Сећање на председника Југославије Слободана Милошевића

296

Једанаестог марта навршава се пет година од смрти председника Југославије Слободана Милошевића. Поводом тог тужног јубилеја чувени сајт «WikiLeaks» објавио је низ докумената, који се директно тичу делатности Слободана Милошевића у Међународном трибуналу за бившу Југославију, поред осталог о томе, како је бивши директор затвора Т.МакФаден подробно информисао амбасаду САД у Хагу о току процеса и здравственом стању оптуженог.

Садржина телеграма прилично је опширна (преко 10 страница) и занимљива по свом садржају. (1)Амерички дипломате на основу речи начелника затвора реферишу о томе шта С.Милошевић ради у току дана, о његовом здравственом стању, о томе са киме и колико дуго разговара телефоном, колико га то кошта, које књиге чита ноћу и којим се молбама обраћа затворском руководству. Најзначајнији део телеграма, свакако је, информација о узимању лекова и перспективама лечења С.Милошевића. Међутим, низ написаног у „процурелом“ телеграму приморава нас да озбиљно посумњамо у његову аутентичност, или у то да је он адресиран управо Стејт департменту а не, рецимо, медијима. На пример,занимљиво је обратити пажњу на то, шта је МакФаден предлагао у циљу осигурања потребне медицинске помоћи С.Милошевићу, нарочито у ситуацијикада чак узимање шест препарата није имало позитивног утицаја на стабилизацију артериалног притиска. Тврди се да је МакФаден, тобоже, предложио да се из Москве у Хаг доведе супруга С.Милошевића Мира Марковић, да јој се да имунитет од хапшења ради тога – пажња – да би се умањио стрес и на тај начин покушао скинути његов стално високи притисак. По нашем мишљењу, то и јесте главна цака „цурења“ информације. То је лаж.Ствар је у томе што је МакФаден учесник читавог низа кршења права С.Милошевића (чак оних права која се садрже у затворским правилима самог трибунала). Осим тога, он је био учесник провокација са циљем урушавања здравља С.Милошевића. Чињеницу једне од таквих провокација ја сам доказао документовано – и то на основу докумената сасмог МТБЈ. (2)Најзад, сама чињеница убиства С.Милошевића не би била могућа без директног или индиректног учешћа МакФадена. У сваком случају, он подлеже кривичном гоњењу.

Укључивање отворене лажи у телеграм (у контексту тек делимичног његовог објављивања) говори о томе, да је пред нама највероватније онај део „процурелих информација“ Викиликса, зарад којих је, заправо, цела та прича и смишљена – а управо, да се потребна информација удене у сасвим тачну информацију. На пример, апсолутно недостаје онај део телеграма, у коме се описује делатност Хашког трибунала на финансијском разарању породице Слободана Милошевића.Рецимо, у телеграму се саопштава да је Милошевић осећао озбиљне финансијске тешкоће, које су довеле до тога, да у току пет месеци није могао да плаћа долазак правних помоћника у Хаг. А зна се да обавезе финансијског ситуирања одбране лежи на трибуналу. Наравно, у медијима је, као и увек, ширена дезинформација о „милијардама“ Милошевића, али када је дошло време да се блокирају ти митски рачуни, медији су на њих брзо „заборавили“. Узгред речено, такву тактику разарања породица оптужених користи тужилаштво МТБЈ и у процесу против Војислава Шешеља, или тужилаштво Међународног кривичног суда у процесу против Жана-Пјера Бембе. На пример, у процесу против В.Шешеља, судско веће је указивало, да финансирање одбране треба отказати, јер породица оптуженог поседује кућу. Као, продајте кућу и платите одбрану.

