Албанци са Космета ратују за талибане

302

Више стотина Албанаца са КиМ претходних година ратовало је на страни терористичких група у Сирији, Ираку и Авганистану, а стручњаци процењују да је најмање 40 њих било у талибанском покрету.

Многи су се вратили на КиМ где и даље потпуно неометано заговарају и шире своју екстремистичку идеологију.

Познато је да су у радикалном покрету у јужној српској покрајни активна и поједина верска лица из тамошње исламске заједнице. Доласком више хиљада Авганистанаца, међу којима може бити и на десетине, стотине, инфилтрираних талибана, безбедносна ситуација на Космету додатно се компликује.

Директор Института за међународне студије Бедри Ељези открио је податак да међу талибанима у Авганистану има и косовских Албанаца.

  • Постоје информације да се талибанском покрету придружило око 40 Албанаца са Косова. Први случајеви придруживања забележени су 2005. Неки од Албанаца који су били у талибанском покрету вратили су се на Косово, док је део њих емигрирао у земљама ЕУ – рекао је он, и додао да је америчка војска неке Албанце који су ратовали на страни екстремистичких група ухапсила и заточила у затвору Гвантанамо.
  • Један од Албанаца из Македоније, којег је америчка војска заточила у Авганистану, дуго је боравио на Косову, ухапшен је и изручен Македонији – рекао је Ељези.

Приштина је пре неколико дана званично прихватила иницијативу Вашингтона о збрињавању више хиљада Авганистанаца. Они ће, како Ало! сазнаје, бити смештени у камповима код Призрена, Вучитрна и Ђаковице. Ту су раније боравили Сиријци који су, такође, напуштали своју земљу због ратних дешавања.

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић за Ало! каже да је Балкан нова дестинација за радикално деловање екстремистичких група. Он каже да је процес прихватања Авганистанаца почео пре годину дана.

  • БиХ је пре годину дана почела прихватање Авганистанаца и Пакистанаца. Сада их у БиХ има око 12.000. Американци желе да збрину људе који су са њима сарађивали, а то су муџахедини. Ти исти су ратовали и у БиХ. Сада је Балкан њихова нова дестинација. Највероватније Европа није имала комплетне информације да ће се ово догодити и томе сведоче изјаве Ангеле Меркел и других званичника – казао је он.Познат је случај Махмуда Абдул Азиза, познатијег као командант Барбароса Риђобради, који је оснивач јединице „Ел муџахедин“ која је ратовала у саставу Трећег корпуса Армије БиХ. Командант Барбароса Риђобради је један од најстаријих оснивача Ал Каиде. У својој јединици у БиХ окупљао је џихадисте из Авганистана, Пакистана, Арабије…
  • Нама сада долазе бојовници који су обучавани у рату, људи који су били у војном систему. Косово би требало да прими пет, а Албанија осам хиљада Авганистанаца који су у функцији америчке политике. Притом, међу њима може бити и инфилтрираних талибана. Ал Каида је партнер талибанског покрета. Све то представља велику претњу за безбедност региона – казао је Галијашевић.

Ало.рс