ВУЧИЋЕВЕ ВОЗНЕ ИГРЕ

221

Воз није стигао у Митровицу. Није ни могао. Нити га је ико, осим Вучићевих, добро плаћених, партијских ботова и таблоидног медијског муља тамо очекивао. Понајмање Срби са Севера Космета који упорно упозоравају на његове јефтине популистичке манипулације и статусне издаје. Ова бљутава прича са возом је једна од њих. Подједнако анти-српска, бизарна и неморална као и прича о овлашћењима имагинарног ЗСО, као безбојл палице полицијског генерала над бирачком кутијама у српском изборном бојкоту, као помагање Тачију да преко његове Српске листе постане председник… Али, такве су све Вучићеве косовске и уопште српске приче. Срамно неискрене или безочно лажне… 

Воз није стигао у Митровицу. Није ни требало. Јер он и у Рашкој завршава посао Вучићу и Шиптарима, који све време Вучићеве владавине живе у симбиози, као паразити на телу српског националног бића. Јер док овај први на још једној ванредној конференцији за штампу „преузима одговорност“ и наивнима своје јефтине манипулације продаје за државничку „мудрост“, ови други са разлогом славе дар којим их је Вучић даривао за Српску Нову Годину – разлог да на Север Космета довуку тешко наоружане трупе своје специјалне полиције „РОСУ“.

Да би појаснили у чему је суштина Вучићеве најновије косовске подвале, почећемо од чињенице да је железничка веза на релацији Београд-Косовска Митровица најављена као пробна линија, која ће бити „успостављена од 20. јануара до 26. фебруара, након чега ће бити одлучено да ли ће постати редовна линија.”(1) Дакле, од старта је све замишљено као необавезујући експеримент, који косовским Србима не гарантује да ће линија са Београдом бити стварно успостављена, односно као маркетинг у оквиру предизборне кампање, у којој Вучић и Дачић све јаче ударају у националне и про-руске таламбасе. Да је тако најбоље показује то што је воз, без икаквог практичног разлога, “национализован” сликама косовских манастира и икона, и што на 21 језику, рачунајући и албански на њему пише “Косово је Србија”, као и што је све то испратила масовна медијска кампања. Али, ту наравно постоје неки проблеми. 

Први је што у Бриселском споразуму који је Дачић потписао, а Вучић дословно имплементирао, нигде не пише да је Косово Србија. 

Други је што је Европа којој се Вучић обраћа у старту признала Косово као независну државу, као такву је третира и у том смислу води тзв. “бриселске преговоре”. (У том делу бриселску администрацију ни најмање не спутава став пет својих чланица које Косово нису признале, пре свега из унутар-политичких разлога). Србија је о томе дипломатски давно званично обавештена, а Вучић је упркос томе прихватио да ЕУ посредује у преговорима Београда и Приштине уместо УН и још да Србију уцењује уступцима ради евро-интеграција. Нормално је да Брисел, који Приштину сматра за независну државу, не може подржати увођење “међународне железничке линије” коју једна држава жели да уведе без сагласности друге, а посебно не такав “национални воз”. Вучић то одлично зна, па су његови “протести” ЕУ, изречени Федерики Могерини, чисто лицимерство и јефтина пред-изборна демагогија. 

Трећи проблем је што су, Вучићеву масовну и непримерену медијску кампању која је пратила “опремање” за полазак тог воза, а била усмерена на српско бирачко тело, пре свега на национално разочаране бираче СНС-а, пажљиво пратили и косовски Шиптари. И нормално у томе видели прилику да себе представе као “државу” са свим елементима суверености. Отуда је њихова реакција била предвидљива и очекивана. 

И то је Вучић морао да зна, а сигурно је и знао, када је одлучио да пошаље воз. Да он не може даље од Рашке. Сваки покушај насилног уласка воза на територију Космета био би инцидент за чије би последице била одговорна само српска страна. Можда би то некако и прошло да лично он није расформирао српску полицију на Северу покрајине. Али, он је то учинио, поштујући бриселски споразум, а газећи Устав и законе сопствене државе. И зато Рашка, као последња станица Вучићевог воза, није била никаква државничка “мудрост” већ једино решење, које Вучићеву манипулацију не води у одговорност за ескалацију. Али, на српску жалост, то заустављање воза у Рашкој, значи и још једно Вучићево признање шиптарској суверености! Још једно у низу. Свесно. И намерно. Ништа друго није нам донео Вучићев воз! УПАМТИТЕ ТО КАДА ИЗАЂЕТЕ НА БИРАЛИШТА, БРАЋО СРБИ И СЕСТРЕ СРПКИЊЕ! 

 

УМЕСТО ЗАКЉУЧКА

Воз који, без озбиљнијих инцидената, већ десет година функционише на релацији Краљево-Звечан (практично предграђе Митровице), пример је да се железничке линије између Србије и српских енклава на Космету могу договорити и успоставити, под условом да се од тога не прави медијски циркус и тема за предизборну кампању. Могуће је и да се линија Београд-Митровица успостави као продужење ове линије, али свакако не онако како нам је то тумачио млађани Марко Ђурић. Додуше, он и није кренуо тим возом који је толико промовисао. Остао је у Београду. Шта ће у Рашкој?! А на Јарињу су чекали шиптарски РОСУ специјалци наоружани дугим цевима, које је тамо довела Вучићева, већ прослављена, „памет“. Или НАМЕРА, свеједно! 

Све у свему, Вучићеве возне игре још један су пример његове безобзирности и бескурпулозности, као и потврда намере да се кандидује за председника, на предстојећим изборима. Отуда он бира пут да себе, упркос свим издајама и непочинствима које је починио, представи као национално одговорног лидера. Али, он то није. Никада није ни био. Нити ће икада то постати! Ту евидентну чињеницу он покушава да прикрије манипулацијама, попут ове возне. Биће још сличних у наредном периоду, будите сигурни. 

А све гласније, на националне теме, оглашава се и Ивица Дачић, који је у Вучићевом скретању погледа ка Томиној фотељи, очигледно себе препознао као највећег кандидата за будућег премијера. Нисам сигуран да такву његову перцепцију деле Вулин, Зорана Михајловић и још неки заинтересовани, али то Дачићу ипак не смета да све гласније хвали Вучића и чучи у његовој близини. Чак је, у недавном гостовању на Хепи-телевизији, у Марићевој „Ћирилици“, изјавио како су њих двојица „добитна комбинација“!

За Брисел и Шиптаре сигурно!

 слика http://sandzakpress.net/vucic-nisam-znao-kako-izgleda-voz

____________________________________

(1) – http://www.dnevnik.rs/politika/krece-voz-beograd-kosovska-mitrovica

Драган Милашиновић, рођен 27.03.1961. године у Подујеву, Космет-Србија. Дипомирани економиста. Био финансијско-комерцијални руководилац највећих привредних система у Србији (Шар, Фероникл, Комграп, Нибенс-Група, Партизански пут, Предузеће за путеве Београд итд). Практично искуство у процесима приватизације и као део тима Продавца (Комграп) и као део тима Купца (Нибенс-групација). Учествовао у стручним тимовима за писање разних макро и микро економских програма, инвестиционих пројеката и бизнис планова за конкретна предузећа. Вишегодишњи аналитички рад на тему глобалистички процеси, политика, економија и привреда, као и вишегодишње уредничко искуство на уређивању аналитичког антти-глобалистичког портала „ЦЕОПОМ-Истина“.