Вулинова камуфлажа грађана Србије

503

Почетком септембра или тачније 12.09.2017. године „вајни“ министар војни екслузивно је најавио да МИГ-ови из Русије стижу до краја године и то ремонтовани и офарбани! (1*)

Овај стручњак за камфулажу* који је и видовит ето није успео да предвиди да ће само непуних месец дана касније стићи исти ти МИГ-ови у Србију, али са недефинисаним стањем. Аналитичари су одмах кренули да објашњавају како ће летети на војној паради 20. октобра, те да ће одмах након тога бити ремонтовани, те да се један вратио за Русију због некавих правних процедура и тако у недоглед разне спекулације. Тако то изгледа у држави са неквалификованим министрима и стручњацима за СиС (све и свашта) који нису у стању да грађанима Србије објасне шта могу да очекују у наредном периоду у вези опремања Војске Србије (ВС). Договорена војна помоћ од стране Русије одобрена је тачно пре годину дана (децембар 2016. г.). Па зар треба годину дана да прође да ми (грађани Србије) још увек не знамо када шта стиже већ остављамо новинарима, аналитичарима и медијима да спекулишу.

Питање опремања ВС мора се разјаснити до краја, треба јасно рећи да долазак МИГ-ова неће ништа спектакуларно донети, поготову оваквим односом државе према својој војсци. Као прво, ремонт ових летилица не може се у потпуности обавити у ремонтном заводу „Мома Станојловић“, већ ће поједини склопови авиона морати назад у Русију. Затим, недостатак стручног кадра у овом заводу је опет резултат целокупног урушавања ВС па и овог завода. То ће се за сада премостити стручним кадром из Русије који ће помоћи нашим авио-механичарима, али шта ће бити у будућности, и како ће се проблем кадра решавати можемо само да нагађамо. Ако се у овом ремонтном заводу један авион типа „орао“ ремонтује две године колико ли ће у будућности бити потребно времена за ремонт МИГ-29?

Када је договарана донација МИГ-ова, постојала је опција њиховог ремонта у Русији. Зашто то није урађено за ових годину дана чекања? Може ли то неко да нам објасни? Или је и то био неки модел камуфлаже да „пријатељи“ са запада не сазнају све детаље.

Не постоји јасна визија ове власти шта предузети и којим путем ићи даље у опремању ВС. И не само у опремању војске. Скоро су се премијерка и председник Вучић хвалили суфицитом у буџету. У нормалним државама које не воде Мегатренд стручњаци, буџет није ни у минусу, ни у плусу, већ се вишак користи за капиталне инвестиције којих овде нема (прва лекција на Мегатренду- прим.аут.). Уместо, на пример, пропалог пројекта Београд на води, ево предлога да се од суфицита врате пензије и плате које су незаконски одузете и које ће морати неко некада да врати, или да се уложи у модернизацију војске.

Притиснути од западних моћника са циљем одвраћања од сарадње са Русијом министар одбране Вулин и председник Вучић се непрестано правдају грађанима Србије и стално нешто објашњавају и зато долази до читаве конфузије у информисању.

Ни премијерка не заостаје за њима, она је задужена да се правда страним менторима. Тако је ономад у Бриселу морала да образложи колико смо вежби извели са НАТО, а колико са Русијом:

„Одговарајући на примедбе да Србија одржава и војне вежбе с Русијом, она је узвратила да Србија жели да остане војно неутрална и предочила да је далеко већи број војних вежби српска армија имала с НАТО и САД, него с Русијом.

Она је рекла да посланици Европског парламента морају да делују на темељу чињеница, а не утисака.

