Руски специјалци у Бањој Луци

386

Дан полиције у Републици Српској обиљежава се 04. априла, као сјећање на конституисање Министарства унутрашњих послова Републике Српске, сада далеке 1992. године. Свечаност обично почиње одржавањем парастоса погинулим припадницима Министарства, а затим се одржи показна вјежба Специјалне јединице, коју прати пуцњава, употреба димних бомби и звук хеликоптера. Након тога, у амфитеатру Високе школе унутрашњих послова одржи се пригодна свечаност, министар подијели признања заслужним полицајцима, а свечаности присуствују највиши званичници Српске. Тако је било и ове године, с тим што је по први пут међу присутним званицама била и делегација Министарства унутрашњих послова Руске Федерације, предвођена Баранов Олегом Анатољевичем, замјеником начелника Главне управе МУП-а града Москва[1] која је у оквиру тродневне посјете МУП-у Српске, присуствовала обиљежавању Дана полиције.

Руску делегацију примио је предсједник Српске, Милорад Додик, а са делегацијом руског Муп-а састала се и предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић. Предсједник Српске је информисао делегацију МУП-а Русије да је у току процес опремања полицијских структура Републике Српске, како би оне могле на најефикаснији начин одговорити на глобалне изазове попут тероризма.[2] Предсједница Владе истакла је значај потписаног Меморандума о разумијевању између МУП-а Републике Српске и Главне управе МУП-а Руске Федерације за град Москву, нагласивши да је за успјешну борбу против тероризма и свих облика криминалитета неопходно међународно повезивање полицијских институција, те размјена информација и искустава које представљају узајамни интерес.[3]

Делегација МУП-а Републике Српске, коју су предводили Драган Лукач, министар и Гојко Васић, директор Полиције РС, одржала је састанак са делегацијом МУП-а Руске Федерације, на којем су договорени конкретни облици сарадње у више праваца. Можда један од најзначајнијих облика сарадње је обука Специјалне јединице МУП-а РС и Јединице за подршку у центрима за обуку Руске Федерације као и долазак руских инструктора у РС. Лукач је истакао да је задовољан због конкретизације сарадње јер је споразум потписан још прошле године, те да су у току састанка разговарали и о облицима заштите од тероризма и сајбер кримина, који ће умногоме помоћи Полицији РС.[4] Медији су посветили прилично пажње договореној сарадњи полиције Српске са полицијом Руске Федерације, што је у околностима терористичке пријетње, која је перманентно присутна у Босни и Херцеговини, очекивано. Не треба пуно објашњавати да је вијест о руско – српској сарадњи у сфери безбједности код грађана Српске унијела одређену релаксираност, што се не може рећи за Федерацију Босне и Херцеговине, гдје је само константована, док је у вехабијским структурама створила очекивану зебњу и забринутост.

Један од оних којима се то није допало био је Слободан Васковић, уредник једног читаног бањалучког блога, препознатљив по подметању неистина и рјечнику који се не користи ни у кафанским свађама. Његов стил подсјећа на извјесног Мому Јоксимовића, који је крајем деведесетих уређивао лист Прст, за који је важила општепозната оцјена да представља “дно дна”. Разлика између Јоксимовића и Васковића је једино у томе што је Васковић редовна званица на свим пријемима које Америчка амбасада одржи у Бањој Луци. Као илустрацију за Васковићево “новинарство” могли бисмо навести Петра Луковића и његове e-novine.com.

У тексту под називом “Креирање малог Путина у РС увелико у току; Милитаризација Муп-а РС” Васковић се, поводом боравка руске делегације у Бањој Луци обрушио на министра Лукача, оптужујући његове сараднике да Лукача припремају за будућег предсједника Владе Српске. “То што је Додик одустао од смјене Жељке Цвијановић ни најмање није успорило напоре ’савјетничке групе’ на инаугурацији Лукача, у коме они виде ’Малог Путина’. Рад на припреми Лукача за премијера увелико је у току,” пише Васковић, који покушава да поремети односе између министра Лукача и премијерке Цвијановић. У даљем тексту Лукач се оптужује да милитаризује Српску кроз најављено формирање резервог састава полиције. Међутим, оно што Васковића највише боли, објашњава на крају:  “Током последње посјете Москви, Лукач је договорио набавку опреме и оружја, као и специјалну опрему која има додатне садржаје за успјешну физичку и менталну припрему припадника специјалне полиције по принципима на којима се обучавају руске специјалне снаге (набавка разних “комора” у којима се изводе ове врсте обуке). Иако у МУП-у РС наводе да још увијек не стиже никаква опрема из Русије, моји извори тврде да је дио за потребе специјалне јединице МУП-а РС већ стигао, а њихова досадашња опрема ће бити распоређена, како је предвиђено, у резервни састав МУП-а РС.”

Руски дух неће плашити само вехабијске структуре, које у БиХ постају све боље организоване кроз мрежу параџемата, из којих се, према тврдњама поглавара Исламске заједнице БиХ, Хусеина Кавазовића, излегла „идеологија текфира, подлога на којој су израсли монструми који на ратиштима Блиског истока чине злодјела, која са учењем ислама немају никаква додира и која нису виђена у четрнаестостољетној повијести муслиманске праксе“[5]. Бојаће га се и други.

И да напоменем, Васковићеве текстове ревноснo преноси најпознатији и најчитаније вехабијски портал “Сафф”.

[1] http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Podrska-saradnji-Policije-Srpske-i-MUP-a-Rusije/363312

[2] http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=195572

[3] http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=195572

[4] http://www.nezavisne.com/novosti/bih/MUP-RS-i-MUP-Rusije-Dogovorena-saradnja-kroz-obuku-specijalaca/363323?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NezavisneNovine+%28Nezavisne+novine%29

[5] http://www.islamskazajednica.ba/vijesti/aktuelno/23557-islamska-zajednica-nece-praviti-nikakve-izuzetke-u-procesu-integriranja-nelegalnih-dzemata