СМЕШНИ ТРИБУНАЛ

244

 


Прошле недеље је генерал Ратко Младић удаљен из суднице због смеха. Затим су га упозорили да ће, уколико не буде поштовао распоред коришћења тоалета који му је прописао Трибунал, судски процес протећи без његовог учешћа!

Каква пародија за један суд! И то још међународни – то јест, еталон за све судске системе у свету! Сада је генералу Младићу забрањено да уопште отвара уста за време судског заседања, чак и да се консултује са својим браниоцима. Изгледа да је председник судског већа судија А. Ори једноставно потпуно изгубио контролу над собом.

Наравно да није ствар у смеху или тоалету. Просто, процес против генерала Младића је у застоју. Сведоци дају такве исказе да се понекад немогуће уздржати од смеха. Али управо та смехотворна сведочења, а не генералов смех, јесу оно што највише раздражује судије. Раздраженост је слабо прикривена, чак понекад и демонстративна, када изгледа да судије покушавају да једноставно уплаше генерала обраћајући му се претећим тоном! Па зар нисте ви смешни у тим тренуцима, господо “судије”!

И тако, генерал Младић није могао да се уздржи да се не насмеје. Интересантно је питање да ли бисмо се и ми могли уздржати? Можда то нећемо никада сазнати, зато што је заседање било затвореног типа. Сведочио је тајни1 сведок RM-081.

Поново су судницу Хашког Трибунала попунили тајни сведоци. Сведок RM-051 – инсајдер из одељења за безбедност Армије Републике Српске – требало је да докаже да је логор за избеглице (који тужиоци трибунала зову концентрационим логором) био директно потчињен генералу Младићу. Али је дошло до још једне конфузије. Сведок је, иако је изјавио то што је од њега тражило тужилаштво (због тога се сведок и држи у тајности), али је рекао и нешто што се никако не поклапа са жељом трибунала, да прикачи генералу какав било злочин. Сведок је показао да су у самом логору услови били исти онакви какви су били и за армију (на пример, избеглице су се храниле исто као и војници). Што се тиче инцидента са погибијом двојице затвореника, ту је, као прво, сведок RM-051 посведочио да је то био једини смртни случај затвореника за читаво време постојања логора и као друго, да је разлог за то било одсуство дисциплине. У принципу “концентрациони” логор је испао доста јадан. Међутим, међу судијама има и оних који би то требало боље знати од других, на пример немачки судија К. Фљугте.

Још један тајни сведок RM-145 био је толико тајновит да није чак ни дошао у судницу. Сва та хистерија са тајним сведоцима има само један циљ – да се јавност убеди како је оптужени веома опасан. А опасан је толико да чак и после двадесет година може да ликвидира било ког сведока. Па зар ви нисте смешни господо хашки тужиоци?

Један од малобројних отворених сведока последњих дана био је египатски генерал Абдел Разек – бивши главнокомандујући у сектору Сарајево при Мисији ОУН. Он је већ дао оптужујуће сведочење у процесу против генерала Станислава Галића и бившег председника Републике Српске Радована Караџића. На новом процесу, египатски генерал је свалио сву кривицу на генерала Младића, а то је доказивао читаво време понављајући да је Младић био “командујући”. Рекло би се тако професионалан сведок, а није могао одговорити на веома једноставно питање одбране: “Знате ли ви да главнокомандујући није био генерал Младић већ Радован Караџић?”

Генерал се толико збунио да је одговорио неразумљиво: “Нисам знао њихове титуле”. Ах, ах, ах – генерале Абделе Разек, ви сте нас заиста насмејали! И што је најважније – како се брзо руши комплетна слика коју сте ви стварали!

Још смешније је изгледао генерал Абдел Разек, када му је показан видео снимак, на коме се види како је особље УН задржало приколицу која је возила тоне оружја за босанске муслимане (а генерал је негирао ту чињеницу која очигледно оптужује његову “браћу муслимане”). Одговор генерала Разека на приказани снимак, личио је на тепање бебе, у стилу, ту не видим ништа, ко су ови људи, ја никога ту не познајем. Међутим, сви су могли видети да су ауто зауставили људи у плавим капицама снага УН. Генерал Разек је био толико смешан да су се чак и протрибуналски новинари који су пажљиво подвлачили сведочење генерала, уздржали од извештаја са унакрсног испитивања. Тако су нам ти “независни” новинари дали један повод више за подсмех, подсмех над њиховом џепном слободом!

Лидер Српске Радикалне Странке, професор Војислав Шешељ, у својој уводној речи је, обраћајући се судијама, рекао: “Хашки трибунал мисли да може мене осудити… Но, ви мојој бесмртној души не можете ништа… Могу ја ускоро и умрети, али ако умрем највероватније ћу умрети од смеха. Због смеха од ваше смешне оптужнице, од вашег смешног трибунала и смешних САД и других западних сила које стоје иза овог антисрпског трибунала!”

Без обзира на бахато, ружно, једном речју неприлично понашање трибунала, без обзира на његову злобу – трибунал је истовремено и смешан. Они мисле да ће својом булдожерском грубошћу, па чак и својим тако ниским, тако срамним пакостима, успети да сломију генерала Младића и поразе српску душу? Па то је стварно смешно! И данас се ми смејемо над тим трибуналом, заједно са српским херојем генералом Младићем.


1 У српској терминологији чешће се користи појам “заштићени сведок” а у Русији се користи термин тајни сведок (примедба преводиоца).