Сарајево између Анкаре и Вашингтона

311

Међу првима који су јавно подржали турског предсједника Ердогана у настојању да се одупре пучистима био је Бакир Изетбеговић, члан предсједништва БиХ и лидер већинске бошњачке политичке партије, Странке демократске акције (СДА). У данима који су слиједили одржани су скупови подршке Ердогану, а на простору Балкана највише запажен био је скуп у Новом Пазару, иако су подршку Ердогану и његовој влади, такође, пружили грађани Сарајева и Тиране.  Скуп у Новом Пазару организовала је неформална група грађана „Друштво пријатеља Турске“, док су и три најјаче бошњачке партије позвале своје присталице да се скупу одазову у што већем броју. Занимљиво је да се из тих странака окупљенима нико није обратио.[1] Присутни су истицали бројне турске заставе, а видљиве су биле и мајице са симболима ове државе.

У Сарајеву се први вид подршке Ердогану организовао дан након неуспјелог пуча изведеног у ноћи 15 на 16. јул 2016. године Око стотину грађана из различитих дијелова Босне и Херцеговине окупило се на Башчаршији како би пружило подршку турском народу и држави. Предсједник Асоцијације “Мостови пријатељства” из Зенице Јасмин Имамовић казао је да су организатори скупа грађани из неколико бх. градова – Зенице, Тешња, Високог, Завидовића, Сарајева.[2]

Други скуп подршке Ердогану у Сарајеву је одржан 27. јула. Амбасадор Турске у Босни и Херцеговини Чихад Ергинај тим поводом новинарима је изјавио да се организацији скупа придружило готово 40 невладиних организација с босанско-херцеговачким, турским, али и чланством из других земаља.[3] Иако Сарајево, доминантно муслимански град, има вишеструко већи број становништва од Новог Пазара, бројност присутних на овом скупу није превазишла број окупљених на претходно одржаном скупу у Новом Пазару. Разлог можемо пронаћи у политичком курсу који трасира Изетбеговић. Иако је срцем уз турског предсједника, увидјевши да Ердоган не штеди Американце у оптужбама за организовање пуча, а свјестан америчке политичке снаге у БиХ, и могућности да има бројне проблеме, чак и у својој партији, Изетбеговић је веома брзо показао суздржаност у подршци Ердогану.

Сигурно да је Изетбеговићева политичка судбина директно везана за однос Турске и Сједињених Држава, и да га свако политичко  мимоилажење ових сила доводи у деликатну ситуацију. Иако је Изетбеговић крајем августа као Ердоганов гост посјетио Турску, гдје је заједно са супругом присуствовао отварању новог висећег моста на Босфору, а што је био први Изетбеговићев сусрет с Ердоганом након неуспјелог војног удара, односи Турске и САД биће незаобилазна и веома важна тачка у сваком политичком дискурсу у БиХ.

Паралелно с тим поставља се питање какав је међусобни омјер снага ових геополитичких сила у БиХ, односно ко је јачи, и у ком сегменту. Што се тиче личног опредјељења, код Изетбеговића и његових првих сарадника дилема не постоји, то је Турска, али ни оних који имају другачије опредјељење у Сарајеву није мали број.

Борба за турски утицај у БиХ

Политички утицај Турске је видљив, он се осјети и на медијској сцени. Турским новцем најприје је основан портал faktor.ba, а потом недјељник Став. Недуго затим, покренут је дневни лист Фактор, као пандам до тада неприкосновеном Дневном авазу. Ердоганова супруга Емине Ердоган покровитељ је фондације која у Сарајеву помаже невладин сектор. Ради се о фондацији ИХХ (Инсан Хак вел Хуријет или Инсани Јардим Вакфи) која пружа финансијску подршку невладином сектору користећи Туркиш Зират Банк. Ово је сасвим разумљиво јер Турска копира америчке технике у ширењу свог утицаја.

Улични протести одржани у Сарајеву, али и другим градовима Федерације БиХ, у фебруару 2014. године, када је невладин сектор финансиран новцем Запада, покушао да збаци власт у Сарајеву у име „грађана“, кроз конституисање тзв. „парламентарног форума“, незаконите реплике народне скупштине, били су велико упозорење, не само Изетбеговићу, који је тада био на удару. Током нереда запаљене су зграде неколико кантоналних влада, али и зграда Предсједништва БиХ. Осим оних који су непосредно донијели бензин, и у зграду Предсједништва убацили „молотовљеве коктеле“, нико није кривично одговарао. Иако је у првобитном извјештају Федералног Муп-а Тужилаштву БиХ стајала квалификација да се ради о терористичком чину, тужилаштво је исту преименовало у изазивање опште опасности.

