Командант америчке Команде за специјалне операције у Европи генерал-мајор Дејвид Табор у посети Србији

233

Командант америчке Команде за специјалне операције у Европи генерал-мајор Дејвид Табор, налази се у посети Србији како би потврдио посвећеност САД снажном и значајном партнерству са Србијом, саопштила је америчка амбасада у Београду.

Током ове посете, он се сусрео са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, његовим замеником генерал-мајором Петром Цветковићем, начелником Управе за обавештајно-извиђачке послове бригадним генералом Мирољубом Чупићем, начелником штаба ратног ваздухопловства и противваздушне одбране бригадним генералом Александром Бијелићем и другим званичницима.

Генерал Табор је такође присуствовао свечаном отварању једномесечне противтерористичке здружене обуке (ЈЦЕТ) коју америчке Зелене беретке спроводе са српском Специјалном Антитерористичком јединицом (САЈ).

Делегација генерала Табора је посетила и 72. Бригаду за специјалне операције Војске Србије у Панчеву где су се сусрели са командантом бригаде бригадним генералом Мирославом Талијаном, као и командантом 63. Падобранске бригаде пуковником Ненадом Зонићем.

Ово је друга посета генерала Табора у последњих неколико месеци, након што је присуствовао годишњој комеморацији спасилачке мисије Халијард у септембру.

Генералова посета наглашава важност коју САД придају 140 дугим дипломатским односима са Србијом, истиче се у саопштењу.

„САД су посвећене томе да помогну Србији да развије професионалну, интероперабилну војску, као и заједничким напорима на побољшању безбедносне сарадње наше две земље“, наводи се.

(Фонет)

НСПМ