Албанац продавао техничку документацију производње оружја у Србији

545

ПО налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду, припадници Управе криминалистичке полиције МУП Србије, Војно-безбедносне и Безбедносно-информативне агенције, ухапшена су тројица радника “Првог партизана” из Ужица, као и Албанац Шефћет Д., држављанин Северне Македоније и власник Привредног друштва “Арс група” из Скопља. Како је саопштено, сумња се да су продајом пројеката и других важних техничких докумената, који припадају ужичкој фабрици, а односе се на производњу оружја и муниције калибра 12,7 милиметара, починили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и давања мита.

Осим македонског држављанина, ухапшени су бивши инжењер у “Првом партизану”, сада пензионер Боривоје Г. из Ужица, Небојша И. из Пожеге, конструктор у Погону за алате и машине у ПД “Први партизан”, као и активни инжењер у овој фабрици Милован М.

Према првим информацијама из истраге, а на основу оперативних сазнања БИА и Вишег јавног тужилаштва у Београду и Краљеву, двојица садашњих и један бивши радник “Првог партизана” су дуже време недозвољено присвајали и износили техничку документацију, а у циљу остваривања материјалне користи добијене од конкурентских фирми, пре свега Македоније, Катара и Босне и Херцеговине.

Пензионисани инжењер Боривоје Г. се у понедељак, у београдском хотелу “Хилтон”, састао са Шефћетом Д. ради договора о прикупљању и предаји документације од бившег радника “Првог партизана”. Према тренутним сазнањима, Боривоје Г. је за наведеног власника “Арс групе”, још на претходном састанку, 16. октобра у београдском хотелу Konstantinе the Grеаt, у виду аванса, примио на руке око 30.000 евра. Преостали део, како се сумња, највероватније у истом износу, требало је да добије по завршеном послу, односно испорученој комплетној документацији.

Фото Јутјуб

Како “Новости” сазнају, Шефћет Д. је наведену документацију, наводно, намеравао да искористи за израду машина за производњу муниције калибра 12,7 милиметара у погонима некадашње фабрике оружја и муниције “Сувенир”, у Македонском Броду, као и у фабрици у Катару, где има сувласнички удео. Наведене машине и муниција поменутог калибра су, иначе, део асортимана “Првог партизана”.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ – Ухапшени радник “Крушика” пет година износио државне тајне из фабрике

Док је трајао састанак, пензионисаног инжењера и македонског држављанина у Београду, полиција је по налогу надлежног тужилаштва, на подручју Ужица и Пожеге, ухапсила и Небојшу И., односно Милована М., због сумње да су свом бившем колеги учинили доступном документацију “Првог партизана”, као и да су за ту услугу такође имали и одговарајућу материјалну корист.

Осумњичени се састали у хотелу “Хилтон” Фото Н. Скендерија

Свој четворици је, како је потврђено “Новостима” у београдском Вишем тужилаштву, одређено задржавање до 48 сати и они ће уз кривичну пријаву бити приведени на саслушање.

ПРЕТРЕСИ У ТРИ ГРАДА

ДО закључења броја, у току су били претреси на локацијама у Београду, Ужицу и Пожеги, као и у просторијама предузећа “Први партизан” које су ухапшени користили. Такође, надлежни интензивно раде на откривању свих детаља везаних за овај случај, као и на саслушањима потенцијалних сведока.

 

Вечерње новости