TERITORIJE

904

Данашња Хрватска, настала крајем прошлог века насилним одвајањем од Југославије, све чешће има проблеме са стварним неспорним територијама, јер околне државе, такође и чланице „породице срећних ЕU народа“, све чешће на светло дана износе  старе спорне детаље, оне које је  решавала разорена Југославија, на велику хрватску жалост!

Тако великохрватски шовинисти који и даље упорно гледају само пут Земуна, све чешће могу погледати и старе мапе настале још током Великог рата, или оне између два светска  рата, када  некаква самостална хрватска држава ни не постоји.

Недавна хрватска вриска, око оне мапе италијанских земаља насталих као резултат Лондонског споразума далеке 1915. године, где је Истра и Далмација део те талијанске државе, допуњена је и картом мађарских територија, издатом поводом годишњице Тријанонског споразума, где је и Прекмурје део Мађарске!

Хрватски домољуби упорно заборављају истину, у време Аустро-Угарске данашња Хрватска била је само део угарских земаља Двојне монархије, изузев Истре и Далмације, које су биле део аустријских земаља Двојне монархије! 

После Великог рата, међународне споразуме склапала је само Краљевина Србија са пораженом Аустро-Угарском, а не тада непостојећа Хрватска!

Међутим, када је самопроглашена NDH (Југославија је била окупирана!) донет је Римски уговор, којим је та независна хрватска држава добровољно дала својој тадашњој савезници Италији све оне спорне територије које су по Лондонском уговору припадале Италији, али их је српска војска на крају Великог рата запосела пре талијанске, те су тако и доспеле у састав краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, потоње Југославије!

Та NDH је такође склопила споразум и са државом Мађарском, којим је и њој враћен део спорних територија, у знак захвалности за подршку хрватским клерофашистима, усташама!

Дакле, домољуби неће да сагледају чињеницу да данашња Хрватска није наследница Југославије која је склапала међународне уговоре после Другог светског рата, притом враћајући спорне територије у свој састав, јер су тадашње државе Италија и Мађарска биле поражене у светском рату, као и сама NDH!

Ноторна је чињеница да је хрватски народ у два светска рата увек био на непријатељској страни у борби са победницима, међу којима су увек били и Срби!

Сада, када за Хрвате више не важе ти међународни уговори које је склапала Србија и Југославија, отвара се проблем територија које су добровољно уступљене од стране независне хрватске државе, претече данашње чланице ЕU!

Олакшавајућа околност је чињеница да су све те државе чланице ЕU, па ће се лако договорити шта је чије, наравно поштујући притом онај принцип да се не може створити држава на етничком прогону, геноциду и окупацији, што већ скоро три деценије ЕU, NАТО, Ватикан и Америка упорно злонамерно приписују држави Србији и Србима, док покушавају отимати српске покрајине!

Циници су још деведесетих година прошлог века потсећали великохрватске шовинисте, да само четири „повијестне жупаније из времена Двојне монархије“ нису спорне, али остатак……!     

Срби имају изреку- ко са ђаволом тикве сади, о главу му пуцају- ,а великохрвати морају да схвате да су управо њихови врховници и челници добровољно потписивали те споразуме, који знатно умањују наводну „хрватску територију“, те би данашњу милу хрватску кифлицу лако могли и да загризу гладни суседи, који више немају никакве обавезе поштовања некадашњих међународних уговора са Југославијом, за данашње хрватске и словеначке (наводне) територије!