СРПСКА ЛИСТА И ОСТАЛИ СРБИ

384

То да ће цену за срамну коалицију Вучић-Вулинове Српске листе са ратним злочинцем Рамушем Харадинајем и крајње неодговорну политику званичног Београда према својој јужној покрајини платити целокупни српски народ на Косову и Метохији већ смо наговестили на овим страницама. И рачуни већ стижу на наплату.

За непуна два месеца учешћа у Харадинајевој политичкој „причи“, Горан Ракић и његова политички неписмена, а национално неодговорна дружина, толико су себе искомпромитовали да им ни недавни пријем код Вучића, ни отворена подршка Београда коју су добили (а која је, без обира на све на Космету увек много значила), није помогла у враћању поверења превареног српског народа, који себе с правом доживљава таоцем једне корумпиране групе која са Харадинајем прича приче личног интереса.

Отуда су локални избори на Косову, до којих је остало свега недељу дана, по Српску листу дошли у најгоре могуће време. Чињеница да се за ове изборе пријавило чак 17 српских опција, и да практично нема средине у којој живи значајнији број Срба а да им је Српска листа једина варијанта, најбољи је показатељ ерозије ауторитета Српске листе у српском народу на КиМ. Отуда нема дилеме да ће, уколико на овим „локалним“ изборима покажу битно слабији резултат од оних тзв. „парламентарних“, њихов легимититет бити значајно пољуљан на свим нивиоима.

Очигледно не бирајући средства да то спрече активисти Српске листе кренули су не само у прљаву кампању против оних које сматрају главним конкурентима, већ и у отворене притиске, уцене и претње бирачком телу, злоупотребљавајући свој положај у тренутној косовској власти и блискост са српским режимом, рачунајући и манипулације бирачким списковима и гласачима који ће организовано доћи да гласају из Србије. Организовани превоз ће, дабоме, бити обезбеђен само за симпатизере Српске, док ће други морате да се потруде сами. Ништа ново, само у постојећим условима има већу политичку тежину.

О томе нам је ових дана говорио Оливер Ивановић, лидер Грађанске иницијативе “Србија, демократија, Правда”, која је један од озбиљнијих противника Српској листи у борби за гласове на северу Космета, баш као што је и он најозбиљнији против-кандидат Горану Ракићу за место градоначелника Северне Митровице.

Говорећи, у својој изјави за ФоНет, о притисцима на противнике Српске листе Ивановић је нагласио да је “ово сада нечувено и да се Срби данас више боје Срба него што су се бојали радикалних Албанаца до 2008. године”.(1)

Он је отворено поручио да мора бити схваћено да су партијске линије једна ствар и да свако има право да подржава своју партијску структуру на Косову, али нема право да то ради са државне позиције.

“То је апсолутно и незаконито и нељудски, а да не говорим да производи крајње консеквенце. Таква политика је увек производила сукобе на Косову, а то нама није у интересу”, оценио је Ивановић.(2)

Он је истакао како је све почело притисцима на могуће кандидате, а затим се и наставило.

“Кад је наша листа формирана настављени су притисци, догодило нам се да и на замењене кандидате не можемо да рачунамо, јер су и на њих наставили да врше притиске. Сада су прешли у фазу када врше притиске на људе који ће бити испред Грађанске иницијативе СДП на бирачким местима као контролори. Под притиском су и грађани који су наши симпатизери и потенцијални гласачи”(3), објаснио је Ивановић, а затим указао и на „стимулативне мере“ према гласачима:

“С једне стране праве неке такозване стимулативне потезе, грађанима су делили до пре десет дана паприку за туршију. Не могу да схватим из којих то фондова финансирају. Злоупотребљавају хуманитарне фондове, па деле и дрва. На сваки могући начин и уз коришћење свих могућих фондова раде нешто што није дозвољено”(4).

Јасно је да Ивановић, одмерено као и обично, не говори само о Српској листи, већ указује и на кратковидост београдског режима који својим једносмерним приступом подстиче поделе у српском народу на Космету. Те поделе први су рачун који ће српски народ на КиМ морати платити због издајничке политике Српске листе. Јасно је и то да Ивановићева политичка опција није једина мета њихове агресивне кампање, већ су то и све остале српске опције које не подржавају сарадњу са Харадинајем, као и да је циљ тога гушење било каквог критичког мишљења у српским срединама на Космету. Нескривено показујући да им је Харадинај политички ближа опција од сарадње са осталим Србима, Вучић-Вулинова Српска листа гази у опасну авантуру која може имати тешке националне последице.

Ивановић је и први пут прилично отворено говорио и о улози Александра Вучића у ономе што се данас дешава на и око Космета: 

“Знамо да човек који је биран са два милиона гласова има право да води државу како он мисли да треба, али нашу подршку неће имати уколико то буде у сукобу са нашим интересима”.(5) 

“Налажење решења за проблем који траје 30 или 40 година просто ми не изгледа много логично и на крају крајева и нестварно делује. Или постоје готова решења, или постоје неки притисци који до неких решења воде по сваку цену”(6), нагласио је Ивановић за Фонет.

Закључци који се могу извести из његових речи су да на Космету јача отпор бирачког тела издајничкој политици Српске листе и београдског режима, али да су на делу сви облици изборних притисака, манипулација и факсификата.

Но, како год да се ови локални избори заврше продубиће се јаз између Српске листе и осталих Срба, непомирљив јаз између издајника и издатих … 

_______________________________________

 

  1. http://www.nspm.rs/hronika/oliver-ivanovic-pritisak-iz-beograda-na-srbe-na-kim-je-takav-da-se-srbi-vise-boje-srba-nego-sto-su-se-bojali-radikalnih-albanaca.html
  2. Исто
  3. Исто
  4. Исто
  5. Исто
  6. Исто

 

 

 

 

 

 

 

 

Драган Милашиновић, рођен 27.03.1961. године у Подујеву, Космет-Србија. Дипомирани економиста. Био финансијско-комерцијални руководилац највећих привредних система у Србији (Шар, Фероникл, Комграп, Нибенс-Група, Партизански пут, Предузеће за путеве Београд итд). Практично искуство у процесима приватизације и као део тима Продавца (Комграп) и као део тима Купца (Нибенс-групација). Учествовао у стручним тимовима за писање разних макро и микро економских програма, инвестиционих пројеката и бизнис планова за конкретна предузећа. Вишегодишњи аналитички рад на тему глобалистички процеси, политика, економија и привреда, као и вишегодишње уредничко искуство на уређивању аналитичког антти-глобалистичког портала „ЦЕОПОМ-Истина“.