Прошле године је Србија имала 16 војних активности с разним земљама, а од тога девет с Америком, а по две с балканским земљама и НАТО у склопу Партнерства за мир, једну с Мађарском и две вежбе с Русијом, рекла је Брнабић.“ (2*) 

Најновији догађај на прослави обележавања отпора НАТО бомбардовању у Нишу где Вулин одговара на нападе амбасадора Скота најбоље говори о односу запада према Србији. Амбасадор Кајл Скот је преко твитера прозвао Вулина да подржава генерала Лазаревића, Хашког оптуженика, а овај му на то узвраћа у стилу револуционара и патриоте. У озбиљној држави коју воде одговорни политичари, до овога пре свега не би ни дошло, а уколико би се то ипак догодило онда би уследило упозорење да се амбасадор не меша у унутрашње односе једне суверене државе. Можемо само замислити како реагује амбасадор Скот на озбиљније иступе политичара када му је засметао један обичан вербални излет једног министра! (3*)

Очигледно је да западне менторе занима сваки детаљ из јавног и политичког живота у Србији, па и оног најситнијег, те зато реагују на сваки јавни наступ српских политичара. Зашто је то тако, можемо само наслутити.

Доласку МИГ-ова у Србију свакако се највише радују њени грађани јер желе да виде своју војску снажну и јаку као некада. А да ли то желе и њени поличитари које по питању војске предводе двојац (са кормиларом) Вучић-Вулин? Да то желе, ситуација у ВС би била много боља него данас. Балансирање између истока и запада са нагињањем према западу које је очигледно, дало је погубне резултате и нанело штету ВС. Штета је нанета пре свегу суверенитету Србије, поготово после потписивања једностраних обавеза и уступака према НАТО пакту. (4*)

Следећи Вулиново усхићење доласком МИГ-ова и пласирање вести да ће грађани Србије бити одушевљени њиховим летом на паради у Батајници (20. октобар) ТВ ПИНК је брже-боље кренуо да нас екслузивно обавести, као свезнајући новинар Вучићевић (Информер), о томе како ће то изгледати. У госте су позвани Вулинов помоћник Ненад Милорадовић, генерал Ранко Живак командант РВ и ПВО и генерал Бојан Зрнић начелник управе за одбрамбене технологије.

У току разговора са водитељима ова три госта веома стручно и нашироко потврдише да МИГ-ови неће летети 20. октобра на војној паради – а тако је и било – и да неће чак званично тога дана ући у наоружање ВС, али ће бити приказани грађанима. Чак и када је о модернизацији реч, они рекоше да о томе тек треба преговарати са руском страном. И поред насртаја водитеља да од присутних гостију добију ексклузивне изјаве у стилу Вучића и Вулина они, на њихово запрепашћење, реално изнеше стање на основу којих можемо сагледати шта нас очекује у блиској будућности по питању МИГ-ова.

Дакле, прва фаза испоруке је завршена, али само авиони. Друга фаза, електронска опрема и резервни делови, је у току, а трећа фаза, ремонт и модернизација, тек треба да се преговара са руском страном. Тако да је за очекивати тек на лето идуће године да први авион полети потпуно спреман за борбену употребу. Све у супротности са оним чиме су нас Вучић и Вулин обмањивали.

И на крају, потпуни шок за јавност, податак који је изнео генерал Живак, а то је да тренутно немамо довољно обучених пилота за овај тип авиона и да је њихова преобука у току. (5*)

А каква је тренутна ситуација са пилотима најбоље говори податак са заједничке српско-руске ваздухопловне вежбе „БАРС-2017“ одржане у Русији. Српски пилоти су у просеку стари 40 година док су руски имали у просеку 30 година; српски пилоти су имали 12 сати налета у току године, а руски 100 до 150 сати. Само на вежби за три дана полетели су 75 пута, а у ваздуху провели преко 90 сати. (6*)

Зар стварно Вулин као министар војни мисли да ће пилоти са 12 сати налета годишње достигнути ниво његовог хвалисања?

И као што рече генерал Живак, МИГ-ови ће нам тек обезбедити испуњавање међународних обавеза у заштити ваздушног простора, да нам небо не чувају странци или, не дај Боже, НАТО док је о борбеној употреби још рано говорити, за то треба уложити много зноја, труда и свакако новца.

Генерал Зрнић је рекао да је и код најмоћнијих земаља оперативна расположивост авиона 70-75%, што значи да ће од 10 авиона летети 7 или бити оперативно расположени за употребу. То није ни пола ескадриле и далеко је од хвалисања политичара како ћемо имати ескадрилу савремених авиона и неће нам моћи нико ништа, посебно Хрвати.

