Руски ученици у посети београдким другарима

500

Сарадња новобеоградке Основне школе “20.октобар” и Речицке средње школе (град Гжељ, Подмосковље) почела је још у септембру 2016 године, када је потписан уговор о сарадњи и братимљењу школа. Од тада су ученици две школе размењивали писма, новогодишње пакетиће и дружили се преко скајпа. У мају 2017. године десет ученике Основне школе “20.октобар”, директор и два наставника, били су у посети Гжељу, граду светски познатом по производњи керамике, где су ђаци посетили фабрику, као и остале знаменитости бајковитог подмосковља и Москве. Учествовали су 9. маја на паради поводом Дана победе, са поносом носећи нашу заставу.

У периоду од 19. до 23. марта ове године Београд је посетило деветоро ђака из Гжеља, на челу са директорком братске школе Наталијом Гребениковом и учитељицом првог разреда Лидијом Николајевном.

Гости су били смештени у кућама својих другара. Још првог дана деца су се зближила и започела дивна, трајна пријатељства. Госте су на аеродрому дочекали бивши ученици, који су прошле године боравили у Русији.

Ученике из Русије примили су Државни секретар Марко Миленковић и Начелник школске управе града Београда Душан Кићовић.

У току боравка у Београду гостима су са цвојим домаћинима, великим посвећеницима и педагозима Јованом Ћуковићем, директоро О.Ш. “20. октобар”, као  и  Николетом Илић и Данијелом Павловић, наставницама руског језика, обишли, између осталог: Педагошки музеј, Етнографски музеј, Музеј Николе Тесле, Руски дом и Руски центар, Центар града и Зоолошки врт, Калемегдан, Земунски кеј, Архимедес и још много тога, поневши са собом прегршт дивних успомена из Београда и Србије. Организован је одлазак у биоскоп и дискотека. Сви ђаци присуствовали су огледним часовима и квизовима у просторијама школе. Одржана је и велика свечана приредба на којој су на сцени блистали и руски и српски ђаци.

Ученици су се растали уз сузе у нади да ће се поново срести и у Русији и у Србији и да ће њихово пријатељство бити још један корак нераскидивог пријатељства и братства руског и српког народа.