Различити перформанси, окупљања на улици, улични протести, који се од прокламовано ненасилних у датом моменту лако претворе у насилне протесте, а што све прати велики медијски публицитет, постали су ефикасно средство за рушење власти у циљаним државама. Обојене, шарене, наранџасте – у сваком случају, по посљедицама које стварају, црне револуције –  успјешно су примијењене у низу држава, све док нису разобличене. Зато су фебруарски нереди били наук Изетбеговићу, и не само њему,  да мора пронаћи серум који ће отклонити ову притајену пријетњу. У том контексту пажњу свакако заслужује Вијеће Координације бошњачких невладиних организација (БНВО), које је 28. 09. 2014. године, када је одржана осма редовна сједница ове организације, окупљало 35 НВО. Донесена је одлука да Вијећем Координације БНВО у наредном мандату предсједава Активна бошњачка омладинска мрежа (АБОМ) из Сарајева.

Говорећи о правцима дјеловања у току предсједавања Вијећем Координације БНВО, предсједник АБОМ-а, Седад Бешлија, указао је на потребу “наставка идеја, мисије, визије и циљева Координације“, која ће произвести ”одговоран, образован, савјестан и свјестан, умрежен и увезан  велики тим који ће постати кључни фактор у друштвено-политичким токовима у држави”. Координација ће , како је истакао Бешлија,  “одлучно преузети еманет лидерства или подржати други тим који часно обавља задатке на очувају државе и исламског идентитета Бошњака”. Седад Бешлија је том приликом позвао Бакира Изетбеговића да изврши “ердоганизацију СДА, како би она постала бошњачка верзија АК-партије”. На децембарским изборима у ИЗ БиХ, Бешлија је изабран за члана Сабора ИЗ.

На трибини, која је организована 04.12.2014. у џамији Калибунар у Травнику, извршена је промоција књиге “Ислам у који позивамо” аутора Јусуфа ел Карадавија, идеолога Муслиманског братства. Промоцији су присуствовали Аљо Цикотић (имам у наведеној џамији), Сафвет Халиловић (члан Вијећа повјереника Свјетске уније исламских учењака – истом предсједава Карадави), Ахмед Халиловић (новоименовани муфтија Зеничко-травничког муфтијства, бивши предсједник Координације БНВО) и Сефик Курдић, професор на Исламској педагошкој академији у Зеници. Било је видљиво да наведена група професора идеолошки контролише Координацију БНВО.

Мрежа бошњачких невладиних организација, њен смисао и циљ

Најављене активности Кординације БНВО и трибина одржана у Травнику, јасно су указивале на идеолошку везу бошњачког НВО сектора са селефизмом који промовише Унија исламских учењака, односно инволвираност селефија ове фракције у структуре званичне ИЗ. Није на одмет подсјетити да Унијом исламских учењака предсједава управо Карадави, који је, након прогнанства из Египта са сарадницима накратко боравио у Катару, одакле је отишао у Турску, гдје му је турски предсједник Ердоган указао гостопримство. Ердоган је отворено показао наклоност идеологији Муслиманског братства, а однос Ел Сисија према овој организацији, постао је камен спотицања између Турске и Египта. Саудијски краљ Салман покушавао је преко Универзитета Ал-Ахзар у Каиру да успостави контролу над Муслиманским братством, али су се његова настојања показала као неуспјешна.

Координацију БНВО, ипак, нису „избацили“ фебруарски нереди из 2014. године. Они су само указали на значај БНВО, као потребног политичког фактора. Координацију БНВО је настала нешто раније, у прољеће 2013. године. Наиме, први сусрети ове организације одржани су у Сребреници, 27. 04. 2013. године.

Убрзо, 25. маја 2013. године одржан је први радни састанак, како је истакнуто,  бошњачко-муслиманских НВО Босне и Херцеговине, у мјесту Дивич код Зворника. Позиву на сусрете одазвале су се 23 организације, учешће је узела и Бошњачка национална фондација (БНФ), што није без значаја. Домаћин је представио програм будућег рада окупљених, а послије исрцпне расправе дошло се до закључка да окупљени формирају координационо тијело које ће кроз свој рад „вршити утицај да се питања и проблеми од важности за Бошњаке ријеше на најбољи могући начин“. Закључено је да ће координационо тијело кроз свој рад и на основу резултата прерасти у унију, која ће, уколико се укаже потреба, постати правно лице.[4]
Састанку су присуствовале сљедеће НВО (све су са простора БиХ): • Просвјетитељ, Сребреница • СБК, Сарајево • БНФ, Сарајево • АКОС, Сарајево • НЕДWА, Сарајево • „ММ“, Сарајево • АБОМ, Сарајево • Свјетло, Сарајево • Муслим Аид, Сарајево • Пријатељи Сребренице, Тешањ • Живот, Бихаћ • Солидарност, Бихаћ • Искре, Бихаћ • Мајке Сребренице, Сребреница • Коалиција „Први март“, Сребреница • ДНРП, БиХ • Селсебил, Живинице • ОКЦ, Градачац • Оаза, Тузла • Удружење особа с инвалидитетом, Зе-До кантон • Удружење Корак, Калесија • Зукић Муамер, правник • Лапандић Нермин, правник.[5]