У телеграму амбасаде САД подробно се описује затворски распоред дана, по коме је живео С.Милошевић. Међутим, управо тај део такође је „фалсификован“, где се, тобоже, искључиво инсајдерском информацијом доказује јавна тајна. У суштини, читав тај распоред дана широко се разматрао за време судских заседања, поред осталог, на пример, малтене свакодневно за време мог боравка у сали суда 2003. године. А само у телеграму амбасаде одсуствују веома значајне допуне указаном распореду дана, а управо то да је тај распоред свесно мењан само за Милошевића. На пример, у телеграму се указује да Милошевић има право на шетњу. А у ствари, судије трибунала су га специјално задржавале, како би Милошевић пропустио време за шетњу. А реч „шетња“ за затвореника значи могућност да један сат дневно удише свеж ваздух – све остало време налази се у затвореном простору. Треба ли говорити о томе како се то одражава на стање оболелих од срчано-васкуларних оболења. Тактика је одрађена и испробана. Данас се она примењује на Војиславу Шешељу, који пати од бронхијалне астме. Начелник затвора је специјално одредио да се он пребаци у зграду, у којој је ваздух у ћелији управо кондициониран (раније се он налазио у згради, у којој је постојала могућност притицања ваздуха са улице), што неминовно повлачи погоршање стања оболелог од астме. Даље, приликом описа „тајни“ затворског режима Милошевића, начелник затвора описује омиљене књиге Милошевића, које је он, одмарајући се, тобоже читао увече. Међутим, у телеграму недостаје таква значајна допуна, као што је кршење рокова предочавања Милошевићу неопходних докумената. Документи од фундаменталног значаја, који су требали бити предмет разматрања на заседањима суда, уручивана су Милошевићу управо предвече. А циљ је, као прво, да му се не дозволи да их пажљиво проучи и, што је најважније, да се посаветује са својим правним консултантима и провери исте, и као друго, да се не допусти Милошевићу да се нормално наспава, јер се документација најчешће састојала од неколико хиљада страница. (Чак штавише, каткада су му уручивани бесмислени папири, који потом нису разматрани, тојест, Милошевићу су ускраћивали сан, а при том га још и приморавали да троши снагу упразно!). Уопштавајући све те чињенице – које су се догађале пред мојим сопственим очима (то се није крило већ, рекло би се, вршено демонстративно!) увек сам се чудио ништавности личности тих међународних тужилаца и судија, који су прибегавали тако ниским пакостима, схватајући , да се њима Милошевић не може сломити у равноправном процесу. Уосталом, нису га сломили ни у неравноправном!

Према томе, испада да „тајни“ телеграм амбасаде САД саопштава о свим познатим чињеницама под видом инсајдерске информације, али која са Милошевићем није имала никакве везе. Истовремено, реалне и свима познате чињенице, које су се догађале на отвореним судским седницама, и које су доказивале лажност првих чињеница, у телеграму нису указане. Мало је вероватно да је то реални извештај властима САД о делу Милошевића. А за жуту штампу он је као наручен! Уз сво моје непоштовање према властима САД, не би требало сматрати ту власт идиотима: такви „жути“ извештаји свом руководству се не пишу! Чак штавише, САД су имале масу достављача у самом трибуналу. О томе су писали многи, па и сама Карла дел Понте. Не, не о распореду дана оптужених у МТБЈ (и уз то непримењивог на Милошевића), који се могао слободно прочитати на сајту трибунала, америчким дипломатама је испричао начелник затвора МакФаден. Тај део телеграма одаје творце „цурења информације“ са идентитетом. Како је говорио класик, није вам, другови Американци, испало онако како сте желели! Уосталом, сама чињеница посете америчкој амбасади од стране начелника затвора МТБЈ МакФадена, не треба да промакне нашој пажњи. Та чињеница сама по себи представља основ за спровођење истраге. Занимљиво је истаћи да је једини човек, који је затражио такву истрагу, заправо Војислав Шешељ, шеф Српске радикалне странке. 27. јануара В.Шешељ је затражио од председника МТБЈ (и председника судског већа у процесу С.Милошевићу) Патрика Робинсона да се спроведе истрага и МакФаден позове на одговорност.

Дакле, у чему су реални узроци цурења „тајног“ телеграма о делу Милошевића у «WikiLeaks»?По нашем мишљењу, то је разлог да се оперу од злочина, извршеног против С.Милошевића.Да се у „тајној“ архиви забележи, да ни власти САД, ни руководство затвора ништа нису знали, већ на против, само размишљали како да сачувају здравље С.Милошевићча. Али ствар је у томе што су и САД, и власти трибунала, успели забрљати толико, да се никаквим цурењима већ не могу опрати. На против, њихови толико невешти покушаји да себе прикажу као невинашца, још један су доказ њихове кривице.

___________________________

(1) Cable 03THEHAGUE2835: AN INSIDE LOOK INTO MILOSEVIC’S HEALTH. Документ датиран 12 новембря 2003 годинеи објављен на сајту «Wikileaks» 18 јануаря 2011 године.

(2) Види.: Мезјајев А.Б., Убиство Слободана Милошевића в Гашкомтрибуналу, // Руски годишњакмеђународног права-2006, Санкт-Петербург, 2007. С.96-100.