Здравко Кривокапић: Нису ми ментори ни Београд, ни Русија, ни Амфилохије

533

Лидер коалиције “За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић изјавио је да нема ментора ни у Београду, ни у Русији и да му ментор није ни митрополит Српске православне цркве Амфилохије.

Три коалиције обећале да ће нова Влада Црне Горе задржати прозападни курс

У интервјуу за Дојче веле, Кривокапић је рекао да су три коалиције које су у збиру освојиле тесну већину у парламенту на изборима 30. августа потписале споразум који је гарант да ће нова Влада Црне Горе задржати прозападни курс.

“Ако је потписан уговор са НАТО, ми смо спремни да поштујемо све што је договорено и што представља интерес тог великог Атлантског савеза. Потписали смо споразум који је обавезујући и који није мртво слово на папиру, него управо гаранција онога што Запад од нас очекује” казао је Кривокапић.

Без егзибиција у било ком смеру

Поводом односа према независности Косова, Кривокапић је рекао да нова црногорска влада, „док је у повоју, неће правити никакву егзибицију у било ком смеру, него ће се окренути ка унутрашњим проблемима“ земље.

О Вучићу: Не интересују ме ставови појединих лидера који покушавају сваку ситуацију да прикажу као своју победу

О писању немачких листова да је председник Србије Александар Вучић победу његове коалиције представио као своју и да ће Београд убудуће на Црну Гору имати исти утицај као на Србе у БиХ, Кривокапић је навео да га „не интересују ставови појединих лидера који покушавају сваку ситуацију да прикажу као своју победу“.

“Ово је победа црногорског народа који је јасно исказао шта жели. Ми желимо помирење по свим основама са свима и не можемо ми да угрозимо никога”, казао је.

Кривокапић, који се помиње као могући наредни премијер, рекао је да извесни кругови “спинују невероватну поруку” да је једини човек стабилности на просторима Црне Горе њен дугогодишњи лидер Мило Ђукановић, актуелни председник државе, и да то „нико од грађана не може да прихвати као праву меру истине“.

“Немам никакво задужење ни у Београду, ни према Русији”

Он је казао и да “не би волео да се бави нагађањима и хипотезама” око тога да би Запад, уколико његова влада направи само један корак у погрешном смеру, поново могао да стане на страну Ђукановића.

“Мислим да је то нешто што ја не умем да препознам, зашто је господин Ђукановић толико битан Западу. Ако сте задужени код одређених кругова, онда ви имате и обавезе према њима. Ја немам никакво задужење, немам ни ментора, нити у Београду, нити у Русији, а ментор ми није ни његово правосвештенство митрополит Амфилохије”, навео је Кривокапић.

“Држава треба да буде гарант добрих односа, а не стварања подела”

Говорећи о Закону о слободи вероисповести, који је подстакао вишемесечне протесте у црногорским градовима, Кривокапић је оценио да држава треба да буде гарант добрих односа, а не стварања подела.

“И то је највећа подела у последњих 75 година која се десила у Црној Гори, а која је ипак достојанствено и мирно завршена”, навео је.

“Негативно доживљавам да неко каже да је матица Срба Србија”

На тврдње да је проблем у томе што Српска православна црква негира постојање црногорског идентитета и Црне Горе као државе, Кривокапић одговара да је “апсолутно тачно да Срби који живе у Црној Гори нису пали с неба и да нису дошли из неких других крајева”.

“Исто тако негативно доживљавам да неко каже да је матица Срба Србија. То је чини ми се један тренутак који је неко искористио и желео да се постави као заштитник интереса појединачних групација”, рекао је Кривокапић.

(Дојче веле, Данас) 

НСПМ