“Косово има право на постепено укидање таблица на инклузиван и консултативан начин”

23

Косово има право да постепено укине регистарке таблице КМ, али процес треба да се одвија на начин договорен у дијалогу Београда и Приштине и спроведе на инклузиван и консултативни начин, саопштила је вечерас Европска служба за спољне послове (ЕЕАС).

„Иако је одлука (Приштине) корак у правом смеру, она није усклађена са споразумима о дијалогу, који су обавезујући за обе стране“, наводи се у саопштењу.

Релевантни споразум из 2016. године предвиђа јасно дефинисан процес са роком од 12 месеци за процес постепеног укидања, а то није поштовано, наводи се у саопштењу и додаје да Косово треба да омогући дужи прелазни период.

ЕЕАС додаје да је неопходно задржати смиреност.

„Позивамо све укључене актере да буду уздржани и избегавају било какве радње или реторику који би могли да угрозе стабилност на терену, посебно на северу Косова“, наводи се у саопштењу.

Премијер Косова Аљбин Курти (Албин) у петак је представио план о регистарским таблицама које за градове на Косову издају српски органи, према којем ће се примена одлуке о таблицама на Косову спроводити у три фазе.

Власници таквих аутомобила од 1. новембра ће се упозоравати и та мера ће трајати три недеље, односно до 21. новембра. Потом ће се до 21. јануара изрицати казне, а после тог периода ће се на још два месеца издавати пробне таблице.

Од 21. априла, како је рекао Курти, неће се дозволити кретање возила са другим таблицама осим са ознаком РКС (Република Косово).

НСПМ