UZALUDNI POKUŠAJ

574
слика: https://standard.rs/

Чувари блајбуршке неоусташке авети ипак се не предају  тако лако. Изненађени и затечени одлуком надлежних црквених власти у Клагенфурту да се не изда дозвола за неонацистички хрватски дернек, који као својеврсан паннацистички скуп окупља скоро све представнике бројних удружења из ЕU, иако службено третиран као верска манифестација комеморације, латише се пера и хартије, те журно написаше срцепаратељно писамце властима „лијепе њихове“ у Аgramu (Загреб) граду!

Услужне, хумане кроатонеоусташофилне власти, одмах потом упутише писмо намера аустријској покрајинској влади, где гарантују да неће бити никаквих ексцеса, само да се потомци и следбеници (са видљивом паневропском подршком) окупе и овога маја око споменика „хрватским антикомунистичким борцима“, како упорно тенденциозно називају хрватске геноцидне злочинце!

Поштујући чињеницу да је споменик и парче околне земље уписан у власничку књигу Почасног блајбуршког вода, који је потом надлежној RKC пријавио тај комплекс као  војничко гробље, а по аустријским законима сва војничка гробља су у надлежности цркве, покрајинска влада Бургенланда службено се обратила његовој Узоритости Engelbertu Gugenbergeru, првом човеку бискупије Gurk Klagenfurt, молећи за стручно мишљење о самом карактеру досадашњих окупљања, где су увек хрватски верски претставници сами бирали говорника пригодне беседе, из редова католичких бискупа Хрватске или БиХ!

Имајући чврсту подршку ватиканских моћника, намеран да омогући светом оцу Франциску да удели неколико неопходних ћушака, необузданим и безобразним непослушницима, Engelbert је децидирано одговорио да се сама прослава не може третирати као изразито верско окупљање!                                   

Њему је познато да је оснивач Почасног блајбуршког вода RKC свештеник Вилим Цецеља, усташки злочинац који се након пропасти NDH сместио у самостану недалеко од Клагенфурта, упорно годинама негујући лажни мит о „хрватским мученицима“ на Блајбургу, као наводним комунистичким жртвама! Сам Почасни блајбуршки вод је основан након што је Анте Павелић у Аргентини основао HOP (Хрватски ослободилачки покрет) као наследника усташа, а стварање мита о хрватским „блајбуршким мученицима“ је била прва јавна манифестација новооснованог покрета.

Зато аустријске власти отписаше, да се овогодишњи скуп води само као  јавно окупљање, а Engelbert приде службено обавести HBK (Хрватска бискупска конференција) да неће бити удовољено њеној молби да хрватски бискуп одржи пригодну беседу, на овогодишњем неоусташком дернеку!

Хрватска владајућа странка је ипак задовољна што је аустријска власт уопште и одобрила само окупљање, јер у овој изборној години може својим гласачима да докаже да се свим срцем и мудрошћу владајуће странке заложила да омогући тај дернек!

Ипак, срце им зебе, од могуће реакције неонациста који ће стићи тог 18. маја у Клагенфурт, да се мало покажу и докажу!

Још се са сигурношћу не зна, да ли ће и службена делегација хрватског сабора присуствовати, или ће поједини министри и посланици  самоиницијативно потегнути до Аустрије, да се докажу као домољуби!

Јавни скуп, у Аустрији је у надлежности савезне полиције, те припадници специјалне јединице већ припремају потребну опрему ако „мирни скуп“ мало подивља, што је до сада увек била пратећа појава а не само случајност!

Држава Аустрија тако постаде поље, где се и показује европски неонацизам и доказује намера дела ЕU држава да ипак не дозволе јачање неонацизма, који извире из свих пора друштва „породице срећних народа“ где Србима заиста није место, обзиром на видљиве учинке геноцидног злочиначког дела против српског народа, почињеног у три таласа, током прошлог века!