Светли пут Црне Горе

236

Радосне вести стижу нам из Подгорице. Небојша Калуђеровић, национални координатор по питању НАТО пакта у Црној Гори, саопштава да је подршка приступању НАТО пакту у последњих годину дана порасла за 15% и према резултатима истраживања јавног мњења, сада присаједињење Алијанси подржава 45% Црногораца. А што је најважније, координатор својим организмом осећа тенденцију за даљи раст те подршке. Према његовим речима, у народу јача свест о значају интеграција, о важности чланства у НАТО пакту за безбедност државе, нестају предрасуде везане за НАТО пакт.

И заиста, са било које стране да приђете питању, Небојша Калуђеровић је у праву.

На пример, да ли Црној Гори прети војна опасност? Сваки Црногорац зна да прети. На територијалну целовитост те земље могу да насрну марсовци, неиндентификовани летећи објекти и пијани руски туристи са туристичке јахте “Балалайка”. Да се то не би догодило они су спремни да се одрекну финансијских вишкова у износу 2% бруто-националног дохотка на обавезне трошкове за чланство у НАТО пакту, у том смислу не само за куповину америчког оружја, него и за издржавање његових командних структура. Добро је да у Црној Гори има исувише много вишкова и то их неће посебно насекирати.

Питање користи од чланства за процес интегрисања у западно друштво чак се и не разматра. Појава војних база НАТО пакта на територији Црне Горе представљаће значајан допринос у повећању културе и духовности становништва. Друштву пријатељства Црна Гора – САД требало би послати делегацију са јапанских острва Окинава ради размене искуства са становницима острва, који су се претворили у расадник америчке цивилизације. Са те тачке гледишта интересантно је понашање америчке војне администрације у случају силовања малолетне јапанске деце од стране маринаца.

Треба рећи да је Небојша Калуђеровић јасно истакао да ће раслабљени под јадранским сунцем, црногорски мушкарци имати аверзију према учешћу у војним експедицијама НАТО пакта изван граница зоне одговорности. Вероватно би се поносили да смене немачке војнике који малодушно беже из Авганистана, где тако радосно прихватају демократске ослободиоце. Узгред, председник Обама је донео одлуку да своје трупе отуда не повуче у потпуности и да ће се веома обрадовати ако у помоћ стигну храбри Црногорци.

И заиста, шта данас светски медији пишу о Црној Гори? Скоро ништа. А уколико негде у Герати разнесу “Хамер” са комплетном црногорском посадом, та ће се вест раширити по целом свету. И Калуђеровић ће имати чиме да се поноси.

И што је најважније, а  о чему Калуђеровић није желео да говори, Црногорци су познати по својој дивљој тежњи за независношћу и необузданом жељом да живе по сопственим законима. То не може а да не узнемири представнике цивилизованог дела света. Сваки народ треба да се налази под контролом, тако је спокојније. А после приступања НАТО пакту смањиће се и црногорско дивљаштво зато што ће тада свака њихова глупа намера да пођу својим путем, бити пресечена миротворачким контигентима савезника на основу Члана 5. из Статута те организације.