Турци су измислили нову “Империју зла”

343

Пошто су турске ваздухопловне снаге обориле руски бомбардер СУ-24 у Сирији и Анкара за то добила што је тражила, Русија се у очима турског руководства претворила у “империју зла”. Сада је за све лоше што се догађа у свету, одговорна само Русија и нико више осим ње. Тако је ових дана турски премијер Махмут Давутоглу објавио да је погибија 36 сиријских избеглица који су потонули поред турске обале, такође резултат руске политике. Логика премијера је јасна и беспрекорна: Москва помаже Башару Асаду, Башар Асад прогони своје грађане из земље и на путу за Европу они тону у Средоземном мору. Нема се шта противуречити. У крајњем случају, са тачке гледишта турског руководства.

Треба рачунати да ће се и у случају сексуалног терора од стране миграната у Немачкој, то такође ставити на терет Русије. У случају малог поремећаја у глави може се смислити и следећа конструкција: понашање Москве довело је до санкција Запада, на Западу су настале економске тешкоће, нема новца за издржавање миграната, мигранти су због тога пакосни и силују локалне жене.

Узгред, и руководство Србије би могло очекивати батине. Председник Србије Томислав Николић је одбио да посредује у успостављању односа између Турске и Русије. Није се осврнуо ни на то што га је то замолио лично велики стратег Ахмед Давутоглу, чије ће име бити угравирано на зидовима централне џамије у Стамбулу. Председник Томислав Николић је то, наравно, одбио у најпажљивијој форми, јер је он руководилац државе и другачије то није ни могао урадити. Остаје само да претпостављамо шта је он тада помислио. Усудићу се да претпоставим да је он помислио следеће: “Сами сте закували кашу, сами и кусајте. Немате храбрости да се извините Владимиру Путину због обореног авиона, па Вам ја у том послу нећу бити помоћник. Или ћете се Ви извинути или ћете добити што сте заслужили”.

Не само председник Николић, него и неки други руководиоци мисле управо тако. Слична ствар се разматра у међународној пракси на нивоу кривичне одговорности. Нико неће да одговара за преступника, јер таква извињења неће бити прихваћена. То веома раздражује турске вође и они траже кривце.

Узгред, са њихове тачке гледишта ни Срби не опслужују избеглице баш квалитетно. Расте број оболелих од респираторних болести. Не шаље тако усрдно Турска према обалама Европе барже са тим несрећницима ради тога да би се они смрзавали у привременим избегличким логорима. Они чак ту балканску маршруту називају “путем смрти”! То се више не може толерисати. Можда ће чак Анкара поднети жалбу на Србију пред СБ ОУН. Нека Срби у потпуности добију то што заслужују због збацивања османлијског ропства у XIX веку. Данас би живели срећно. Као Курди или Јермени.