Што се тиче њих, уколико анализирамо шта они раде, видећемо да су покренули озбиљан процес модернизације својих ваздухопловних снага те да планирају да до 2020. године изврше набавку 12 вишенаменских борбених авиона из НАТО држава. Надамо се да ћемо до тада ремонтовати и офарбати наше МИГ-ове и обучити довољан број пилота. (7*)

Хвалоспеви нам не иду у прилог осим за маркетиншке потезе пред изборе. Нажалост, парада није приказ војне моћи данас у Србији. Можда је некада била, али то је прошлост. То што видимо на паради далеко је од стварног стања у војсци. Будућност ВС је неизвесна овакво лошим односом политичке елите према њој. Свакодневним маркетиншким наступима политичара и фингираним изјавама грађани Србије се доводе у заблуду а по државу то може бити погубно уколико дође до ванредне ситуације – а доћи ће.

Ипак, можда и није све тако „црно“ како нам се чини у делању наших политичара, и можда се нешто ипак креће правилном путањом. Министар војни је најавио да ће истакнути команданти из протеклих ратова држати предавање на Војној академији, управо онако како то раде у Америци и у неким НАТО државама.

“Увели смо правило да најистакнутије старешине из ратова који су за нама добију простор на Војној академији и да држе предавања кадетима, па и садашњим генерацијама официра. То је на неки начин исправљање неправде која им је нанета претходних година” – рекао је Вулин и најавио као првог предавача генерала Лазаревића. (8*)

Лепо и храбро речено. Међутим, поучени претходним негативним искуством, ипак ћемо сачекати коначни епилог после онога што је амбасадор Скот имао да каже по том питању. (9*)

__________________________________________________________________________________________________________

Референце:

(1*) https://rs-lat.sputniknews.com/politika/201709121112649871-vulin/

(2*)http://rs.n1info.com/a333986/Vesti/Vesti/Ana-Brnabic-u-Briselu.html

(3*) http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2900876/skot-kritikovao-vulina.html

(4*) Србија је усвојила НАТО стандарде, потписала СОФА споразум, ИПАП споразум, извела дупло више заједничких вежби са НАТО него са Русијом и Белорусијом, ушла у састав борбене групе ЕУ „Хелброк“, НАТО канцеларија се налази у седишти МО… (наведени споразуми су заправо уступци НАТО-у)

(5*)http://pink.rs/vesti/42497/pink-otkriva-migovi-iz-rusije-bice-izlozeni-na-proslavi-dana-osloboenja-a-evo-kada-ce-biti-spremni-za-let-video

(6*)http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=10&dd=09&nav_category=78&nav_id=1312078

(7*)http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/krsticevic-otkrio-detalje-ponuda-za-borbene-avione-ima-jedna-vrlo-bitna-razlika-u-odnosu-na-ono-sto-se-do-sada-znalo/6613557/

(8*)http://rs.n1info.com/a335737/Vesti/Vesti/Lazarevic-ce-biti-predavac-na-Vojnoj-akademiji.html

(9*)http://rs.n1info.com/a336185/Vesti/Vesti/Skat-U-SAD-nezamislivo-da-neko-ko-je-pocinio-zlocin-predaje-na-vojnim-akademijama.html

 

* КАМУФЛАЖА: војнички: бојадисање ратног материјала тако да се не разликује од околине у којој се налази; фигуративно: заваравање (трага и сл.).

 

 

Пуковник Војске СРЈ, пензионисан 2005. године. Војну Академију завршио 1976. године у Београду, Генерал-штабну школу завршио 1992. године, Развојни пут у Војсци ишао је узлазном командном линојом од командира вода до начелника штаба бригаде. Задњих 7 година службе провео у Генералштабу на руководећим дужностима а у пензију отишао са положаја Начелника одељења за оперативно-штабне послове у Управи за школство и обуку. Учесник грађанског рата у Југославији од 1991. до 1995. године и у одбрани од НАТО агресије на СРЈ 1999. године. Први официр ЈНА који је, средином 1991. добровољно отишао у рат на простор Хрватске ради заштите српског народа од усташког терора. Одликован је ратним и мирнодопским одликовањима од који су најзначајнији Орден за храброст 17.01.1992 и Орден витешког мача првог степена 16.06.1999.