Шале Мадлен Олбрајт

304

Борис Степанов

У време 42. америчког председника Била Клинтона госпођа Мадлен Олбрајт је заузимала врло високу државну дужност. Она је 4 године  руководила Стејт департментом (1997. – 2001) и била прва жена на дужности државног секретара САД. Односи између председника и државног секретара били су да бољи не могу да буду. Може да се каже да је она била не само главни повереник, већ и најближи пријатељ друштва „Клинтон“.  Мадлен Олбрајт је била особа којој је дат задатак да заједно са Пентагоном разради и спроведе у пролеће 1999.године операцију „Савезне снаге“. У помоћ су јој додали „булдожер“ – Ричарда Холбрука, који је сматран за најпоузданијег чиновника у Стејт департменту. Тројка Олбрајт – Холбрук – Кларк је била главна снага за координацију агресије против Југославије. Мадлен Олбрајт су често питали шта је осећала када је НАТО доносио одлуку о почетку операције „Савезне снаге“. Госпођа Олбрајт је била потпуно отворена: „Жалим само што ваздушну операцију против Југославије нисмо почели раније. Мислим да смо у марту 1999.године поступили баш како је требало“.

Госпођа Олбрајт је на окупацији Косова успела да заради милионе долара. Преко свог штићеника Хашима Тачија она је купила фирму IPKONET. Намеравала је да преузме и предузеће „Пошта и телекомуникације Косова“. Бизнис и политика су у Америци увек ишли рука под руку. Није тек тако госпођа, бивши руководилац  највише спољнополитичке установе, основала консалтинг-фирму „Олбрајт Груп“. Госпођа Олбрајт и њени стручњаци су пружали, а пружају и данас,  помоћ светским и транснационалним компанијама које се баве извозом. Ако се она бавила спољном политиком и различитим тајним операцијама Била Клинтона лично, искуство јој је огромно. Она ће отворити и „најзатворенија врата“ и пронаћи решење за најсложеније финансијске проблеме. Такви зналци су вредни злата, и никада нису без посла. Садашњи кандидат за председника САД Хилари Клинтон није први пут да се обраћа за помоћ својој верној другарици Мадлен. Још 2007.године, у току првог председничког покушаја (супарник Хилари је тада био Барак Обама лично), госпођа Олбрајт је била у предизборном штабу госпође Клинтон. Она је била одговорна за обраду женског електората и неуморно је говорила само о томе како је госпођа Клинтон дивна – и мајка, и супруга, и политичар. Барак Обама је тада победио, али је Хилари у свом тиму дао добро место – Стејт департмент САД. У првом Обамином мандату Хилари је неуморно радила и вртела крупне спољнотрговинске задатке – између осталог и оне у вези са Либијом када су пред очима читавог света терористи кидали на делове законитог председника Либије Моамера Гадафија.

Ове године Хилари је опет одлучила да позове своју искусну другарицу и колегиницу Мадлен да јој помогне да освоји Белу кућу. Госпођа Олбрајт је запела да ради са ентузијазмом који само она има. Искуство је – како се каже – незаменљива ствар. Изјаве о томе да је потребно да се учини све могуће како би се на главној дужности у земљи нашла представница лепше половине човечанства из уста госпође Мадлен се чују мал’те не свакодневно. Она све убеђује да ће то бити пример онима који се усуђују да нешто постигну у свету којим владају мушкарци. По њеном мишљењу – очајање представља грех. А хоћу и да цитирам „историјску“ реченицу Мадлен Олбрајт: „Много младих девојака сматра да не могу ништа да реше и ништа да постигну. Да је за њих све већ решено. Али памтите да у паклу постоји специјално место за жене које неће да помогну једна другој“. Шалу Олбрајтове су окупљени у држави Њу-Хемпшир, проценили. Међу њима и Хилари Клинтон. Али је у САД много оних којима се њена шала, благо речено, уопште није допала. Јер америчке жене саме могу да направе свој избор, тако да је прилично опасно притискати их и претити им паклом. Тим пре, када то чини Мадлен Олбрајт, на чијој савести није само бомбардовање  Југославије 1999, већ и много других тајних операција о којима ће свет сазнавати тек кроз неколико деценија. У ЦИА за сада не намеравају да са њих скину ознаку „Строго поверљиво“.