„Арапин ми нудио да закољем Србина“

353

ЗАШТИЋЕНИ сведок Тужилаштва БиХ “С13” на суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину, рекао је да је приликом посете кампу одреда “Ел муџахедин” видео четрдесетак заробљених српских војника, а да му је “један Арапин понудио да закоље четника, како би осветио смрт сина”.

Овај сведок, иначе, бивши припадник Цивилне заштите у Завидовићима, појаснио је да је на дванаестом километру, где је био смештен логор одреда “Ел Муџахедин”, отишао са Синаном Аличићем, јер су чули да тамо има заробљених припадника Војске Републике Српске, па са хтели да их виде и питају знају ли ко им је убио синове и зашто.

“Када смо дошли тамо нисмо затекли никога од наших војника, већ само неке брадате Арапе, који нас прво нису хтели пустити, али када смо им објаснили да смо очеви шехида онда су нам дозволили да прођемо”, рекао је заштићени сведок.

Он је рекао да су тамо, осим Арапа који на униформама нису имали накаве ознаке, затекли четрдесетак заробљених српских војника, те да су међу њима препознали једног мештанина из Завидовића – Митра Јовића, који није био припадник Војске Републике Српске.

“Инсистирао сам да одмах идемо одатле, а на излазу ми је један од њих понудио да закољем једног четника, што ја нисам прихватио”, рекао је сведок “С13”, додавши да му није јасно да ли је тај Арапин то мислио озбиљно.

Други сведок Тужилаштва, бивши главни медицинар ратне болнице у Завидовићима Синан Аличић потврдио је да је са сведоком “С13” у августу или септембру 1995. године ишао у логор одреда “Ел муџахедин”, те да је тамо осим Арапа затекао, по његовој процени, тридесетак српских војника, који су седели на ливади.

“Видели смо војнике у униформама ЈНА који су били у јадном стању”, посведочио је Аличић.

Он је додао да међу заробљеницима није никога препознао, али да му је “С13” рекао да је тамо видио Митра Јовића, који је радио у продавници намештаја у Завидовићима.

На питање одбране да ли су видели да је неко малтретирао заробљене српске војнике, оба сведока су одговорила да, осим једне жене која је галамила на њих јер су јој два сина убијена, за време свог боравка у логору нису видели да је то неко чинио.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу деловао и одред “Ел муџахедин”, ништа није предузео да спречи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Пред Судом БиХ данас је настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине почињене над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.

http://www.novosti.rs/вести/насловна/досије.407.html:669283-SVEDOK-TUZILASTVA-IZJAVIO-Arapin-mi-nudio-da-zakoljem-Srbina