Стара, престара прича

242

Једном приликом у једно село стигао ботаничар. Он је почео да води локалне девојке у шуму да миришу цвеће. Дошао тако ред и на девојку по имену Маричка. Маричка је била веома наивна девојка па јој је бака рекла:

  • Гледај Маричка да ботаничар не учини нешто лоше са тобом у шуми. Јер ти сада имаш једну вредност која се после не може вратити назад. Такође је немогуће заменити је за другу вредност.
  • Не брини бако, ја ћу радити све по твојим упутствима. Ако ботаничар замоли да му покажем своје груди, ја му не смем дозволити. Јер ми идемо да миришемо цвеће.

Маричка се из шуме вратила замишљена. Како се испоставило, ботаничар је заиста замолио да му покаже груди и она је одбила. Онда је он замолио да му покаже колена, а поводом колена бака јој ништа није говорила. Ускоро је ботаничар нестао из села, а Маричка је тугујући кренула у град да га тражи. Пронашла га је и почела да ради на тротоару на коме је он био макро. Рад није био лош али је Маричка почела да пије и све чешће посећује лекара. Сада она доноси баки скупе поклоне, али бака због нечега плаче. Очигледно је заостала за временом и не може да ревидира своје застареле вредности.

Због чега сам се сетио те давне бајке која не застарева? Зато што сам прочитао да је Србија активирала ИПАП или другим речима, план индивидуалног партнерства са НАТО пактом. То је отприлике тај ниво када је девојка замољена да покаже своја колена. Следећи корак биће последњи – она ће бесповратно ревидирати своје вредности и оставити баку у сузама.

Генерално гледано, не треба се превише узнемиравати. Колико њих је стајало на тротоару – и Румунија и Бугарска и сурове Прибалтичке државе. Питајте било коју како живи и свака ће одговорити – одлично! Наравно, за услуге треба платити макроу, а остало је све добро.

Само, овде их макро плаши дивљим руским медведом. Њима је наравно страшно, јер је он свакој привезао гранату испод пода. Ради сигурности. Ако до нечег дође – истргне се осигурач и све је у реду.

А шта рећи за Маричку? Ако јој је већ стало до тротоара, ко је може зауставити? Код нас је сада епоха пуног самоопредељења под присмотром макроа. Али гранату испод пода ће јој поставити без њене сагласности. То је неумољиви крај за оне које крену у шуму да миришу цвеће.