images

Други сусрети БНВО одржани су у Беговом хану код Жепча 20. 04. 2014. године. Сусретима је присуствовало 36 бошњачких невладиних организација из БиХ. На Сусретима је разматрано низ тачака у оквиру дневног реда које су се тицале рада Координације БНВО у претходној години те планова за будућу сарадњу и начин дјеловања. Након подношења извјештаја о раду Координације БНВО у протеклој години, који је у име предсједавајуће, невладине организације Асоцијације за културу, образовање и спорт (АКОС) поднио проф др. Ахмед Адиловић, расправљало се о низу питања. Темељно питање је било везано за усвајање стратегије о раду Координације БНВО. Након разматрања стратегије и конструктивних сугестија учесника стратегија је једногласно усвојена. Прихваћен је приједлог да Координација у текућој години помогне „реализацију пројеката у мањем босанскохерцеговачком ентитету и то: подршка повећању наталитета и економски одржив повратак“.[6]

bez-nazvani%d1%8f

Трећи сусрети БНВО одржани су у Сарајеву 26. априла 2015. године, Организатор сусрета били су Активна бошњачка мрежа (АБОМ) и Вијеће Координације БНВО. Новина је да је покровитељ Сусрета био Ријасет ИЗ у БиХ. На Сусретима је било присутно преко 150 учесника, највећим дијелом представника 33 чланице Координације БНВО из БиХ, као и неколико гостујућих удружења. Испред Ријасета ИЗ у БиХ обратили су се изасланик реису-л-улеме Исмаил Смајловић, затим Разим Чолић, директор Управе за вањске послове и дијаспору те Медина Мулалић-Мехмедовић, координатор за сарадњу с НВО.

Предсједавајући Вијећа КБНВО Седад Бешлија у свом излагању осврнуо се на тренутно стање у раду Координације. Том приликом је позвао представнике удружења да раде на људском и логистичком јачању својих матичних организација, те да воде рачуна о квалитету рада у органима удружења. Истакао је и то да ће Координација у свом раду избјегавати двије ствари: популизам и ексклузивитет. Централна порука Сусрета је пројекат Координације у наредном периоду, кампања “Афирмација традиционалних породичних вриједности Бошњака”, којег је представио Абдусамед Бушатлић, члан Вијећа. Поруку учесницима, у својству гостију, упутили су и ратни командант Шериф Патковић те Мунира Субашић, предсједнице удружења “Мајке Сребренице”,  „подсјетивши скуп на вриједности одбрамбеног рата као и на борбу с посљедицама геноцида над Бошњацима“.[7]

У оквиру четвртих сусрета БНВО, одржаних у Сарајеву 21. 05. 2016. године, основана је Координација бошњачких НВО као удружење грађана. Оснивачи Координације биле  су њене чланице, сада већ преко 50 невладиних организација. Програм је почео интонирањем химне Босне и Херцеговине и приказивања снимка одговора првог предсједника Републике Босне и Херцеговине „у ратно-хушачком наступу Радована Караџића у државном парламенту 1991. године“. Модератор програма је био мр. Есмир Башић (Удружење Клуб пријатеља Сребренице Тешањ) који је присутне подсјетио на мотиве оснивања оваквог тијела, те на програмске активности и циљеве Координације. Покровитељ и домаћин ИВ сусрета, као и прошлогодишњег, био је Ријасет ИЗ у БиХ. Присутнима се обратио Исмаил еф. Смајловић, изасланик реису-л-улеме мр. Хусеина Кавазовића, који је истакао важност заједничког, координираног, сарадње између ИЗ и НВО сектора.

Након тога присутним се обратила Медина Мехмедовић-Мулалић, руководилац Уреда за односе са НВО сектором. Она је у свом излагању представила вертикалну организацију сарадње ИЗ са НВО сектором гдје на нивоу муфтијстава и меџлиса постоје координатори чије је задужење усклађивање и проширивање међусобне сарадње. У програму је представљена и прва публикације Координације, књига мр. Адема Залихића (Удружење Демус), члана Вијећа координације, о српском национализму. Присутним се обратио и члан Вијећа Координације, Незим Халиловић Мудерис, главни имам џамије Краљ Фахд у Сарајеву[8], који је говорио о важности друштвено одговорног дјеловања кроз НВО сектор али и на другим пољима. Његовим излагањем завршен је свечани дио Сусрета. Након кратке паузе почео је радни дио ИВ сусрета гдје се на почетку обратио Абдуссамед Назуф Бушатлић (Удружење Сафф) који је говорио о одговорности, изазовима и даљњем раду Координације.[9] Удружење Сафф уређује најчитанији вехабијски поратал у БиХ –  saff.ba.

