УЛАЗАК БИХ У НАТО – УДАЈА ЖРТВЕ ЗА ЏЕЛАТА

335

Иако је свим политичким фигурама и марионетама у Федерацији БиХ и те како јасно да се Република Српска строго противи придруживању НАТО пакту, агресивна кампања и пропаганда о наводним “добробитима“ које доноси улазак БиХ у истоимену алијансу, не престаје. Наиме, широм Републике Српске појавили су се промотивни билборди са афирмативном порукама којима се покушава утицати на свест српског народа који пружа жесток отпор учлањењу БиХ у организацију која је деведесетих година прошлог века Србију и Српску гађала „милосрдним“ бомбама из како су тада говорили хуманих разлога. Свесни чињенице да је српски корпус главна кочница даљим НАТО интеграцијама државне заједнице каква је БиХ, моћници су дошли на идеју да покушају ослабити отпор тако што ће постепено путем билборда, плаката, флајера, аудио и видео спотова пропагирати чланство као нешто што је веома пожељно, добро, исплативо и нешто што ће народима у БиХ да донесе прогрес, срећу и сигурну будућност. Само наивна и бића склона манипулацијама могу да поверују у бајке које пишу у војној алијанси која себе представља као одбрамбени савез што апсолутно није истина. Ако је неко савез који брани своје чланице онда он мора такав у пракси и да егзистира, што није случај са НАТО пактом који је нападао многе земље у свету, а нама најсвежији пример је бомбардовање СР Југославије без дозволе и сагласности Савета безбедности Уједињених Нација.

Срби у Српској шокирани су инсталацијом билборда на којима пише: „Желим живети у стабилној земљи – Зато БиХ у НАТО“. Испод слогана који је добро осмислио тим психолошких стручњака који одлично познају људски ум на који се лако може утицати преко порука на рекламним паноима, стоје логотипи Министарства одбране Босне и Херцеговине и НАТО регионалних вежби које се одржавају у Сарајеву и Бањалуци.

Срби у БиХ једногласни су у ставу да истоимена земља не треба да се креће чланству у алијанси којој би морали да дају своје синове, а који би били у обавези да ратују широм света за интересе безбожних моћника који оптерећени материјалном похлепом не презају ни од плана да нападну Русију – нашег највећег пријатеља и заштитника како кроз историју тако и данас. Са друге стране, српски кадар у Министарству одбране на нивоу БиХ тврди да није упућен у детаље кампање која је подигла на ноге српски народ. Заменик министра одбране БиХ Борис Јеринић у изјави за РТРС рекао је да не зна ништа и да ће да провери како се амблем МО БиХ нашао на промотивним билбордима који најављују улазак БиХ у НАТО савез.  

Са друге стране, из Министарства одбране поручили су да су дали сагласност за постављање амблема на билборде из разлога што се БиХ креће ка Европској Унији и НАТО-у. Креће се али у главама бошњачко-хрватске политичке „елите“ која је у обавези да испуњава наређења „великих“ који су окупирали истоимену земљу чије војнике желе да инфилтрирају у разне војне операције и мисије које обављају широм меридијана. За српски народ, улазак БиХ у НАТО представљао би удају жртве за свог џелата и препуштање његовом даљем иживљавању, силовању и мучењу без права на одбрану. Због тога ће Срби бити приморани да свој став изнесу на референдуму за који се залаже и актуелно руководство Републике Српске, које сматра да се питање чланства у савезу не може реализовати ако се том процесу противи половина државе односно Република Српска.

Председник Српске Милорад Додик сматра да је промовисање чланства у НАТО-у пропуст српских представника у заједничким институцијама, који, како каже, заборављају да око тог питања постоји консензус на који су и они пристали – да о томе одлучују грађани Српске. Додик је подсетио да око НАТО-а постоји договор, те упитао како је могуће да се онда ово дешава. Недопустиво је, каже Додик, да се дешавају такви пропусти, а да српски представници у заједничким институцијама о томе не знају ништа. Чини се да су одлучили да се, како каже, не мешају у свој посао. (1) 

Информација да иза кампање стоји мултимедијално одељење америчке амбасаде у Сарајеву, није изненадило грађане Републике Српске који путем друштвених мрежа износе своје ставове и најављују масован отпор када за то дође време. 

Изгледа да ће у Српској бити још много референдума у данима који долазе. Осим овог о уласку у НАТО алијансу, Срби позивају власт да распише и референдум у вези књижења перспективне војне имовине коју БиХ жели да присвоји, а онда вероватно и уступи онима који се залажу да БиХ буде део свите која сеје зло и смрт по свету. Да би НАТО активирао МАП за БиХ неопходно је да перспективна војна имовина ентитета буде укњижена на државу БиХ чему се противи Република Српска која води правну битку за очување своје земље.

У члану 2. Устава Српске пише: Територија Републике је јединствена, недељива и неотуђива. Споразум о промени међуентитетске линије разграничења између Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине може се изнети на потврду путем референдума у Републици.

Дакле, оно што тражи власт БиХ у супротности је са Уставом Републике Српске тако да у пракси не може да буде спроведено нешто што ће Српску оштетити за хиљаде квадратних километара стратешки важне територије. Битка се наставља.

Велимир Ремић, главни и одговорни уредник руско-српске информативне агенције „Газета“ 

(1) http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=230137

слика: http://www.katera.news/images/foto-vijest/nato-bilbord-istocno_sarajevo-850×480.jpg