Трамп и безбедносне агенције

450

Недавно је Њујорк тајмс, један од медија којима је амерички председник Трамп залупио врата Беле куће, сврставајући тако познати лист у fake news, објавио писмо високог функционера и портпарола Муслиманског братства из затвора Тора, једног од најбоље чуваних затвора у Египту. У, како се наводи, прокријумчареном тексту, Џихад ел-Хадад износи да је члан покрета и да није терориста. У писму истиче да је „принуђен да напише ово писмо јер се сада у Америци расправља о покрету Муслиманско братство“, а даље тврди да су припадници покрета конзервативци, „људи који настоје очувати старе вредности“ и да је „покрет опредељен за мир“. Објављивањем поменутог писма ова организација, која је у њеној колевци – Египту, проглашена за терористичку, покушава се сагледати у другачијем светлу од оног у којем га виде у Белој кући, где су сасвим близу одлуке да Муслиманско братство ставе на листу терористичких организација. Заливске земље, које покушавају Турску вратити под окриље САД и НАТО, уз подршку „дубоке државе“, којој не пада на памет да положи оружје пред Трампом, настоје легализовати рад Муслиманског братства у Египту како би се прогнани лидери вратили на власт, а забрањени покрет постао главна узданица у рушењу сиријског председника Асада. „Дубока држава“ предано ради на промовисању Муслиманског братства у главног америчког сарадника на Блиском истоку, иако је у Белој кући поглед на њих сасвим опречан. „Дубока држава“ – оличена у неоконима, који нису одустали од идеје да Хилари од Трампа „преузме“ улогу председника. „Дубока држава“ – присутна у свим друштвеним институцијама и свим порама друштва, са дугачком вертикалом пуном непознаница. А на вертикали банкари, корпорације, војно-индустријски комплекс, Пентагон и свих 16 безбедносних агенција. На врху вертикале је администрација Беле куће, која и не зна шта се у „дубини“ државе дешава.

Зато из Беле куће долазе опречне изјаве и информације, које све чешће кореспондирају са жељама неокона, док се једино Трамп попут Дон Кихота супротставља свима. Понекад се стиче утисак да не влада даље од ограде Беле куће. Његови генерали дају политичке и стратешке изјаве, одређујући ко је непријатељ, и истичући да се мора наступити робусније. Трамп се још препире и бори са медијима. Бори се и против властите администрације, што је преседан за САД. У међуврему, неокони настављају са кампањом за Клинтонову и разрађују идеју о победи Клинтонове већином гласова, и да стога Конгрес Трампа и Клинтонову треба да именује за равноправне кандидате – председнике, а да се након измене електорског закона она доведе на власт. Али, то изискује време, а Клинтонова је све старија и све слабијег здравља.

Трамп искрено жели мењати америчко друштво, а успеће једино ако и демократе и републиканце избије из њихових чаура како би се понашали као амерички грађани који разумеју грађане САД. На жалост, Трамп је пола битке изгубио жртвујући Флина. Флин је пуштен низ воду јер га није подржао потпреседник Пенс. Он, Трамп и остали, осудили су Флина за неовлашћен контакт са руским амбасадором, што се по први пут догодило у САД. Кола су се сломила на Флину, иако би по правилу требало да оставку поднесу Трамп и Пенс. Никсону се није доказала лична кривица за прислушкивање, али су његови људи ухваћени на делу. Оставку Флина неокони су доживели као почетак пада Трампа.

Наиме, 09. 02. Сорош, видно расположен, изјавио је да ће срушити Трампа. Увертира је била раније, на Светском економском форуму у Давосу где је Сорош контактирао низ банкара и власника великих корпорација, објашњавајући неопходност економског слома, који они треба да помогну, како би затим уследила промена монетарног система што би им донело огромне бенифите и за резултат имало стварање „светске владе“. Сорош је тврдио да се Трамп сирово односи према ЦИА и да му ни Помпео не може помоћи да овлада овом агенцијом, и да ће пре информације дати њему. У дипломатским круговима се спекулише да би Сорош могао позвати корпорације на потпуну непослушност према Трампу, и да, уместо да врате производњу у САД, што Трамп тражи, производњу потпуно напусте како би Вол стрит изазвао кризу, а што би покренуло светски економски колапс. Тако би, по Сорошу, настао конструктивни хаос, што би погодовало стварању „светске владе“, која би у почетку владала у САД и ЕУ.

Неокони желе потпуну инструментализацију УН што подразумева укидање права вета, како би преко УН увели додатне санкције Русији, коју би скупа са Ираном и Кином прогласили отпадничким државама. Намеравају вратити Турску под америчко окриље, траже да америчке трупе уђу у Сирију и да САД воде преговоре о постконфликтној Сирији. Траже и ревизију односа са Ираном, потпуно убеђени да су Руси дубоко у Иран инволвирани. Залажу се за лансирање сајбер напада на Русију и учиниће све да сајбер нападима блокирају финансијске трансакције, институте, комуникације – желе у Русији хаос. Неће презати ни од атентата. Дискредитација РТ, Спутника, демонизација Путина – већ је у току. Од разбијања Русије неокони никад неће одустати. Сва војна померања према руској граници дешавају се под командом линијом Клинтониста.

Само ако Трамп овлада са свих 16 безбедносних агенција и уз услов да га подржи Мек Мастер, Флинов наследник на месту саветника за националну безбедност, могуће је заустављање неокона.