Ко је јачи у Сарајеву – Турска или Америка?

Амерички политички потенцијали у БиХ су мање-више познати: институција Високог представника у БиХ је, у ствари, „глас Америке“ и зато су изгледи да она буде угашена веома мали, могло би се рећи никакви. Други амерички „глас“ у БиХ је Америчка амбасада у Сарајеву, са свим потенцијалима и утицајем земље коју представља. Када су медији у путању, вриједи истаћи да је годинама амерички милијардер Џорџ Сорош оснивао нове и куповао утицај у већ постојећим бх медијима. Поред тога, Телевизија Н1, створена америчким новцем, балкански CNN, како је у региону називају, са студијима у Сарајеву, Загребу и Београду, постала је препознатљива медијска кућа са растућим утицајем на јавно мњење.

Турски утицај је знатно мање истражен и јавности мало познат, зато смо му и посветили већу пажњу. Турска се потрудила да поред медијског простора овлада и невладиним сектором, у смислу да створи нове и умрежи постојеће организације, како би парилала америчкој невладиној мрежи, али и лакше постигла друге циљеве за које је невладин сектор погодан. У том свјетлу треба посматрати Координацију бошњачких НВО, мрежу невладиних организација под покровитељством Исламске вјерске заједнице у БиХ. Неминовно је да ће америчко-турски односи утицати на политичке прилике у БиХ, и да ће курс којег буде дефинисао турски предсједник Ердоган бити пажљиво праћен. Политичко Сарајево ће при томе Америку поштовати и настојати да не изазове бијес ове велике силе, али ће искрено опредјељење политичког естаблишмента бити на страни Турске.

[1] http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/2411758/skup-podrske-erdoganu-u-novom-pazaru.html

[2] http://rs.n1info.com/a177501/Svet/Region/Skup-podrske-Erdoganu-u-Sarajevu.html

[3] http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=07&dd=29&nav_id=1160460

[4]http://www.bnfondacija.org/site/NASLOVNA/tabid/55/ctl/ArticleView/mid/542/articleId/15/Bosnjacka-nacionalna-fondacija-doprinosi-ozivljavanju-bosnjackih-NVO-u-BiH.aspx

[5]http://www.bnfondacija.org/site/NASLOVNA/tabid/55/ctl/ArticleView/mid/542/articleId/15/Bosnjacka-nacionalna-fondacija-doprinosi-ozivljavanju-bosnjackih-NVO-u-BiH.aspx

[6]http://zepce.ba/zepce/item/2829-u-begov-hanu-odr%C5%BEani-drugi-susreti-bo%C5%A1nja%C4%8Dkih-nvo-a

[7] http://www.akos.ba/u-fokusu/treci-susreti-bosnjackih-nvo-odrzani-u-sarajevu-broj-clanica-povecan-na-40

[8] Главни имам џамије Краља Фахда у Сарајеву Незим Халиловић Мудерис позвао је на “уништење” лобиста против резолуције о Сребреници и њихових породица, као и “ентитета сазданог на злочину и геноциду”. У хутби о теми “Двадесет година од геноцида над Бошњацима Сребренице, Жепе и Горажда”, Халиловић је навео да та резолуција у Савјету безбједности УН није усвојена због вета који је на “темељу жестоког лобирања Србије и Републике Српске” уложила Русија, оцијенивши да “није шала поубијати 8.372 недужна Бошњака и Бошњакиње” и да то није обичан злочин “већ добро испланирани и проведени геноцид који траје”. “Зато са овог мубарек мјеста и у овом мубарек дану призивам Алахово проклетство на злочинце и њихове помагаче, на лобисте против резолуције о Сребреници и излобиране и молим Алаха да уништи њихову злочиначку и насилну власт и да уништи њих и њихове породице, понизи их и на Земљи им затре сваки траг и учини ибретом /опоменом/ за оне који памети имају”, рекао је Халиловић. Халиловић, који је и руководилац Уреда за хаџ и умру Ријасета ИЗ у БиХ, истакао је да је сигуран да ће Алах “својом моћи и вољом срушити ентитет саздан на злочину и геноциду и да ће злочинце оставити без порода и помена”. http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=158728

[9]http://www.emel.ba/index.php/obavjestenja/89-udruzenje-emel-aktivni-ucesnik-iv-susreta-koordinacije-bnvo-u-sarajevu.html

слика http://www.akos.ba/u-fokusu/treci-susreti-bosnjackih-nvo-odrzani-u-sarajevu-broj-clanica-povecan-na-40