Катар финансира набавку српског наоружања за Хезболах преко тржишта злата из Уганде

416
Припадници Хезболаха (Фото: Ројтерс)

Дамијен Макелрој

(The National, 9. 9. 2020)

Катар је организовао мрежу за финансирање слања наоружања из Европе Хезболаху, користећи се пошиљкама злата из Африке, према најновијим открићима о везама ове земље и либанске милиције.

Тинк-тенк са средиштем у Аустрији Мена воч (Mena Watchобјавио је детаље о високо позиционираном катарском званичнику који је усаглашавао плаћања и нудио заштиту финансијерима Хезболаха из Дохе. Објава тинк-тенка заснива се на документацији коју је прикупио агент који је прикривено радио у Катару познат као Џејсон.

Именовани су неки од истакнутијих званичника, укључујући Далана ал Хамада који је 2015. године постао потпредседник Међународне асоцијације атлетских федерација и који је на челу катарске атлетске организације.

„Генерал Далан ал Хамад, члан краљевске куће у Катару, користио се златом из Уганде као платежним средством у трговини наоружањем“, наводи се у досијеу.

Извор: Мена воч

„Оружје за злато“ била је разрађена шема 2017. године за куповину оружја у Србији и преношење наоружања путем мреже бивших обавештајних званичника из Северне Македоније. Оружје је било означавано као грађевински материјал и као локални челични производи. Балкански посредници су радили са клијентима у Катару како би осигурали да се оружје прво пренесе до грчке луке Солун, а потом допреми у Бејрут чијом луком доминира Хезболах.

Северномакедонска царина, предвођена бившим шефом обавештајне службе, обезбеђивала је лажне транспортне документе .

Плаћање српским компанија обављано је преко Кипра златом које су обезбеђивали трговци племенитим металима из Уганде. Новац за злато на крају је пристизао из катарске хуманитарне организације коју контролишу неке од најистакнутијих личности ове земље. Хуманитарна организација је трансакције обављала преко водећих катарских банака.

Катар годинама подржава Хезболах. Познато је да су немачки обавештајци прикупили информације о катарским мрежама распрострањеним на три континента. Немачка је увела забране које се односе на Хезболах раније ове године и извела је серију препада на сумњиве оперативце групе широм земље.

Присталице носе заставу Хезболаха, Либан, 7. 5. 2018. (Фото: Ројтерс/Aziz Taher)

„Уз знање истакнутих владиних званичника, донације је обезбеђивала хуманитарна организација из Дохе“, наводи се у досијеу. „Пре свега, катарске хуманитарне организације Шеик Еид (Sheikh Eid) и Фондација за образовање проследиле су само током 2020. године 500 милиона долара Хезболаху.“

Мена воч додаје да катарски потези нису били ограничени на подршку терористичким нападима и финансирање допремања оружја. Хезболах је слао борце из својих редова у Сирији како би бранили режим сиријског председника Башара ал Асада.

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић

Стање ствари