Умјесто Додика, министар Драган Мектић је „ухапсио“ СДС

368

Министар безбједности у Савјету министара БиХ, Драган Мектић, током вишедневне посјете Сједињеним Америчким Државама обезбиједио је подршку САД у борби против корупције, извјештавају поједини медији у БиХ. “Од главне тужитељке сам добио обећање да ће нам пружити стручну и сваку врсту друге помоћи да би отпочели са борбом против корупције”, изјавио је Мектић и објаснио да је на састанку са главном тужитељком САД Лорентом Ленч руководство Тужилаштва САД упознао са горућим проблемима и опструкцијама због којих БиХ не може да приступи енергичнијој и ефикаснијој борби против корупције.

“Ја се надам да ће врло брзо, тачније за неколико дана, доћи један број експерата у БиХ који ће и тужиоцима и полицијским агенцијама помоћи у борби против корупције.” Изговореним ријечима министар безбједности отворио је неколико питања. Како да наведеном састанку није присуствовао нико из правосудних органа БиХ? Здрава логика налаже да је разговору са главном тужитељком САД требало да присуствује главни тужилац Тужилаштва БиХ или представник правосудних органа. С обзиром да је првостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савета БиХ донијела одлуку да се главни тужилац БиХ Горан Салиховић привремено удаљава са дужности главног тужиоца и тужиоца у том Тужилаштву до окончања дисциплинског поступка, тај податак не само да објашњава Салиховићево одсуство већ и Мектићев мотив за посјету главној тужитељици САД. Наиме, познато је да Мектић корупцију види искључиво у институцијама Републике Српске, коју иначе представља у Савјету министара, и да је из онога што Мектић јавно износи видљиво да оличење коруптивних радњи за њега представља предсједник Српске, Милорад Додик. Мектићево вишемјесечно залагање у том правцу није дало резултат који је желио, а он се своди на Додиково процесуирање од Тужилаштва БиХ, али је дало допринос катастрофалном резултату СДС-а, партије којој Мектић припада, на недавно одржаним локалним изборима. Процјена коју је поводом изборног дебакла сачињена у СДС-у указује да је Мектић својим јавним иступима, који су били на граници доброг укуса и пристојног понашања, овој партији ускратио подршку 20 000 бирача. Међутим, размјере штете коју је овај анти-министар својим министровањем направио тешко је процијенити јер она има више димензија.

Борба против корупције и криминала на којој је СДС градио политичку платформу показала се као испразна прича, утемељена на рекла-казала. Стварне и далеко озбиљније безбједносне пријетње по БиХ, као што су тероризам, регрутовање добровољаца за одлазак на сиријско ратиште, кријумчарење оружја и муниције – у БиХ су маргинализоване. Цех је ипак платио главни тужилац Салиховић, а не Мектић. У СДС-у се отворено заговара Мектићева смјена, што је јавно изнио у писму Главном одбору СДС-а Огљен Тадић, доскоро потпредсједник странке, образлажући своју оставку поводом изборног потопа.

Мектић је у САД отишао из очаја, јер сви предмети који се настоје довести у везу са предсједником Додиком су у надлежности суспендованог Горана Салиховића, који је као тужилац водио истраге у поменутим предметима. Наставак истраге чека разрјешење његовог статуса, ниједан други тужилац те предмете не може преузети док је Салиховић под суспензијом, што може да потраје. Стога је Мектић отишао по помоћ код главне тужитељке САД јер је осјетио да је „заглављен“, док се процес прекомпозиције скупштинске већине у парламенту БиХ неумитно одвија, након што су локални избори показали да странке које су саставиле Савјет министара више немају легитимитет.

Представнички дом Парламента БиХ на сједници од 19. 10. ове године није прихватио да усвоји законске измјене које би повећале акцизе за гориво, иако је приједлог претходно разматран на сједници Савјета министара и добио једногласну подршку. То што Савјет министара није добио скупштинску подршку за сет закона који је предложио, иако формално у парламенту има већину, може да значи само једно – да је власт пред падом, односно да слиједи прекомпозиција власти на нивоу БиХ. Наговјестио је то Драган Човић, хрватски члан Предсједништва БиХ изјавивши да власт ни на нивоу БиХ, ни на нивоу Федерације БиХ не функционише, што се потврдило и на сједници Парламентарне скупштине БиХ. „Најбољи начин да провјерите да ли нешто функционише је како функционише у парламенту. Видјели сте јуче како функционише и сувишан је било какав коментар“, рекао је Човић у Мостару. На питање да ли ће бити реконструкције власти на нивоу БиХ и ФБиХ, Човић је рекао да, што се тиче ХДЗ-а БиХ, измјена неће бити, али да нису довољни само они. “Ја ћу сутра у Бањалуци разговарати са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком о сличним темама“ – најавио је.

