TURISTA — HUMANISTA

958
слика: http://www.asianews.it/

Баш некако одмах после неуспеле Берлинске вечере одлазеће бакице Меркел и дрчнога млађанога Макрона, који би као у време гвозденога канцелара Ота видљиво да кочијаше по Балкану, наследник на трону Светог Петра, добри отац Франциско, кренуо је на много најављивану балканску турнеју коју ватикански извори не називају западнобалканска!

Свети отац ће посетити најсиромашнију државу ЕU, у шта се Бугарска баш претворила након пријема у распадајућу европску „заједницу срећних народа“, увозећи чак и парадајз!  

Али изгледа, нешто је труло у односима између власти световне (бивши бугарски комунисти, садашњи еунијати) и власти духовне, јер бугарски патријарх издаде службено саопштење да неће бити заједничке службе у духу много хваљеног екуменизма, црквена власт то препознаје као наметање туђе воље!

Зато ће свети отац Франциско и самовати на молитви у престоном бугарском храму, таман да размисли о месту и улози Ватикана после доношења PAX AMERICANA, и злог времена које је потом уследило на Балкану!

Овај је мрачни договор благосовио пољски католик Карол Војтила (папа Иван Павлe II), одгојен у духу нетолеранције наспрам тих „шизматика“ са Истока, тако тврдих у својој вери!

Ипак, ватиканска дипломатија не одустаје, те се најављује да ће макар хор Бугарске православне цркве певати светом оцу, чисто да уживо чује то благородно појање кад је већ у гостима код световне власти, која очито испуњава каубојске захтеве!

Додуше, свети отац Франциско има олакшан посао јер две верске заједнице, римско-католичка и бугарско-католичка, заједно имају између 50-70000 верника, таман за испунити већи стадион!  

Нејасно је стога, да ли је заправо први човек државе Ватикан стигао у посету држави Бугарској, те успут одлучио и да се помоли у саборном храму БПЦ, или је свети отац ипак стигао у посету малобројним чиновницима ЕU, NАТО и ОUN у Софији, јер у православној Бугарској само турска национална мањина има знатну верску популацију, али муслиманску а не римокатоличку!

Свети ће отац потом накратко посетити и Северну Македонију, иако је мање од један посто (1%) Северомакедонаца католичке вероисповести! 

Али, за Северну Македонију је лако, бројне ГЕГЕ (племе у време европског проглашења државе Албаније!) ће радо прећи лабаву  албанско-северномакедонску границу (за сада) да у Скопљу поздраве свог светог оца, они су католици који су се одупрли османским покушајима да их „уразуме и приведу правој вери“, током вишевековне окупације! 

Тој  ће се свечаности свакако придружити и она два три аутобуса католичких верника из јужне српске покрајине, иако је након NАТО окупације у Приштини саграђена највећа католичка катедрала на Балкану!

По најави, свети отац Франциско ће се састати и са представницима „македонске православне цркве“, иако упућени знају да је реч о насилном проглашењу сепаратистичке творевине на тлу канонске Српске православне цркве, и то одлуком  Политбироа ЦК КПЈ, о чему постоји и службени докуменат, који очигледно у ватиканској администрацији нису читали, а ни тражили од надлежних да прочитају!

Није познато, да ли је можда ватиканска администрација добила сагласност надлежне СПЦ да се свети отац Франциско прошета делом њене територије уз пратњу расколника, а уста му пуна екуменске толеранције!

Оно јесте да је поводом насиља над Руском православном црквом у Малорусији, свети отац Франциско јавно изјавио да Ватикан поштује православно устројство цркава, иако га Цариградски патријарх злонамерно крши (пре неколико година случајно одликован високим одличјем NАТО администрације!).

Током своје посете, свети отац Франциско ће разговарати и са мигрантима, искључиво муслиманима, можда и о новом пројекту католичко-мигрантског екуменизма, јер су садашњи односи у земљама ЕU видљиво у знаку нетолеранције, а представници обе стране говоре о кривици оних других, уз бројне ексцесе у распадајућој „породици срећних народа“!

Зато ће добри отац Франциско и покушати да наговори сиромашне Бугаре, да за мигранте отворе своја хумана срца, и понајпе своје домове, како би мигранти остали у том делу ЕU, али далеко од оне Европе у коју су се заправо запутили са солидним џепарцом, дал баш случајно!