„ЗСО“ И ФАРСИНЕ ФАРСЕ ФАРСА

431

Уместо отворене аустријске србомрзитељке, Улрике Луначек, добили смо новог известиоца Европског парламента за Косово, Словенца Игора Шолтеса, унука некадашњег блиског Титовог сарадника Едварда Кардеља, који је недавно у том својству обишао Приштину.

Говорећи о утисцима те посете Шолтес нам је одмах ставио до знања да ни у његовом случају нећемо моћи рачунати на статусну неутралност.

“Морам да поменем  да ово није била моја прва посета Косову, у прошлости сам посетио ту државу много пута у својству директора Словеначке управе за јавне набавке и председника Ревизорског суда Словеније“(1) –  рекао је он, јасно стављајући до знања да је за њега, па самим тим и за институцију коју представља, Косово држава и још једном потврђујући да је „бриселски процес“ само фарса којом се српској јавности мажу очи. Нигде формално прокламоване статусне неутралности.

Још конкретније ово је потврдила његова формалуција да бриселски дијалог „не може да буде бескрајан“  и да мора да се заврши „пуном нормализацијом односа између двеју страна“(2). Па ви верујте Дачићу како Србија никада неће признати Косово, тим пре што нам Вучић више то и не говори. А, опет, ако знамо шта мора о чему водимо и „бриселски“ и „унутрашњи“ дијалог?

Но. Шиптари изгледа ништа не морају, тачније „морају“ само за ништа немају дефинисан рок.

Упитан да ли очекује да ће фамозна заједница српских општина ускоро бити формирана, Шолтес је одговорио надам се да ће сви споразуми ускоро бити потписани у оквиру дијалога Косово-Србија и такође примењени у потпуности и у доброј намери, укључујући онај о ЗСО”.(3) Курзив је опет мој, како би нагласио како и за Шолтеса Србија „мора“, а за Шиптаре се „нада“. И опет питање, зашто српски властодршци учествују у таквој фарси?!

А да схватимо како ће се и до када одвијати то чему се Шолтес тек „нада“, а што је требало спровести још пре четри године и у име чега је издајнички Вучићев режим разбио српске државне институције на Северу Космета, помаже нам саветник за медије Рамуша Харадинаја Халил Матоши. Он је за Радио Слободна Европа поручио да још не постоји временски оквир за политичку одлуку о формирању Заједнице српских општина. 

„То је политичко питање и о томе постоји споразум. То проистиче из Ахтисаријевог пакета. Косовска влада има документ – одлуку Уставног суда Косова – и на основу те одлуке и других документа које је косовска страна потписала, Косово ће успоставити ЗСО”(3), рекао је он, напомињући да то није баш хитно питање за косовску владу. 

А Матоши зна и којим редоследом ће ићи то развлачење:

“Ми најпре морамо да имамо нацрт статута, а потом да га преиспитамо на основу одлуке Уставног суда и бриселског споразума, па га мора потврдити Уставни суд”, рекао је Матоши, истакавши да ће то бити учињено “у оптимално време, али још нема тачног датума”(4). Још једна фарса. 

На све то Вучић Вулинова Српска листа ћути. Фарсине фарсе фарса!

_______________________________

 

 

  1. http://91.222.7.144/hronika/igor-soltes-briselski-dijalog-nece-biti-beskrajan-morace-da-se-zavrsi-punom-normalizacijom-odnosa-izmedju-srbije-i-kosova.html
  2. Исто
  3. http://www.nspm.rs/hronika/halil-matosi-formiranje-zajednice-srpskih-opstina-nije-hitno-pitanje-za-kosovsku-vladu.html
  4. Исто
Драган Милашиновић, рођен 27.03.1961. године у Подујеву, Космет-Србија. Дипомирани економиста. Био финансијско-комерцијални руководилац највећих привредних система у Србији (Шар, Фероникл, Комграп, Нибенс-Група, Партизански пут, Предузеће за путеве Београд итд). Практично искуство у процесима приватизације и као део тима Продавца (Комграп) и као део тима Купца (Нибенс-групација). Учествовао у стручним тимовима за писање разних макро и микро економских програма, инвестиционих пројеката и бизнис планова за конкретна предузећа. Вишегодишњи аналитички рад на тему глобалистички процеси, политика, економија и привреда, као и вишегодишње уредничко искуство на уређивању аналитичког антти-глобалистичког портала „ЦЕОПОМ-Истина“.