Ко ће бити бржи, Мектић у намјери да предсједника Српске ухапси и процесуира, или ће се Савјет министара урушити, а тиме и Мектић, као један од министара? С обзиром да се од тужиоца Салиховаћа предмети не могу изузети, онај на коме се може радити је предмет формиран због неспровођења одлуке Уставног суда, односно истрага отворена поводом одржаног референдума у Републици Српској. Иако је први позван на саслушање у Тужилаштво БиХ, предсједник Српске је то одбио да учини указујући на безбједносне аспекте и у том контексту на јавно изречену изјаву-пријетњу од Бакира Изетбеговића да ће Додик проћи као Гадафи и Садам Хусеин. Наиме, како наводи водећи босанскохерцеговачки стручњак у области борбе против тероризма, Џевад Галијашевић, „ … није безбједно да Додик иде у Тужилаштво БиХ, које је надомак најрадикалније џамије на европском континенту, џамије Краља Фахда, која је потпуно ван домашаја Устава БиХ и безбједносног система јер представља територију Саудијске Арабије. Из овог радикалног вехабијског центра већ су долазиле отворене пријетње, клетве и мржња према свим носиоцима функција из Српске, посебно према Додику.“ Наиме, главни имам ове џамије, Незим Халиловић Мудерис, дан уочи комеморације у Меморијалном центру Поточари код Сребренице 2015. године,  позвао је на “уништење” лобиста против резолуције о Сребреници и њихових породица, као и “ентитета сазданог на злочину и геноциду”. “Зато са овог мубарек мјеста и у овом мубарек дану призивам Алахово проклетство на злочинце и њихове помагаче, на лобисте против резолуције о Сребреници и излобиране, и молим Алаха да уништи њихову злочиначку и насилну власт, и да уништи њих и њихове породице, понизи их и на Земљи им затре сваки траг и учини ибретом (опоменом) за оне који памети имају”, рекао је Халиловић. Сутрадан се у Поточарима догодио напад на премијера Србије Вучића, а испитивање Мудерисове одговорности за стварање атмосфере линча никоме није пало на памет.

Да ли би се слична атмосфера могла створити у Сарајеву на дан када би и ако би предсједник Српске у Тужилаштву давао изјаву? Апсолутно. Температура се у том смислу перманентно ствара и преко пробраних медија већ се пласирају измишљене најаве Додиковог одласка на саслушање блиндираним аутомобилом, хеликоптером и слично. Жели се створити атмосфера неопходности предсједниковог саслушања у Тужилаштву БиХ, иако је Додик у више наврата истакао да је спреман у било којој правосудној институцији Српске или канцеларије СИПА у Бањој Луци или Источном Сарајеву дати изјаву, што је иначе присутна пракса Тужилаштва БиХ, али очито не вриједи када је ријеч о „случају Додик“. Различити емисари већ нуде „аргументе“ у смислу да би то предсједник требало да уради ради дигнитета правосудних институција БиХ, да му се безбједност гарантује и слично. Тако би и било да су ствари остале у правним оквирима, али су оне одавно у домену политике. Паралелно, у истим медијима криминализује се власт Српске, „отварају“ се стари и нови случајеви, а перманентно се тражи спона са предсједником Српске. Ствара се атмосфера медијског линча.

Мектићева велика срећа је што тужитељка Ленч с њим разговара посредством преводиоца јер се тако не може освједочити како Мектић „у оригиналу“ звучи. Преводилац Мектићево излагање ипак мора укалупити у логичке конструкције, тако да то на енглеском можда и има неког смисла. У сваком случају на оваквог министра ћемо дуго чекати, а Мектић је себи обезбиједио трајно мјесто у босанском хумору.

Како ствари стоје, на прекомпозицију власти нећемо дуго чекати. Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ, направио је политички отклон од Савеза за промјене, који га прикривено оптужује за издају. Трећа карика у трочланом Предсједништву, Бакир Изетбеговић, разапет је између Вашингтона и Анкаре. Турски предсједник Ердоган са Путином је дефинитивно договорио изградњу Турског тока, цјевовода који ће преко Турске доћи до грчке границе, што ће се одразити на енергетску безбједност региона. Ердоган се све више удаљава од НАТО те је и Изетбеговићу савјетовао да БиХ не приступа Алијанси. Ердоган се извлачи испод америчког кишобрана, вјероватно ће и Изетбеговића извући. Шта онда министар Мектић ради у САД? У намјери да ухапси Додика, Мектић је „ухапсио“ СДС, партију која га је номиновала на министарску функцију. Та партије је бесциљно лута и потпуно је одступила од начела на којима је основана. Због вазалског односа са странком Бакира Изетбеговића већ је платила цијену. Буде ли јој Мектић и даље креирао политичку палтформу, отићи ће равно до дна.