Закључна конференција о борби која заувек спаја Русију са Србијом

399
Међународна научна конференција „Борба Русије и Србије јуче и данас, Други светски рат, Југославија 1991-1999, Украјина 2014-2015“ биће одржана данас, у уторак 28. априла, са почетком у 10 часова, у београдском хотелу „Москва“.
Уз учешће еминентних руских и српских научника, политиколога, те стручњака за војна и безбедносна питања, конференција у организацији „Фонда стратешке културе“ (ФСК) и Музеја жртава геноцида даће завршну реч у пројекту обележавања 70. годишњице победе над нацизмом и фашизмом. Пројекат је био започет још пре шест месеци, када је у Београду сличним скупом обележена годишњица ослобођења српског главног града, а настављен фебруара месеца у Москви.
Због ратних дешавања у Новорусији и Украјини, данашња конференција попримиће не само опомињући поглед на страхоте из четрдесетих година прошлог века, већ и непосредна поређења са садашњом ситуацијом, која, због убрзаног поновног буђења нацизма у разним његовим облицима (између осталог и – преко „европских интеграција“), наново актуелизује Други светски рат и све његове аспекте. Такође, као што и сам назив конференције наговештава, биће повучене и паралеле са ратним распадом Југославије током деведесетих, укључујући ту и агресију НАТО-а на Србију и Црну Гору 1999. године. Узимајући у обзир ове теме, као и остале које ће бити разматране на конференцији, може се слободно рећи да се ради о јединственом скупу, чији распон покрива широк тематски, идеолошки и временски спектар.
Посебну занимљивост даће чињеница да ће, у историјским освртима, подједнака пажња бити посвећена обема ослободилачким покретима на подручју тадашње Србије, односно и партизанском и четничком.