Вилијам Монтгомери: САД постале отвореније према идеји корекције граница између Србије и Косова, права препрека корекцији граница је Немачка

837

ВАШИНГТОН – Све док САД и ЕУ не буду спремне да конкретно казне косовске Албанце, на пример укидањем финансијске помоћи, они неће одустати од садашњег понашања, уверен је бивши амерички амбасадор у Србији Вилијам Монтгомери.

“Оно што ја тражим нису – реч и/или демарши, већ конкретни кораци, као што је укидање финансијске помоћи. Све док САД и ЕУ не буду спремне да их конкретно казне косовски Албанци неће одустати”, каже Монтгомери за Танјуг.

Он је тако одговорио на питања како и колико озбиљно треба схватити америчке захтеве према Приштини и шта би могао да буде одговор Америке на то што је Приштина игнорише као партнера.

Он, међутим, упозорава на опасности по Србију:

“Косовски Албанци ће учинити све, извести било какву провокацију, како би навели Србију да реагује на начин који би одвукао пажњу света са косовских Албанца и поново је усмерио на Србију. Не падајте на то!”, упозорава Монтгомери.

Он је нагласио да износи личне ставове и процене, будући да нема контакт са актуелном америчком администрацијом, те да није упознат са тим да ли се однос према питању Косова мења.

САД су, у последњих 15 година, имале далеко највећи утицај на Косово и, уједно, биле најјачи подржавалац албанског става, подсећа бивши амерички амбасадор.

“Та апсолутна подршка изгледа да је почела, бар у неким стварима, да се крњи”, каже Монтгомери, истичући да тај закључак доноси “искључиво на основу писања медија”.

Бивши амерички амбасадор сматра да тачку преокрета представља Бриселски споразум, који косовски Албанци мрзе, јер је њихова намера да спрече формирање Заједнице српских општина.

“Српска страна је, испуњавајући своје обавезе, одиграла одлично. Стратегија Албанаца била је прво одлагање и потом – да одлажу и даље”, рекао је он.

Косовски Албанци су, затим, каже Монтгомери, почели са изазивањем провокација и као пример за то наводи однос према Марку Ђурићу, таксе од 100 одсто, формирање косовске војске, чему се, како истиче, САД од самог почетка оштро противе и што је чак записано у уставу косовских Албанаца.

“Главна сврха свих ових потеза била је да се одвуче пажња од потребе да испуне своје обавезе предвиђене Бриселским споразумом”, навео је Монтгомери.

Бивши амерички амбасадор у Србији претпостваља да су све те акције ставиле на пробу америчко стрпљење и да чак изгледа, како каже – читајући између редова, да су САД постале отвореније према идеји корекције граница.

Чини се, додаје он, да је права препрека корекцији граница – Немачка.

Ипак, наводи Монтгомери, све то базира на извештајима медија.

(Танјуг)

 

http://www.nspm.rs/hronika/vilijam-montgomeri-sad-postale-otvorenije-prema-ideji-korekcije-granica-izmedju-srbije-i-kosova-prava-prepreka-korekciji-granica-je-nemacka.html