал елегантно пребацио  „лоптицу“ у двориште световне власти, јер се у Аустрији поодавно води спор око евентуалне одлуке да се усташки симболи забране као фашистички, чему се противе многи првосвештеници из Хрватске.

Сада је ипак „Дара превршла меру“, јер сви европски медији извештавају о догађању у Блајбургу а не у самој Хрватској, те се оштре критике опозиције и упућују актуелној власти у Аустрији, која никако не  жели евентуално погоршање односа сa RKC, али је овом вештом дипломатском поруком истерана на чистац, те ће морати решавати и тај „врући кромпир“ као део заосталог нацистичког пртљага, кога се  желе радо растоциљати.

Кардинал је у својој изјави то лепо упаковао речима, да је жеља цркве да аустријска влада пооштри своје законе, што наговештава и нескривену подршку одлуци правосуђа о евентуалној забрани истицања усташког знаковља у Аустрији, иако то значи и шумове у међуодносима са хрватском јавношћу и властима, али не може „и сит вук и све козе на броју“!

Те је стога првосвештеник и покренуо будућу дебату, тако да се сама црква као стварни организатор свечаности комеморације хрватским фашистима, јасно покаже као институција која брине о миру и спокоју аустријских грађана, које узнемиравају разуларени европски неонацисти.

Да сам будући расплет и неће бити једноставан, понајбоље показује очекивано суђење у  Аустрији, јер је неколико хрватских грађана на комеморацији у Блајбургу ове године носило нацистичке симболе (кукасти крст) који су забрањени за јавно истицање у Аустрији, те је агилна полиција реаговала промптно и изгредници су упознали конфоран смештај у притвору, где и сада чекају почетак суђења.

Иако је хрватски МИП покушао да исходи да се тим изгредницима суди у Хрватској, није било позитивног одговора аустријских власти, које су јасно одговориле да ће се суђење обавити у Аустрији, оглушивши се притом на сугестију да је то само безначајан инцидент, који се елегантно могао решити и прекршајном глобом, али оћеш јест, суђења ће ипак бити!

Не треба сумњати да је његова узоритост веома добро обавештена о самом инциденту, и последицама послате поруке, истицањем нацистичких симбола у данашњој Аустрији, која се упорно труди да потисне у заборав ону добро познату слику како бечлије уздигнуте руке раздрагано поздрављају свог драгог фирера, који тријумфално улази у њихов град наком усвајања одлуке о Аншлусу (припајање Аустрије Трећем Рајху)! 

Иако се световна догађања ретко нађу у изјавама бискупских конференција, ова „прва ласта“ којом се RKC у Аустрији ограђује од разуларених хрватских дивљања у Блајбургу, јасно показује да је неминовно да се напокон заустави плима неоусташтва, које се прелива и у околне државе, намећући притом јасно дефинисан став о месту и значају самог усташтва у светском фашистичком покрету, јер се у хрватској јавности видљиво оживљава као некакав „антикомунистички покрет добрих кршћана“, а бројни документи током трајања краљевине Југославије сведоче да су усташе и комунисти били савезници, и то као тајне терористичке а не никакве јавне политичке организације!

Добро је познато да је RKC једна строго хијерархијска организација, и његова узоритост кардинал Шенброн свакако неби тако хитро дао изјаву током одржавања бискупске конференције, да за подршку нису благонаклоно климнули из самога Ватикана!

То само указује, да је и њима дозлогрдила кампања хрватских бискупа, који упорно величају усташтво и некадашњег војног викара NDH, кардинала Алојзија Степинца, кога натурају за проглашење светим, иако је био активни учесник хрватског геноцида над Србима, Жидовима и Ромима, почињеног у хрватској фашистичкој држави током Другог светског рата!