ДИК МАРТИ, ЕКСКЛУЗИВНО ЗА “НОВОСТИ”: Не зна се цела истина о злочинима на КиМ

341

ПАРИЗ – ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

САМО истина око конфликта на Косову може да доведе до помирења. Ја сам је само мало разоткрио. Остало је још много посла да се уради на том пољу.

То је, ексклузивно за “Новости”, поручио некадашњи известилац Савета Европе о трговини људским органима на Косову Дик Марти, чија се најновија књига под насловом “Извесна представа о правди” од среде појављује у српском преводу, док ће наш лист у фељтону од данас преносити њене најзанимљивије делове.

– Живимо у веома несавршеном свету, у ком има много насиља и неправде. Има много оних који нису одговарали за оно што су учинили. Моја књига говори и о томе. Нећу ништа ново рећи ако кажем да је свет дубоко неправедан – истиче Марти.

Књига се у Швајцарској појавила крајем прошле године, док је у јануару изашло француско издање, када је Марти дао ексклузивни интервју за “Новости”, говорећи о свом делу, које је изазвало велику пажњу у светској јавности.

Некадашњи државни тужилац за швајцарски кантон Тичино, истраживач, професор и председник Светске организације за борбу против тортуре написао је књигу на основу својих искустава на претходним функцијама. Књига садржи елементе које је откривао у својим истрагама, у којој многи злочини и злочинци остају некажњени, као што је то случај са албанским лидерима на Косову.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Дик Марти: Хаг склонио све доказе о “жутој кући”!

Марти је поручио да је изгубљено много времена у стварању суда за ратне злочине на Косову, да и даље нема резултата, а да је исход свега тога неизвестан. Извештај Дика Мартија о трговини људским органима на Косову изазвао је својевремено велики потрес у светској јавности, после чега је био и формиран суд да би злочинци били кажњени, али већих помака и даље нема.

“Жута кућа” синоним за трговину људским органима на Косову

Марти истиче да неправде, нажалост, има и на другим местима:

– И у сиријском конфликту за све покушавају да оптуже власт. Ствари нису тако једноставне. Непосредно пред конфликт сам као председник Комисије за спољну политику швајцарског сената срео Башара ел Асада. Био сам преко “Скајпа” у контакту са једним сиријским хришћанином из Алепа који ми је поручио да ми западњаци појма немамо шта се заправо догађа код њих.

Његова књига је, иначе, настала под необичним околностима.

– Имао сам, крајем 2017. године, током неколико дана, доста здравствених проблема. Помислио сам да се ближи крај, па сам почео да пишем без икаквог плана, што више, и из тога се изродила књига. Сада је све у реду – поручио је некадашњи известилац Савета Европе.

У ПРОДАЈИ ОД СРЕДЕ

КЊИГА Дика Мартија “Извесна представа о правди”, у издању Компаније “Новости” и Издавачке куће “Metella Ksenia”, биће у продаји од среде, 15. маја.

Књига се бави истрагама Дика Мартија, од највећих заплена хероина у Швајцарској, тајних затвора ЦИА, трговине органима на Косову и тајни “жуте куће”, до људских права у Чеченији, или било где, где се професионално и морално ангажовао. Чинио је то без компромиса и вођен снажном моралном страшћу.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:794039-ДИК-МАРТИ-ЕКСКЛУЗИВНО-ЗА-НОВОСТИ-Не-зна-се-цела-истина-о-злочинима-на-КиМ