Вилијам Вокер: Бившим лидерима ОВК се неправедно суди у Хагу, јер је циљ њихове борбе био ослобађање Косова; Тачи није био војник, већ политички лидер организације

320

Бивши шеф верификационе Мисије ОЕБС на Косову Вилијам Вокер рекао је Еуроњузу на албанском да се бившим лидерима ОВК неправедно суди у Хагу, јер је циљ њихове борбе био ослобађање Косова, преноси Газета експрес.

Према његовим речима, термин терориста не може се користити за опис ОВК, „већ српске војске и паравојних формација, попут Арканове“.

„Ослободилачка војска Косова је оно што јој име каже. То је била група углавном младих људи који више нису могли да поднесу угњетавање и ратне злочине које је чинила београдска влада. Узели су оружје да одбране себе, села и заштите своје породице“, рекао је Вокер.

Према његовом мишљењу, необична је употреба речи терориста за описивање ОВК, наводи Косово онлајн.

„Реч терориста користио бих за српску војску, полицију, паравојне формације, момке попут Аркана и његове милицијске групе, који су на Косову чинили заиста ужасна дела“, казао је Вокер.

Вокер, који је био сведок случаја у Рачку, који је променио косовску историју, рекао је да Косово и Србија нису третирани подједнако, јер страна која губи, Србија, није одговарала за злочине које је починила на Косову.

„Специјална тужилаштва тврде да је ОВК починила ратне злочине. Говоримо о пет бораца који су отишли ​​у Хаг, укључујући председника Хашима Тачија и бившег председника парламента Кадрија Весељија. Јакуп Краснићи је био теренски командант кога знам и видео сам га неколико пута током рата. По мом суду он није био борац него портпарол ОВК, као што ни Тачи није био борац веч политички лидер организације“, рекао је Вокер.

Вокер прима „Златни кључ” за регион Косова и Метохије од Тачија у Приштини 03. новембра 1999, током церемоније Вокер је проглашен за „почасним грађанином Косова”

Према Вокеровим речима, председника Србије Александра Вучића, који је био Милошевићев министар, нико није оптужио свих ових година.

„Вучић је био пропагандиста, био је Милошевићев министар информисања током најгорег периода геноцида, а нисам чуо да га неко оптужује за било шта и видим врло асиметричну ситуацију. Иронија је у томе што победничка страна плаћа цену, а она која губи, Србија, не одговара за стравичне злочине које је починила, чији су сведоци били људи из моје мисије“, рекао је Вокер.

Извор: НСПМ